Vesthimmerlands Kommune vil samle opkrævning af ejendomsbidrag på en årlig rate
Opkrævning af ejendomsbidrag på en årlig rate er på dagsordenen når byrådet i Vesthimmerlands KOmmune holder møde den 30. oktober 2024.
Hidtil har kommunerne haft ansvar for opkrævning af grundskyld og ejendomsbidrag på ejendomsskattebilletten. Som følge af Boligskatteforliget har Skat pr. 1. januar 2024 overtaget opkrævning af grundskyld, og kommunerne skal fremover kun opkræve ejendomsbidrag. Vesthimmerlands Kommune opkræver ejendomsbidrag i to rater.
En ændring i gebyrloven giver kommunerne mulighed for at opkræve ejendomsbidragene på én årlig rate i stedet for 2 årlige rater.
Med sagen ønskes en stillingtagen til muligheden for at opkræve ejendomsbidragene på én årlig rate i stedet for to årlige rater.
Baggrund
Opkrævning af grundskyld overgik pr. 1. januar 2024 til Skat, og dermed opkræver kommunerne ikke længere grundskyld. Ejendomsskattebilletten er derfor omdøbt til en ejendomsbidragsbillet, og herpå opkræver Vesthimmerlands Kommune ejendomsbidragene i to årlige rater pr. 1. februar og 1. august.
Ejendomsbidrag, som Vesthimmerlands Kommune opkræver, er følgende:
Skorstensfejergebyr
Renovationsgebyr
Genbrugsgebyr
Rottebekæmpelsesgebyr
Bidrag til regulering og vedligeholdelse af offentlige vandløb og bidrag til offentlige pumpelag og landvindingslag
Grundejerforeninger/vejforeninger m.v.
Restancer statsafgift egen boring/restancer spildevandsafgift m.v.
Forventet konsekvens
Grundskylden, som beløbsmæssigt udgjorde en stor del af skattebilletten, opkræves nu af Skat som en månedlig betaling via personskattesystemet. Dette betyder, at der ikke længere er to store årlige opkrævninger hos grundejerne. Det vurderes, at ejendomsbidraget for almindelige parcelhusejere vil beløbe sig til ca. 4.000 til 5.000 kr. årligt.
Det forslås på den baggrund at samle opkrævningerne på én årlig rate med forfald den 1. februar med følgende argumenter:
Samling af opkrævningen vil komme ejendomsmæglere, borgere og kommunen til gode i forbindelse med salg. Lovændringen har medført, at grundejere, der sælger en bolig i første halvår, og skal betale 2. rate ejendomsbidrag. Dette har givet ekstraopgaver for ejendomsmæglere, boligejere og for administrative medarbejdere, der arbejder med opkrævning af bidrag og Betalingskontoret i forbindelse med mellemværende refusionsopgørelser.
Der er en minimumsgrænse for opkrævning på 20 kr. i Vesthimmerlands Kommune. Der kan være ejendomme, hvor opkrævningen er relativt lille, og når beløbet deles ud i to rater, vil beløbet falde under minimumsgrænsen for opkrævning. Ved at opkræve på én årlig rate giver det bedre mening at opkræve et mindre beløb.
Det kan effektivisere den administrative proces omkring opkrævningen, at der kun opkræves én gang årligt.
Det kan være mere overskueligt for borgere og virksomheder, at de kun skal følge op på en årlig betaling.
Organisering og kommunikation
Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag
Som følge af Boligskatteforliget er der vedtaget ny lovbekendtgørelse vedrørende opkrævning af ejendomsbidrag (Lovbekendtgørelse 2018-01-23 nr. 56 om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner, og om opkrævning af ejendomsbidrag (gebyrloven).
Gebyrloven giver mulighed for kommunerne at opkræve i enten én eller to lige store rater, med forfaldstid i den 1. i de måneder, som byrådet beslutter.
Stiftelsesdatoen for et ejendomsbidrag er den 1. januar i det år, det vedrører. Dette betyder i praksis, at ejeren pr. 1. januar hæfter for betaling af ejendomsbidragene hele året uanset ejerskifte.
Økonomi
I forbindelse med manglende betaling af ejendomsbidrag sender Vesthimmerlands Kommune rykkere ud. Der opkræves pr. rykker et gebyr på 250 kr.
Procesplan
Godkendes ændringen medfører dette, at alle ejendomsbidrag opkræves i en rate i stedet for 2 rater.
Sagen afgøres i Byrådet via Økonomiudvalget.
Indstilling: Administrationen indstiller
at opkrævning af ejendomsbidrag samles på én årlig rate med forfald den 1. februar og med sidste rettidige betalingsdato den 1. februar.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. oktober 2024, pkt. 358:
Fraværende: Ingen
Administrationens indstilling anbefales godkendt.