ForsideHimmerlandDEBAT: Klima, miljø og rent vand til alle 

DEBAT: Klima, miljø og rent vand til alle 

DEBAT: Klima, miljø og rent vand til alle 

Af Jess V.Laursen (V) Regionsrådsmedlem i Region Nordjylland 

Råstofplan 2024 i Region Nordjylland 

Klima, miljø og bæredygtighedsudvalget har været på Femøren i København

Arbejdet med et forbedret klima går i den grad igennem vores grundvand – vi er stadig heldige med vores rene drikkevand i Region Nordjylland og hele Danmark – og det bliver der værnet om på landet og i byen. Vores kvalitet af drikkevand er unik i Danmark. 

Lige nu bliver der brugt meget energi og økonomi på at vi skal, og bør forbedre vores klima i hele verden. Det kan være svært for os at se alle siderne af de værdier der går tabt hver dag hvis ikke vi gør det økonomisk “klogt”.

Vi er i en tidsalder hvor elbil markedet vælter ind over os,- er der strøm nok i verden til alle disse “køretøjer”, og er den strøm vi anvender så grøn som vi tror og siger. Er vi gode nok til at fordele og anvende vores elforsyning bedst, klogt og billigt muligt ?

Kan vi redde hele verden her i Danmark og Eu,- nej det kan vi ikke, men vi skal være et godt eksempel med fornuftig handlekraft. Eksempelvis har vi i Eu. mange steder hvor der ikke er mulighed for at køle ordentlig ned når der er meget varmt og det modsatte er også gældende, at der ikke er muligheder for at skaffe varme nok når der er koldt – der blev talt om ca 10 % af euś befolkning ikke havde varme nok og 10 % der ikke kunne skaffe kulde nok. – der pt. bor ca 450 mio mennesker i EU.

Opgaven i mange hjem i Eu er stadig at der mangler en energiplan og økonomi til at forbedre disse forhold for at anvende vores energi ordentlig. Her i Norden er vi godt med, vores boliger er velisolerede og godt renoveret 

Det rene vand er en betingelse for et sundt liv for os alle, vores grundvand i Nordjylland har en høj kvalitet og vi har vand til fremtiden. Derfor skal vores jord beskyttes og benyttes rigtigt, når vi håndterer vores råstoffer i jorden 

 Vores råstoffer i Nordjylland har stadig en god volume ind i den nærmeste fremtid, og vores råstoffer er et udtryk for de mængder vi har af kalk, sten, ler, moler, sand og grus, vi har store mængder råstoffer til fremtiden i Nordjylland, så vi kan klare store anlægsopgaver med egne produkter uden at køre langt efter råstofferne.

I Region hovedstaden og region Sjælland vil der blive mangel på råstoffer om få år og i Østdanmark arbejdes der meget på genbrug af materialer og råstoffer. Denne genanvendelse er i nogle tilfælde rykket helt ud på byggepladserne for at spare på co2 og transport,- genanvendelse af råstoffer er stadig ikke konkurrencedygtig med de rene råvarer der “hives” op af vores undergrund. Men genanvendelse af råvarer er en nødvendighed i fremtidens Danmark.

I Region Nordjylland tager vi igennem den nye råstofplan for de næste 4 år hul på genanvendelse og benyttelse af råstoffer ind i planen som et nyt aktiv for Nordjylland. Vi har flere aktører og producenter på “trapperne” som arbejder med denne genbrugstanke, den store udfordring er kvalitetsbestemmelserne og materialevalget for genbrug 

En spændende tid venter i Region Nordjylland med den nye råstofplan de næste år og der er altid brug for forbedringer i tanker og handlinger.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler