ForsideVesthimmerlandHistorien vækkes til live på Aggersborg

Historien vækkes til live på Aggersborg

Historien vækkes til live på Aggersborg

“Tag med på en rejse tilbage til vikingetiden og oplev historien om Aggersborg – Danmarks første og største ringborg.” Sådan lyder introen til den digitale lydfortælling, der er skabt i et samarbejde mellem Vesthimmerlands Museum og Destination Himmerland.

“Tag med på en rejse tilbage til vikingetiden og oplev historien om Aggersborg – Danmarks første og største ringborg.” Sådan lyder introen til den digitale lydfortælling, der er skabt i et samarbejde mellem Vesthimmerlands Museum og Destination Himmerland.

Lydfortællingen “Aggersborg Vikingeborg”, der kan høres via platformen StoryHunt, blev lanceret 30. september 2023, samme dag som fejringen af ringborgenes optagelse på UNESCOs Verdensarvsliste. Nu er tiden inde til en mere officiel lancering af ruten, der netop er blevet udvidet med en engelsk og en tysk version, så flere nationaliteter kan nyde godt af historiefortællingen om Harald Blåtands imponerende bygningsværk ved Limfjorden, overgangen fra hedenskab til kristendom, herregården Aggersborggård, kirken og meget mere. 

”Til enhver tid hylder vi det levende ord og mødet med en dygtig formidler, men vi har også erkendt, at der er behov for, at folk kan gå på opdagelse på egen hånd. Her er de digitale løsninger så som StoryHunt og app’en ’Aggersborg’ fantastiske, fordi de er tilgængelige døgnet rundt og giver folk en god forståelse af stedet og dets 1000-årige historie”, fortæller museumsinspektør Maria Clement Hagstrup. 

Vesthimmerlands Museum og Destination Himmerland inviterer til relancering af ruten torsdag 21. marts kl. 17.00 på Aggersborg. Her vil direktør for Vesthimmerlands Museum, Broder Berg og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup byde velkommen og fortælle kort om UNESCO-udnævnelsen, og bagefter vil Destination Himmerland give en introduktion til StoryHunt-ruten “Aggersborg Vikingeborg”. Herefter vil alle fremmødte få mulighed for at afprøve ruten. Det vil derfor være en fordel at medbringe høretelefoner, så man får en fuldendt oplevelse på dagen. 

Relanceringen af StoryHunt-ruten arrangeres med et ønske om at skabe kendskab til denne formidlingsform, for både borgere, politikere og øvrige lokale, sådan at budskabet om Aggersborgs storslåede fortælling kan udbredes til Himmerlands gæster fra nær og fjern.

Turister efterspørger mere og mere særlige oplevelser som fx guidede ture, der beriger dem med ny viden. Denne lydfortælling er et supplement til de guidede rundture, som Vesthimmerlands Museums dygtige formidlere tilbyder i løbet af sommeren. For at udvide disse oplevelser til resten af året og imødekomme efterspørgsel, har turisterne hermed mulighed for at få deres helt egen guide med i lommen og lytte til spændende historier, når det passer dem.

Ruten består af 7 lydfortællinger, som låses op, som man bevæger sig rundt på volden. Her hører man om Harald Blåtand, baggrunden for anlæggelsen af borgen, herregården, kirken og ikke mindst de interessante arkæologiske fund i området. Noget helt særlig ved den danske version af StoryHunt-ruten “Aggersborg Vikingeborg” er, at stemmen bag, tilhører ingen ringere end skuespiller Nis Bank-Mikkelsen. En skuespiller hvis stemme nok vækker genkendelse blandt mange og i alle aldre. Nis er bl.a. stemmen bag fortælleren i Disney’s “Skønheden og Udyret”, karakteren Jafar i Aladdin og ikke mindst Obelix, fra Asterix & Obelix-tegnefilmene. En tilføjelse til denne anekdote er, at historierne om trylledrikken i Asterix & Obelix faktisk er inspireret af Gundestrupkarret, som blev fundet i området omkring Aars – og hvis kopi udstilles på Vesthimmerlands Museum.

Destination Himmerland har sammen med flere samarbejdspartnere udviklet StoryHunt-fortællinger hvoraf ”Havneruten” bl.a. kan opleves i Løgstør med startsted ved Limfjordsmuseet.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler