ForsideRebildKlima Rebild markerer 10-års jubilæum: En fejring af fællesskab om klima, miljø...

Klima Rebild markerer 10-års jubilæum: En fejring af fællesskab om klima, miljø og bæredygtighed

Klima Rebild markerer 10-års jubilæum: En fejring af fællesskab om klima, miljø og bæredygtighed

I år markerer Klima Rebild 10 års engagement i bæredygtighed og i kampen mod klimaforandringerne. Det omfattende jubilæumsarrangement 9. marts, der markerede starten på de to klimauger, begyndte med en udstilling af klimaskulpturer lavet af skolebørn, efterfulgt af borgmester Jesper Greths tale. Dagen bød derefter blandt andet på workshops, hvor børn og voksne kunne skabe kunstværker af genbrugstræ, få en guidet tur gennem klimahistorien i kalkminerne eller kunne nyde et lækkert måltid af lokale råvarer .

Siden starten i 2014, har Klima Rebild udfoldet sig som et unikt initiativ i Nordjylland. Formålet er at aktivere borgere, erhvervsliv og det offentlige i konkrete tiltag mod en mere bæredygtig fremtid. Initiativet har vokset sig stærkere år for år, med en stadigt stigende deltagelse i klimaugerne, hvor lokalsamfundet sammen udforsker klimavenlige løsninger og viden, som kan bruges i alles hverdag – året rundt.*

Et stærkt netværkhvor man løfter i flok
– Klima Rebild er et stærkt netværk, som arbejder med klimarigtige løsninger. Ideen er, at private, virksomheder og alle andre lader sig inspirere og at alle ”løfter i flok”. Klimamålene kan nås, blot vi er mange om opgaven og alle arbejder i samme retning, fortæller Claus Haparanda fra Støvring Kraftvarmeværk og medlem af styregruppen for Klima Rebild.

Hvert år har budt på nye tiltag, men i sin jubilæumstale, fortalte borgmester Jesper Greth blandt andet om byttemarkedet, der et godt eksempel på et arrangement, der har været med alle årene. Med mottoet ”nyt er yt” viser byttemarkedet noget helt konkret vi alle kan gøre; nemlig at bytte ting med hinanden, som vi ikke selv bruger længere, men som andre kan få glæde af, i stedet for, at vi går ud og køber nyt hver gang. I år er byttemarkedet 24. marts på KulturStationen i Skørping.

Et årti med resultater
Gennem et årti har Klima Rebild vist enestående resultater – fra engagement i energirenoveringer og solenergi til udviklingen af bæredygtige produkter og teknologier. Initiativet har fostret en kultur af aktiv deltagelse og skabt en platform, hvor selv de yngste borgere kan bidrage til og få forståelse for den grønne omstilling.

Tove Nyegaard er centerchef for Natur og Miljø i Rebild Kommune og formand for styregruppen for Klima Rebild. Hun glæder sig over jubilæet:

– Vi er stolte af, at vi igennem 10 år har fået så stor opbakning fra de mange frivillige i Rebild Kommune til at kunne afholde et arrangement med så mange spændende tilbud til borgerne. Tilbud som giver inspiration til at passe på vores ressourcer, natur og miljø. Klima Rebilds succes understreger vigtigheden af lokalsamfundets rolle i at forebygge klimaforandringer og fremmer en model for inddragelse og handling, der rækker langt udover kommunens grænser, siger Tove Nyegaard.

Og årets modtager af ’Moder Jord’-prisen er…
Siden 2021 har et fast indslag i Klima Rebild været uddelingen af skulpturen ’Moder Jord’. Skulpturen er skabt af kunstner Michael Sasserson og den oprindelige figur – der kan ses ved Store Økssø – blev støbt af 556 øl- og sodavandsdåser, der blev samlet ind langs lokale veje ved Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling tilbage i 2014.

Siden er der årligt blevet fremstillet en ny ’Moder Jord’, der gives som en anerkendelse til en virksomhed med base i Rebild Kommune, der gennemfører klimahandlinger og arbejder for at opnå miljømæssig bæredygtighed.

Det lever årets prismodtager PlanEnergi i høj grad op til. Virksomheden startede i Ravnkilde med fire stiftere og har i dag ansat godt 50 medarbejdere med kontorer i Skørping, Århus og København. Det er en virksomhed, som siden 1983 har arbejdet med at rådgive virksomheder og organisationer i bæredygtig og miljørigtig energiplanlægning.

PlanEnergi har hen over årene samarbejdet med en lang række energiselskaber både i Danmark og udlandet som har ønsket at lægge deres produktion om i en mere bæredygtig retning, gennem etablering af solvarme, varmelagre, varmepumper og etablering af biogasanlæg. Virksomheden har samarbejdet med næsten halvdelen af de danske kommuner og også Rebild Kommune benytter sig af deres energi- og klimaregnskaber.

Borgmester Jesper Greth overrakte Moder Jord-prisen til ingeniør og teamleder i PlanEnergi Per Alex Sørensen, som er en af de fire oprindelige stiftere af virksomheden.

To uger med masser af tilbud
Åbningen af Klima Rebild 2024, er starten på to uger med masser af spændende tilbud. Jubilæumsprogrammet omfatter en bred vifte af arrangementer, workshops, foredrag, og aktiviteter, der alle sigter mod at inspirere, oplyse og mobilisere til handling. FInd mere information om alle arrangementerne på Klima Rebild hjemmeside.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet