ForsideMariagerfjordVær med til officiel indvielse af to store anlægsprojekter i Hobro

Vær med til officiel indvielse af to store anlægsprojekter i Hobro

Vær med til officiel indvielse af to store anlægsprojekter i Hobro

Mariagerfjord Vand og Mariagerfjord Kommune har i 2024 afsluttet to store fælles anlægsprojekter med nyt vejforløb i Banegaardsvej og nye sluser og pumpe i Onsild Å ved Nedre Strandvej. Det vil de gerne fejre med en officiel indvielse sammen med borgerne den 11. oktober.

Da Banegaardsvej i Hobro skulle separatkloakeres og vandledningerne skulle renoveres af Mariagerfjord Vand, var Mariagerfjord Kommune interesseret i at få ændret og forbedret vejens forløb for alle trafikanter. Derfor blev der indgået en aftale om en totalrenovering, hvor Mariagerfjord Kommune har afholdt udgifterne til det, der er synligt, mens Mariagerfjord Vand har afholdt de øvrige udgifter og samtidig været bygherre på projektet.

En mere trafiksikker og handicapvenlig Banegaardsvej
Banegaardsvej fremstår nu med cykelstier i begge sider, busholdepladser, afmærkede parkeringslommer, enkelte beplantninger og en moderne gadebelysning, alle forhold der højner trafiksikkerheden, hvor der er taget særlige tiltag for at øge handicapvenligheden med ledelinjer for synshandicappede og med lave kantstenshøjder i fodgængerfelter af hensyn til kørestolsbrugere.

Separatkloakering med et vigtigt klimasikringselement indbygget
For Mariagerfjord Vand var Banegaardsvej sidste etape, for at kunne erklære hele området mellem Hostrupvej/Brogade og mod vest til banen for separatkloakeret – et arbejde der startede i 2012 med Enghageområdet og nu er afsluttet. Udgiften til separatkloakeringen er ca. 200 millioner kr. Udover at separeringen skal sikre, at der føres så koncentreret spildevand som muligt til rensning på Himmerlands Renseanlæg, nord for Hadsund, er separeringen også en stor del af klimasikringsopgaven, da det separerede overfladevand (nedbør) kan håndteres uden risiko for den smittefare, der findes i spildevand.

Nye sluser og pumpe ved Nedre Strandvej fungerer som et vigtigt element i klimasikringen og skal forebygge, at vandstanden ikke bliver for høj i Vester Fjord. Foto: DroneData.dk

Hobro udfordret af lave arealer
Da Hobro er udfordret af meget lave arealer omkring Onsild Å og Vester Fjord, beliggende 0 – 1 meter over havets overflade, og samtidig har store arealer både mod nord og syd, i op til 60 meter over havets overflade, er dem der bor i de lave arealer meget udfordrede af både vandstigninger i Mariager Fjord og afstrømning fra de store arealer nord og syd for området under regnvejr. Derfor har alle de tiltag, der er gennemført ved separatkloakeringerne i Hobro, siden 2012, også haft et kraftigt klimasikringselement indbygget. Det første tiltag var etablering af en regnvandspumpestation, hvor den tidligere markedshal var på Horsøvej, som pumper vandet ud fra de lavtliggende områder. Dernæst etablering af regnvandsledninger fra de højtbeliggende områder, direkte ud i Mariager Fjord, så Vester Fjord og Onsild Å ikke bliver belastet med denne afstrømning.

Nye sluser og pumpe etableret i 2024
Slutteligt, i 2024, er den tidligere tidevandssluse udskiftet med nye sluser og tilhørende pumpe. Den tidligere sluse virkede ved, at den lukkede, når vandstanden i Mariager Fjord var højere end i Vester Fjord og åbnede først igen, når vandstanden var omvendt. Det gav ofte udfordringer for beboerne langs Onsild Å og Vester Fjord og der kunne gå lang tid, før vandstanden faldt igen.

Sådan fungerer de nye sluser
De nye sluser og pumpe er etableret med Mariagerfjord Kommune som bygherre og med Mariagerfjord Vand som medfinansierende og projektudførende. Sluserne er konstrueret således, at de enten er helt lukkede eller helt åbne. Når vandstanden i Mariager Fjord er 0,25 meter over normalen, lukker sluserne. De åbner igen, når vandstanden i fjorden er under 0,25 meter.

Hvis Vester Fjord/Onsild Å stiger til 0,30 meter over havets overflade, starter pumpen, der er etableret ved siden af sluseportene. Pumpen kan flytte 1,5 kubikmeter vand per sekund fra Onsild Å ud i Mariager Fjord. Dette sikrer, at vandstanden i Vester Fjord kan holdes kunstigt lav og aldrig overstiger 0,4 meter over havets overflade.

Specialdesignet pumpe skåner fiskene
Et af de centrale krav, for at få lov til at etablere nye sluser og pumpe, var, at det skulle være skånsomt over for fisk. Derfor er pumpen special-designet, så der er minimal risiko for skade på fisk. Etablering af to udligningskar, placeret før det oppumpede vand løber ud i Mariager Fjord, sikrer, at fiskene får et nænsomt fald ud af pumpen. Der er også krav om, at sluserne maksimalt må være lukket 20% af året. Indtil nu har sluserne været lukket mellem 6 – 7 % af tiden. Pumpen har været i drift under 1% af tiden siden marts 2024.

Klimasikret frem til år 2100
Sluserne og pumpen er også det første klimatilpasningsprojekt, der er udført efter Klimahandlingsplanens angivne fremtidige sikringshøjde på 2,20 meter over havets overflade. Denne sikring er blevet udvidet med et klimabump på Nedre Strandvej. Dermed forventes det område nu at være klimatilpasset frem til år 2100.

Der vil i de kommende år udføres adskillige lignende klimatilpasningsprojekter i kommunen. I øjeblikket er et anlæg under udførelse i Mariager og et anlæg under udførelse og tre anlæg under projektering i Hadsund.

Udover separatkloakering og klimatilpasning, har projektet i Banegaardsvej også omfattet en totalrenovering af drikkevandssystemet, herunder omlægning af trykzoner. Det betyder, at vandforsyningen er endnu mere sikker end tidligere i hele Hobro.

Officiel indvielse den 11. oktober kl. 13
Mariagerfjord Kommune og Mariagerfjord Vand inviterer derfor alle interesserede borgere til indvielse den 11. oktober kl. 13 på Banegaardsvej ved Hovangsvej. Her foretages indvielsen af udvalgsformand for Teknik og Miljø, Henrik Sloth og bestyrelsesformand Jørgen Hammer Sørensen. Ca. kl. 14 indvies sluser og pumpe ved Nedre Strandvej af udvalgsformand for Klima og Landdistrikter, Jesper Skov Mikkelsen og bestyrelsesformand Jørgen Hammer Sørensen.

Alle er velkomne.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler