ForsideHimmerlandSnestormslignende tilstande i aften i Himmerland

Snestormslignende tilstande i aften i Himmerland

Snestormslignende tilstande i aften i Himmerland

For mange børn og voksne begynder vinterferien i dag og umiddelbart lyder det fra DMI at ferien starter med en snestorm i Nordjylland.

-En front med udbredt sne er på vej op over landet fra sydvest. Sneen når Århus og København omkring middag og rammer Nordjylland fredag aften og natten til lørdag, oplyser meteorolog ved DMI, Trine Pedersen, fredag morgen og fortsætter:

Det er et ret langvarigt snevejr. Det kan tage 12-18 timer fra sneen begynder at falde, til den enten går over i regn eller ophører. Den samlede (akkumulerede) snemængde kan komme op på 5–15 cm, og i den centrale del af Jylland lokalt op til 20 cm.

Når fronten bevæger sig op over landet, tiltager vinden og bliver jævn til hård fra øst, ved østvendte kyster op til kuling med vindstød op til hård kuling.

I forbindelse med sneen vil temperaturen ligge omkring eller lige over frysepunktet, så der ventes ikke at opstå store problemer med snefygning.

Den forventede snemængde opfylder ikke helt kriteriet for snestorm, men det vil føles som snestormslignende tilstande i store dele af landet.

Forhøjet vandstand ved Østersøen

Den kraftige østenvind giver også anledning til forhøjet vandstand i Østersøen, fra Aflandshage på Sydamager til Gedser samt Sydfyn og Lillebælt. Vandstanden ventes at toppe fredag aften med op til 100-120 cm mange steder. Langs Østsjælland, fra sydspidsen af Amager til Storstrømmen, kan vandstanden komme op på 130 cm, og der er derfor udstend varsel om forhøjet vandstand.

Da det også blæser kraftigt fra øst, kan det give udfordringer for de områder, der ligger eksponeret for bølgerne.

Bølgehøjden på åbent vand kan nå op omkring 3 meter, ved kysterne dog lavere på grund af vanddybden. Man skal addere den halve bølgehøjde til vandstanden, for at få en indtryk af den samlede påvirkning. En vandstand på +1m over daglig vande med en bølgehøjde på 1m, giver en påvirkning på hvad der svarer til en vandstand på ca. 1,5 m.

Bedring sydfra begynder fredag aften, men …

Fra fredag aften forventes forholdene at bedres sydfra med aftagende vind, plusgrader og efterhånden opholdsvejr samt faldende vandstand. Men lige i overgangen til mildere vejr, kan nedbøren lokalt falde som underafkølet regn og derved opstår der risiko for isslag. Vær opmærksom på at dette kan gøre veje, cykelstier og fortove endog særdeles glatte.

Fortsat meget vand i åer og vandløb

Selvom mængden af nedbør ikke bliver så store de kommende dage, er jorden så mættet af vand, at det alligevel kan give fornyede problemer i udsatte områder. Det kan være områder langs vandløb og søer, men også lavninger hvor vandet har samlet sig.

Kilde: dmi.dk

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler