ForsideVesthimmerlandHistoriske mysterier og naturskønne Vesthimmerland - Et strejftog med LOF og Henrik...

Historiske mysterier og naturskønne Vesthimmerland – Et strejftog med LOF og Henrik Bugge Mortensen

Historiske mysterier og naturskønne Vesthimmerland – Et strejftog med LOF og Henrik Bugge Mortensen

LOF og Henrik Bugge Mortensen havde samlet omkring 30 deltagere til et Strejftog i Vesthimmerland, det nordvestlige hjørne, den første søndag i maj 2024 og havde også inddraget Himmerlandsposten.dk til at deltage i turen, der startede med opsamlinger ved busstoppesteder i Støvring, Haverslev og Aars.

Dagens turguide, den erfarne forfatter og formidler, Henrik Bugge Mortensen, førte deltagerne på en rundtur forbi Ertebølle Strand, Myrhøj, Vitskøl Kloster, Vilsted Sø, Skarp Salling Karet, gennem de Himmerlandske Heder og til Navn SØ. Bugge Mortensen, der bl.a. har skrevet bogen “På Strejftog i Himmerland”, berettede undervejs om de forskellige steder, der blev besøgt.

Henrik Bugge Mortensen Foto: Himmerlandsposten.dk
Morgenmaden blev indtaget i Ertebølle Foto: Himmerlandspsoten.dk

Første stop var morgenmad med fjordudsigt til Fur og Livø
Dagens første solstråler brød igennem skyerne, da bussen rullede ind på parkeringspladsen ved Ertebølle Strand, og den fascinerende natur med stejle skrænter ud mod fjorden. Den medbragte morgenkaffe blev indtaget, og derefter gik turen til Limfjorden, hvor Bugge Mortensen bl.a. fortalte om de store mængder østers- og muslingeskaller, som stammer fra stenalderen og er efterladt i en kæmpestor køkkenmødding.

Ikke langt fra Ertebølle gjorde bussen stop ved en mindre rasteplads, hvor det viste sig, at gravhøjen Myrhøj fra bronzealderen med sin fascinerende stenrække på 156 meter stod klar til at tage imod gæsterne. Bugge Mortensen kunne berette om længde, højde og antal sten omkring Myrhøj, men formålet og funktionen med opstillingen af ​​de mange sten i den lange lige række forblev et mysterium.

Ertebølle Foto: Himmerlandsposten.dk
Ertebølle Foto: Himmerlandsposten.dk

Vitskøl Kloster og helbredende urter
I dag ejer Københavns Kommune Vitskøl Kloster, hvor TAMU Vitskøl driver en kompetencegivende uddannelse for unge. Vi besøgte ruinen af ​​den oprindelige kirke, som brændte i midten af ​​1250-tallet. Ruinerne, der ligger ved siden af ​​det nuværende Vitskøl Kloster, viser med deres størrelse og udformning, at der har været tale om et magtfuldt byggeri i størrelse med de største kirker i Europa. Henrik Bugge Mortensen kunne fortælle, at stedet på daværende tidspunkt skulle have været den største kirke i hele Skandinavien.

Klosterhaven med de mange urter til forskellige formål blev også besøgt, og der var mulighed for at købe forskellige urter med hjem, hvilket en del af gæsterne benyttede sig af.

Hvad denne plante kan skal vi være usagt – men spændende ser det ud. Foto: Himmerlandsposten.dk

Frokost i et stort naturgenopretningsprojekt – Vilsted Sø
Med udsigt over vandspejlet og et rigt fugleliv blev den medbragte frokost indtaget på kanten af ​​Vilsted Sø. Efter frokosten fortalte Bugge Mortensen om det store genopretningsprojekt ved Vilsted Sø og om, hvordan området i starten af ​​1900-tallet blev drænet til fordel for aktivt landbrugsjord. Genopretningsprojektet har på blot et årti skabt et frodigt naturområde og en sø på 450 hektar, der gør Vilsted Sø til Nordjyllands andenstørste sø.

Skarp Salling Karet og Kirke
Efter stoppet ved Vilsted Sø blev kursen på bussen rettet mod Skarp Salling, hvor første stop var ved den gravhøj, hvor det mere end 5000 år gamle kar blev fundet. Her kunne Henrik Bugge Mortensen fortælle om, hvordan kareten kom frem, da der skulle etableres jernbane, og gravhøjen blev udgravet. Skarp Salling Karet er i dag udstillet på Nationalmuseet.

I Skarp Salling blev kirken også besøgt. Et fascinerende bygningsværk, der gjorde stort indtryk på deltagerne, som blev bænket i kirkerummet, mens Henrik Bugge Mortensen fortalte om kirken i Skarp Salling, der også kaldes Den Himmerlandske Domkirke.

Højen hvor Skarp Salling Karet blev fundet. Foto: Himmerlandsposten.dk
Skarp Salling Kirke Foto: Himmerlandsposten.dk

Sidste stop var ved Navn Sø i De Himmerlandske Heder
Store områder af det 1300 hektar store område med De Himmerlandske Heder blev besigtiget gennem busruden frem til Navn Sø, hvor deltagerne gik gennem et klassisk hedeområde og frem til søbredden. Her kunne Henrik Bugge Mortensen fortælle om, hvordan Navn Sø tilbage i tiden dannede rammen for store markedsdage med fest og farver, der ofte endte i solide slagmål.

I dag besøges Navn Sø af naturelskere, der nyder en svømmetur eller en sejltur, dog uden sejl eller motor på båden.

Navn Sø Foto: Himmerlandsposten.dk

Mens turen gik tilbage mod opsamlingsstederne i Aars, Haverslev og Støvring, tog regndråberne til mod bussens store forrude, hvilket bekræftede, at LOF og Henrik Bugge Mortensen havde styr på planlægningen og gennemførelsen af ​​dagens tur: Et strejftog i Vesthimmerland, det nordvestlige hjørne.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet