ForsideMariagerfjord100-års fødselsdag i dag

100-års fødselsdag i dag

Enid Bak Rasmussen fylder 100 år – 100-årig med egen Mercedes 

Af Jørgen Tøttrup 

Enid sætter sig hver eneste dag ind bag rattet i sin brunlakerede Mercedes 220C for enten at køre på indkøb eller foretage private besøg rundt omkring. 

Uanset om det er korte eller lange ture, er bilen hendes faste følgesvend, hvis hun da ikke lige snupper den handy 4-hjuls crosser, som hun også har parkeret i garagen til sin bopæl på Blåkildevej 9 Hobro. Hun går kun de skridt, der nu en gang er nødvendige for at bevæge sig rundt ude og inde. Efterhånden kniber det nemlig lidt med bentøjet, som mandag 15. januar har båret Enid Bak Rasmussen rundt i 100 år. 

-Men bortset fra det med benene fejler jeg ikke noget, siger Enid, som foreløbig har fået godkendt sit kørekort frem til hun fylder 106 år. 

Med undtagelse af polio og som følge deraf en operation i den ene fod som barn, har Enid været forskånet for alvorlig sygdom. Forklaringen er måske de vitaminer, hun tilfører kroppen ved ikke alene at spise masser af broccoli, men også drikke det vand, som den sunde grøntsag er blevet kogt i. Dertil kommer naturligvis en helt igennem sund livsstil med masser af motion i selskab med hunde og heste, som hun elsker at tilbringe sin tid sammen med. 

I dag har hun hunden Luna. En prægtig Kongepuddel, som har fulgt Enid gennem foreløbig 10 år. Hun har selv trænet den, så den uden svinkeærinder adlyder alle hendes ordrer. Luna er hendes femte racehund. De fire forudgående var også trænet af Enid, som i forbindelse med hundeudstillinger og konkurrencer har hjembragt et hav af pokaler. Som hundeejer er det medlemskaber i både DCH, Politiets Hundeforening og Dansk Kennel Klub, hun har nydt gavn af. 

Enid har ikke længere egen hest. Den sidste – en Islænder – afhændede hun for snart en halv snes år siden. Inden da oplevede hun som rytter at være med i vikingespillet på Fyrkat, og i mange år nød hun sine daglige rideture på arealerne ved gården Wiegaarden på nordsiden af Mariager Fjord. Den ejes af hendes eneste søn, Jørgen Bak Rasmussen, som er kendt som ejer af Mediehuset Wiegaarden, der udgivet magasinerne Ridehesten og Hunden samt andre grafiske produktioner.  

Enid opgav ikke at ride, selv om hun som 90-årig havde fået nok af at være hesteejer. Tværtimod blev hun medlem af en rideklub i Aars, og indtil for tre år siden – altså til hun fyldte 97 år – kørte hun flere gange om ugen turen fra Hobro til Aars for at sidde på hesteryg.  

Enid Bak Rasmussen er den sidste tilbageværende i en søskendeflok på otte, som trådte deres barndomssko i et lille husmandssted i Stenstrup ved Rostrup. Faderen supplerede sin indtægt ved at sejle med fragt på Mariager Fjord, men som det var normen den gang, kom Enid ud at tjene på en gård allerede som 14-årig. Med tre karle ansat ved samme landbrug, var det mest af alt huslige pligter, som Enid blev betroet. 

I sit voksenliv er det ikke mindst Jysk Telefon, hun har beriget med sin arbejdskraft. I den branche startede hun med at betjene telefonopringninger fra den for længst nedlagte landcentral i Astrup, og det var her, hun fik en oplevelse, hun aldrig har glemt. En mandsperson ringede til centralen og bad om at blive stillet videre til Willestrup Gods. Her ville man ikke tale med hvem som helst, og Enid bad derfor vedkommende i telefonen om at præsentere sig. 

-Det er Kongen, De taler med, lød det skarpt. 

Og sandt var det. Stemmen i telefonen tilhørte Kong Christian 10. Han havde i privat ærinde brug for at snakke med godsejeren, og straks efter at han meget bestemt havde præsenteret sig, fik Enid lynhurtigt etableret forbindelsen. 

Fra Astrup gik turen videre til telefoncentraler i Arnborg ved Herning, Randers, Aalborg og senest Jysk Telefon med det daværende telefonhus i Østergade i Hobro. Enid gjorde hele turen med fra de daværende vægtelefoner med taletragt og lytterør til de mere smarte bordtelefoner med drejeskive. Mobiltelefoner var endnu ikke noget man drømte om, da Enid i 1980’erne gik på pension. 

Den 100-årige fødselar har alligevel formået at følge med i den elektroniske udvikling. Enid har sin egen moderne mobiltelefon, Iphone 14, og digitalt er hun opdateret på den måde, at hun i privaten har sin egen pc stående. Den bruger hun hver eneste dag til at følge med i døgnets begivenheder. Gammeldags papiraviser har hun dog ikke skrottet endnu. 

-Nej, nej. Slet ikke. Jeg læser hver dag både Nordjyske og Berlingske Tidende, siger den 100-årige fødselar. 

Enid Bak Rasmussen har været enke gennem mere end 40 år. Efter en meget lang sygdomsperiode døde hendes mand, el-installatør Vagn Rasmussen, i en alder af 68 år. På daværende tidspunkt boede parret på Bymarks Alle 32 i Hobro. Inden da havde parret boet nogle år sammen dels i boligforeningens nybyggeri Trianglen og dels på Nyvej i Hobro, hvor sønnen Jørgen blev født for 66 år siden.  

Han har som fotograf og udgiver masser at se til med domicil i det tidligere Blåkilde Mølle på Blåkildevej, og han har købt nabohuset til sin mor, som hver eneste dag aflægger visit for at følge med i sønnens mange aktiviteter. Med undtagelse af hjælp til rengøring, klarer hun sig selv i dagligdagen.  

100-års dagen markeres med reception mandag 15. januar kl. 15-19 i Salthallen ved Mediehuset Wiegaarden på Blåkildevej 17 i Hobro.

Enid Bak Rasmussen fylder 100 år, men kører fortsat rundt i sin egen Mercedes og har som her ofte Kongepudlen Luna med som passager. Foto: Mediehuset Wiegaarden
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler