Unge tog demokratiet i egne hænder: Gymnasiet i Støvring forvandlede sig til folkemøde for en dag
”Der er simpelthen for langt fra Støvring til Bornholm – og derudover kan et lokalt folkemøde nå de unge mere i øjenhøjde og gøre aktiviteterne mere relaterbare.”
Sådan lyder det fra Sara Frederiksen, samfundsfagslærer på gymnasiet i Støvring og hovedkræften bag årets lokale folkemøde, som fredag den 4. april forvandlede Støvring Gymnasium til én stor demokratisk arena. Visionen var klar: At bringe demokratiet helt tæt på de unge og samtidig understrege, at deres stemme og engagement har betydning.
Dagen var mulig takket være økonomisk støtte fra Pilotpuljen ved Region Nordjylland, der gjorde det muligt at invitere både eksterne oplægsholdere og deltagere.
En dag i demokratiets tegn
Dagen bød på en perlerække af oplæg, debatter og workshops, hvor skolens egne elever deltog aktivt. Klasselokaler, gange og skolens hal summede af liv og politisk samtale – og overalt var lokale aktører og organisationer inviteret ind for at indgå i dialog med de unge.
– Demokratiet er truet, og det skal dette folkemøde være med til at gøre de unge opmærksomme på, samtidig med at det forhåbentlig giver dem en forståelse af, at de kan være med til at gøre noget, siger Sara Frederiksen.
Stærk afslutning med Vanopslagh på scenen
Dagens højdepunkt kom, da hele skolen samledes i hallen til en afsluttende trivselsdebat. Her deltog flere prominente navne – heriblandt Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh – i en samtale med de unge om trivsel, fællesskab og politisk engagement.
Debatten blev mødt med stor interesse og en tydelig vilje fra elevernes side til at engagere sig og stille spørgsmål. Emner som præstationspres, sociale medier og ensomhed blandt unge blev vendt i øjenhøjde, og flere elever beskrev efterfølgende oplevelsen som både inspirerende og tankevækkende.
Fællessang og hyldest til ildsjæl
Dagen blev rundet af med fællessang i hallen, hvor eleverne i fællesskab skabte en varm og stemningsfuld afslutning på en begivenhedsrig dag. Som en sidste gestus overraskede eleverne Sara Frederiksen med en lille anerkendelse for hendes store engagement og arbejde med at skabe folkemødet.
Når man ser, hvor engagerede eleverne var i løbet af dagen, så bliver man faktisk håbefuld på demokratiets vegne.


