ForsideHimmerlandKender du regler og fartgrænser for kabinescootere?

Kender du regler og fartgrænser for kabinescootere?

Kender du regler og fartgrænser for kabinescootere?

En kabinescooter er en el-scooter med tag. Scooteren bliver i trafikmæssige sammenhænge anset for at være i kategori med en knallert-30. Det vil sige, at alle over 15 år har lov at køre på en kabinescooter.

Hvis den kan køre max 30 km/t

  • Indregistreres som lille knallert med gul nummerplade
  • Kræver kørekort til lille knallert, bil eller mc. (for personer født før 19. januar 1995 kræves dog intet kørekort)
  • Skal følge færdselsreglerne for lille knallert. 

Hvis den kan køre max 45 km/t

  • Indregistreres som stor knallert med hvid nummerplade.
  • Kræver kørekort til stor knallert, bil eller mc.
  • Skal følge færdselsreglerne for stor knallert.

Derudover er det værd at bemærke, at den tilladte maxhastighed på denne type scooter ligger på 30 km/t.

Hvor skal en kabinescooter køre?

Helt overordnet kan kabinescootere inddeles i to forskellige typer. Der er dem, som kan køre 15 km/t og dem, som kører med en hastighed på 30 km/t. Fælles for de to typer er, at begge som udgangspunkt skal opholde sig på cykelstien. Hvis du fylder for meget på cykelstien og dermed er til gene for cyklisterne, skal du lægge dig i vejbanen inderst til højre. Generelt må kabinescootere ikke opholde sig på fortove og gågader. Der er dog en enkelt undtagelse på dette punkt, når det angår scootere med maxhastighed på 15 km/t. Disse må gerne i nødstilfælde køre på fortovet, men det skal foregå med en hastighed på under 5-6 km/t. Dette er de gældende trafikregler for kabinescootere, og de skal til enhver tid overholdes.

Kabinescootere fra før 2019

Indtil 2019 kunne en trehjulet kabinescooter (30 km/t) typegodkendes som invalideknallert og skulle ikke indregistreres. Men denne regel er ophævet. Nu skal alle nye kabinescootere indregistreres.  

En kabinescooter kan kun indregistreres, hvis den er EF-typegodkendt.

En trehjulet kabinescooter, der er fra før 2019, kan stadig lovligt køre på vejene uden at være indregistreret (dvs. uden nummerplade).

Må der være passager med i en kabinescooter?

Ja, i modsætning til almindelig lille knallert med to hjul, må der gerne være passager med i kabinescooteren. Men kun hvis der er et passagersæde. Passagersæde må ikke være eftermonteret.

Hvis der er sele på passagersædet, skal selen benyttes. Er der ikke sele på sædet, skal der bruges hjelm. Det gælder også føreren.

Børn under fem år må kun transporteres i kabinescooteren, hvis der er sikkerhedssele på passagersædet. Børn under 135 cm skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til højde og vægt (autostol/selepude). 

Autostolen/selepuden skal kunne monteres korrekt i henhold til dens brugsanvisning, for at det er lovligt.

Hvor må man parkere en trehjulet kabinescooter?

Man må ikke standse eller parkere på cykelsti, gangsti eller fortov.

Manu må som udgangspunkt gerne standse eller parkere din kabinescooter i almindelige parkeringsbåse, der er beregnet til biler. Tjek dog de lokale regler i din kommune. Der kan være forskel på reglerne.

Må man parkere en kabine-scooter på en handicap-parkeringsplads?

Ja. Fra 30. januar 2024 er det blevet lovligt at parkere en kabinescooter på en handicap-plads, hvis man har et gyldigt handicap-parkeringskort.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler