ForsideHimmerlandSkattestyrelsen beslaglægger over 4.500 pakker med nikotinprodukter til danske forbrugere

Skattestyrelsen beslaglægger over 4.500 pakker med nikotinprodukter til danske forbrugere

Skattestyrelsen beslaglægger over 4.500 pakker med nikotinprodukter til danske forbrugere

I løbet af den seneste måned har Skattestyrelsen beslaglagt over 4.500 pakker med nikotinprodukter til danske forbrugere, der ikke er betalt afgift af. Pakkerne er afsendt af tre forskellige webshops i ind- og udland. Samtidigt har Skattestyrelsen afsløret et uregistreret lager med omkring 65.000 nikotinprodukter, der ligeledes er beslaglagt.

Siden 1. januar 2023 har det ikke været lovligt at sælge røgfri tobak, nikotinholdige væsker og nikotinprodukter uden stempelmærker. Det gælder uanset, om varerne er solgt i fysiske butikker i Danmark eller købt på webshops i Danmark eller andre EU-lande. Produkterne, der skal have stempelmærker, er bl.a. væske til e-cigaretter, tyggetobak, nikotinposer samt e-cigaretter til engangsbrug. Nikotinposer kaldes i daglig tale ofte snus, selv om de ikke indeholder tobak.

Skattestyrelsen har i løbet af den seneste måned hos kurervirksomheder beslaglagt mere end 4.500 forsendelser til danske forbrugere af især nikotinposer. Varerne er beslaglagt, fordi der ikke er stempelmærker på produkterne.

– Vi ved, at mange forbrugere køber deres nikotinprodukter på nettet. Det sker både fra danske og udenlandske webshops. Men uanset om man som dansk forbruger køber produkterne fra en dansk webshop eller en webshop fra et andet EU-land, skal der være stempelmærker på pakkerne. Stempelmærkerne er forbrugernes sikkerhed for, at der er betalt afgift af de varer, de køber, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

De beslaglagte forsendelser til danske forbrugere stammer fra tre forskellige webshops i ind- og udland. Skattestyrelsen er fortsat i gang med at optælle indholdet i pakkerne.

– Ud fra de pakker, vi har talt op, ser vi gennemsnitligt omkring 20 dåser med nikotinposer i hver forsendelse. Hvis det tal holder, ender vi ud i omkring 90.000 dåser i alt. Og med en afgift på omkring 15 kr. pr. dåse, vil de manglende afgifter udgøre omkring 1,35 mio. kr., som sælgerne skal betale. Derudover skal vi vurdere, om sælgerne skal have en bøde eller måske politianmeldes. Og vi skal også se på, om de udenlandske webshops har betalt dansk moms af deres salg, siger Anne Sofie Hedemann.

Uregistreret lager

Skattestyrelsen har i forbindelse med beslaglæggelsen af de 4.500 pakker med nikotinprodukter også afsløret et større lager i Danmark, der ikke har været godkendt til at opbevare nikotinprodukter uden stempelmærker. Produkterne er beslaglagt, og ejerne vil blive opkrævet den manglende afgift. I alt er der beslaglagt omkring 65.000 nikotinprodukter, som hovedsageligt består af dåser med nikotinposer.

– Vi har de senere år styrket og målrettet vores kontroller, når det gælder tobaks- og nikotinområdet. Det har bl.a. resulteret i, at vi i det forgange år har afsløret flere større lagre – herunder i forbindelse med webshops, hvor der ikke har været betalt afgift. Vi kommer derfor til at fortsætte vores målrettede kontroller for at sikre, at der ikke er unfair konkurrence over for de butikker og webshops, der følger reglerne, siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen er fortsat i gang med at optælle varelageret, men vurderer umiddelbart, at de manglende afgifter i det uregistrerede lager kan opgøres til over 900.000 kr. Derudover kan ejerne også se frem til en politianmeldelse for ikke at have betalt afgift af lageret.

Skattestyrelsen fører løbende kontrol med afgiftspligtige nikotin- og tobaksvarer for at sikre, at der bliver betalt den korrekte afgift af nikotinprodukter, cigaretter, vandpibetobak mv. Kontrollerne, der er rettet mod butikker, webshops, grossister og importører, er med til at afdække sort økonomi. Skattestyrelsen samarbejder med Toldstyrelsen, politiet og udenlandske myndigheder for at stoppe illegal indførsel og handel med nikotin- og tobaksvarer.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler