ForsideMariagerfjordUdledning af spildevand i Mariager Havn – hændelse afsluttet og overvågning nu...

Udledning af spildevand i Mariager Havn – hændelse afsluttet og overvågning nu i drift

Udledning af spildevand i Mariager Havn – hændelse afsluttet og overvågning nu i drift

Ren Forsyning Mariagerfjord bekræfter, at der i en periode på op til tre uger er sket en udledning af en større mængde spildevand til Mariager Havn. Udledningen skyldes en tilstopning i et centralt afløbsrør, ved overløbsbygværket i Mariager, kombineret med manglende dataopsamling og -behandling, der har hindret forsyningen i at opdage tilstopningen noget før. Tilstopningen blev fjernet umiddelbart efter den kom til forsyningens kendskab, og der er indført en række tiltag, for at forhindre lignende tilfælde fremover, oplyser de i en pressemeddelelse.

Den 12. maj blev Ren Forsyning Mariagerfjord, via et bestyrelsesmedlem, gjort opmærksom på opslag i en lokal Facebook-gruppe, hvor borgere beskrev kraftig kloaklugt og synlige tegn på spildevand i Mariager Havn. Der blev straks igangsat en teknisk undersøgelse, og det blev hurtigt konstateret, at der var opstået en tilstopning i afgangsrøret fra det centrale overløbsbygværk for Mariager by på havnen.

Den efterfølgende dag, den 13. maj, blev tilstopningen fjernet med ekstern assistance (slamsuger). Oprensningsarbejdet blev afsluttet, samt eksternt overvågningsudstyr blev idriftsat den 16. maj.

Årsag og omfang

Tilstopningen vurderes at være opstået omkring den 21. april. Det understøttes af udtræk fra Ren Forsyning Mariagerfjords overvågningssystemer, hvor man kan se et markant fald i tørvejrsafstrømningen fra hovedpumpestationen i Mariager til Dania. Udledningen anslås at udgøre ca. 13.000 – 15.000 m³ koncentreret spildevand.

Årsagen skyldes formentlig aflejringer i ledningsnettet som følge af den lange tørvejrsperiode, efterfulgt af regn, hvilket øger risikoen for propdannelse omkring en vandbremse. Forsyningsselskabet har mindst 2 – 3 af denne type propdannelser om året, hvor de normalt opdages meget hurtigt, da udløbet af urenset spildevand er synlig i recipienten. På Mariager Havn skete udløbet ca. 1,5 meter under vandoverfladen. Derfor har ingen kunnet se udløbet med det blotte øje.

Da fjorden steg til ca. en ½ meter over dagligvande den 4. maj, kunne spildevandet ikke selv løbe ud. Det samlede sig derfor ved den nye regnvandspumpestation på havnen, som er en klimasikring ved højvande. Da vandet var steget tilstrækkeligt, gik regnvandspumpen i gang og der blev udpumpet ca. 800 l/s urenset spildevand i fjorden. Denne mængde kan både ses og lugtes og har, efter forsyningens opfattelse, været hovedårsagen til den registrerede lugt.

En usædvanlig hændelse

Et udslip af denne størrelse er meget usædvanlig. Mariager Fjord udsættes også for overløb i forbindelse med store regnvejrshændelser, men her er spildevandet fortyndet rigtig meget med regnvand – så udledningen i havnen er således ekstraordinær både i styrke, omfang og varighed.

Det samlede udslip er væsentligt i miljømæssig sammenhæng. Dog udgør udledningen under 4% af den mængde næringsstoffer, som ifølge myndighedernes beregninger, dagligt bliver tilført inderfjorden af Mariager Fjord fra andre diffuse kilder.

Forebyggelse og fremtidige tiltag

  • Det nye overvågningsudstyr på havnen blev sat i drift den 16. maj 2025 og vil fremover give tidlig advarsel ved uregelmæssigheder.
  • Ren Forsyning Mariagerfjord gennemgår nu overvågningsrutinerne ved de øvrige 14 overløbsbygværker, med tilsvarende udstyr, for at sikre, at alle systemer virker korrekt.
  • Derudover vil der i de kommende år blive etableret overvågning på de 22 overløbsbygværker, som ikke bliver nedlagt foreløbigt.
  • Siden 2010 er omkring 30 overløbsbygværker i kommunen blevet fjernet i takt med separatkloakering og etablering af moderne regnvandshåndtering.

Kan det ske igen?

Ren Forsyning Mariagerfjord beklager dybt det skete og tager sagen meget alvorligt. ”Vi har nu fået renset røret og installeret en alarm, som fremover straks vil registrere, hvis røret stopper til. Rensevandspumpestationen aktiveres kun ved kraftigt regnvejr og når vandstanden er høj. Derfor anser vi situationen for en enlig og uheldig hændelse, som nu er løst. Med etablering af overvågningsudstyr og skærpede interne procedurer, vurderer vi derfor også, at risikoen for gentagelse er meget lav”, udtaler direktør, Søren Erikstrup.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler