ForsideHimmerlandBrændeovne forurener indeklimaet i danske boliger

Brændeovne forurener indeklimaet i danske boliger

Brændeovne forurener indeklimaet i danske boliger

Nye målinger viser høje forureningsniveauer i boliger med brændeovne. Rådet for Godt Indeklima ønsker grænser for, hvor meget brændeovne må forurene indeklimaet.

Nye målinger foretaget af Rådet for Godt Indeklima viser, at nye brændeovne kan forurene indeklimaet med ultrafine partikler til niveauer, der er meget højere end på landets mest trafikerede veje i myldretiden, og væsentligt højere end det som Verdenssundhedsorganisationen betragter som et højt niveau, der bør undgås.

Det er i dag velkendt, at brænderøg er den største danske kilde til helbredsskadelig udendørs luftforurening. Røgen indeholder samme skadelige partikler og kræftfremkaldende tjærestoffer som vi kender fra tobaksrøg. Det er imidlertid de færreste, der ved, at brændeovne og pejse også kan give meget høj indeklimaforurening. Dette kan ske uanset, hvordan du tænder op, og uanset om din brændeovn eller pejs er ny eller gammel.

Der eksisterer ingen grænser for, hvor meget forurening brændeovne og pejse må frigive til indeklimaet. Og intet tyder på, at beboerne kan lugte/fornemme forureningen og derved er opmærksomme på faren.

Målingerne bekræfter de høje forureningsniveauer, der tidligere er målt af bl.a. Danmarks Tekniske Universitet og det tidligere Statens Byggeforskningsinstitut. Rådet for Godt Indeklima ønsker, at myndighederne advarer danskerne om indeklimaforurening fra brændefyring og sætter grænser for, hvor meget brændeovne og pejse må forurene indeklimaet. Endelig opfordrer Rådet for Godt Indeklima folk til at undlade brændefyring og i stedet overgå til miljø- og klimarigtige varmekilder dvs. fjernvarme i byerne og varmepumper udenfor byerne. 

Citater

”Det er grotesk, at der ikke er nogen grænser for, hvor meget brændeovne og pejse må forurene indeklimaet. Særligt set i lyset af vores nye målinger, der igen dokumenterer høj indeklimaforurening fra brændeovne. Det giver virkelig skår i hyggen,” siger Kåre Press-Kristensen, sekretariatsleder i Rådet for Godt Indeklima.

”De målinger vores studerende har foretaget af ultrafine partikler viser, at forureningen inde i boliger – selv med nye brændeovne – kan nå meget højere partikelniveauer end på landets mest forurenede gader”, fremhæver Teis Nørgaard Mikkelsen, Lektor, Danmarks Tekniske Universitet.

”Brændeovne og pejse forurener både udeluften og indeklimaet og øger risikoen for alvorlig sygdom, der fører til flere hundrede for tidlige dødsfald i Danmark hvert år. Der er akut behov for røgfrie varmekilder,” udtaler Torben Sigsgaard, professor, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler