Unge med udfordringer vokser i købmands-praktik med Coop Crew
Praktikforløb hos lokale købmænd giver unge fornyet mod på job og uddannelse
Et voksenliv uden uddannelse og med sporadisk tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er den dystre fremtidsudsigt for en særlig gruppe unge, der døjer med faglige, personlige og sociale udfordringer. Heldigvis viser erfaringerne fra Mariagerfjord Kommune, at et skræddersyet praktikforløb hos lokale købmænd giver dem fornyet mod på job og uddannelse. Her har 46 unge i 9. eller 10. klasse enten fået job eller er begyndt på en ungdomsuddannelse efter praktikforløb.
Coop Crew hedder praktikforløbet, der er et samarbejde mellem Coop Danmark og 30 danske ungdomsskoler. Her får de unge mulighed for praktikforløb inden for detailhandlen. Praktikken giver dem en enestående chance for at stifte bekendtskab med erhvervslivet og få værdifuld arbejdserfaring.
16-årige Frederik Stegger fra Mariagerfjord Kommune har deltaget i praktikforløbet. Han begyndte i 365discount i Skørping og er nu i praktik hos købmanden i Valsgård.
– Det er spændende og jeg får god erfaring med at være i en butik. Lars fra Ungdomsskolen kom med tilbuddet om praktik i marts og så startede jeg inden påske. Vi lærer at passe kassen, rengøring og sætte varer på plads. Det hele med at stå i butik, fortæller Frederik Stegger, der godt kan tænke sig at komme i mesterlære i detailbranchen efter 10. klasse.
Praktikforløbet har seks moduler, som giver de unge både viden og praktisk erfaring. Det sker i trygge rammer, da holdene består af otte unge fra Mariagerfjord Ungdomsskole og otte unge fra Rebild Ungdomsskole. Selvom der er nye ansigter, så er der tryghed i, at man kender nogle af dem, man starter forløbet sammen med. Desuden er der altid en lærer med fra ungdomsskolen.
Nye stjernemedarbejdere
De lokale købmand er glade for samarbejdet med Mariagerfjord Ungdomsskole.
– Vi ser, hvor meget de unge får ud af forløbet og glæder os over at kunne give dem gode erfaringer, der giver dem blod på tanden efter et fritidsjob eller karriere inden for detailfaget. Vores udbytte af samarbejdet handler ikke om økonomi, men muligheden for at få en stjernemedarbejder ud i den anden ende, siger Mikkel Bonde, der er butikschef i 365discount i Skørping.
Hos Ungdomsskolen i Mariagerfjord Kommune deler man begejstringen for samarbejdet.
– Praktikforløbet er et skoleeksempel på, hvordan partnerskaber mellem det private og det offentlige kan styrke unges muligheder for uddannelse og job. Hos os er Mikkels engagement en stor del af forklaringen på, at de unge er glade for praktikforløbet, da han har en stor forståelse for, at opgaverne måske skal gennemgås en ekstra gang eller to, siger Lars Otte Koefoed, der står i spidsen for Ungdomsskolen i Mariagerfjord Kommune.
– Med Coop Crew udvikler de unge færdigheder som teamwork, kommunikation og kundeservice. De kompetencer er nødvendige i mange brancher, og det styrker de unges muligheder og lyst til arbejde, så de får de bedste forudsætninger for at kunne bidrage positivt til samfundet, slutter han.
Opsigt på Christiansborg
På landsplan har 1.204 unge gennemført det særlige praktikforløb og godt og vel halvdelen har siden fået et fritidsjob. Fritidsjobbet er ikke kun en gevinst for de unges chancer på arbejdsmarkedet. Det er også en gevinst for de unges skolegang. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at unge med fritidsjob klarer sig bedre end deres jævnaldrende i fagene dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen.
De gode erfaringer har vakt opsigt på Christiansborg. Beskæftigelsesminister Ane Halboe-Jørgensen lagde fornyligt vejen forbi Nordjylland, hvor hun satte Frederik Stegger stævne.
Ministeren fik mulighed for at høre om Frederiks erfaringer og diskutere samarbejdets betydning for unges lyst til uddannelse og job. Hun udtrykte sin begejstring over samarbejdets nyskabende tilgang og anerkendte betydningen af, at samfundet investerer i unges arbejdserfaring.
Samarbejdet mellem ungdomsskolerne og Coop Danmark løber frem til 2025.