ForsideMariagerfjordHistorien om Vindø Teglværk - Vil du med på en særlig guidet...

Historien om Vindø Teglværk – Vil du med på en særlig guidet tur?

Historien om Vindø Teglværk – Vil du med på en særlig guidet tur?

Historien om Vindø Teglværk er populær, og derfor er teglværket og Nordjyske Museer igen i år gået sammen for at fortælle historien om en af Hobros ældste virksomheder. Det udmønter sig i en særlig guidet tur ved teglværket, hvor tanken er at formidle historien præcis der, hvor den fandt sted.

Den historiske rundvisning på og i området omkring Vindø Teglværk finder sted torsdag 20. juni kl. 17.00-19.00, og der venter en helt særlig oplevelse for dem, der interesserer sig for Hobros historie. Bag turen står nemlig Vindø Teglværk og museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyske Museer på, som tidligere har holdt foredrag og skrevet artikler om teglværket.

20. juni kan man komme med på en helt særlig rundvisning på Vindø Teglværk og i området deromkring. Hør museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyske Museer fortælle historien om en af Hobros ældste virksomheder, som blev grundlagt i 1851. Her ses arbejdere omkring 1950. Det er blandt andet deres historie, som du kan høre mere om til dette arrangement. Foto: Jan Rømsgaard

Rundvisningen begynder ved indgangen til fabrikken, hvor publikum hører om de danske teglværkers barndom i midten af 1800-tallet, grundlæggelsen af Vindø Teglværk i 1851 samt Hobros forvandling fra en søvnig lille købstad til en driftig industriby på den tid. Derefter går turen ned til vandet, hvor man hører om uddybningen af fjorden i 1800-tallet, etableringen af Hobro Havn og teglværkets brug af fjorden – for det var ikke nok at producere teglsten, infrastrukturen med at få dem ud i verden, skulle også være i orden. Af samme årsag opstod mange af de danske teglværker ved fjorde og andre vandveje.

Førhen var det et slidsomt og hårdt arbejde at være ansat på Vindø Teglværk. Her ses en arbejder på fabrikken i 1962. Det er blandt andet deres historie, som du kan høre mere om til dette arrangement. Foto: Jan Rømsgaard

Tilbage på den moderne fabrik kommer publikum efterfølgende også forbi steder, som normalt ikke er åbne for offentligheden – blandt andet teglværkets hjerte, tunnelovnen, inden man hører lidt om dens forgængere: ringovnen og kammerovnen. Et andet vigtigt stop på rundvisningen på den moderne fabrik er tørring af stenene i de store tørrekamre, hvor der fortælles om både tørring af sten før i tiden og i dag.

Arrangementet varer omkring halvanden time og foregår blandt andet via trapper, og af den grund anbefales rundvisningen ikke for dårligt gående og folk i kørestol. Billetter kan bookes på nordjyskemuseer.dk her.

Historien om Vindø Teglværk er historien om en virksomhed, der betød meget for lokalområdet. Luftfoto fra 2020. Foto: Jan Rømsgaard.
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler