Tyveri og overfald på byggetomt ved Toppendelskolen i Salling
Mange hyppige indbrudsforsøg og deciderede overfald på byggepladsansvarlig Henrik Dahl, fra renoveringsfirmaet Jatob, Bjerringbro, har præget nedrivningsarbejdet af den tidligere Toppendalskolen i Salling ved Løgstør.
-Vi har gjort hvad vi kunne for at holde tyveknægtene væk. Antal indbrudsforsøg på bygge-pladsen har været alarmerende. Så stort at vi har set os nødsaget til, at medarbejdere er flyttet op på pladsen. Det for at være tæt på, når indbrudsforsøgene foretages, hvilket typisk er i nattetimerne, fortæller byggepladsansvarlig Henrik Dahl, renoveringsfirmaet Jatob, Bjerringbro.
At de nattebesøgende havde onde hensigter oplevede han på egen krop. Ved midnatstid blev han og en kollega opmærksom på uregelmæssigheder på pladsen. Efter rundering på området blev de opmærksomme på, at der var en åbning i det hegn, der er opstillet hele vejen omkring nedbrydningspladsen. Efter at have fulgt sporene fra det opbrudte hegn og ind til aflåste bygninger fandt de en dør brækket op ind til bygning med meget forskelligt værktøj og ikke mindst kostbart udstyr til brug ved håndtering af asbest.
Da de efterfølgende observerede lys fra lommelygte eller mobiltelefon var de klar over, at et organiseret tyveri var i fuld gang. Tilråb om hvad der var gang i og opfordring til straks at forlade stedet blev hørt og effektueret. På vej ud fra bygningen blev Henrik Dahl overfaldet og tildelt slag, så han faldt omkuld og efterfølgende måtte hjælpes op af kollegaen.
-En yderst ubehagelig oplevelse, erkender han og erkender at den har været med til at gøre det utrygt at være på arbejdspladsen. En hændelse der straks gav anledning til installation af et alarmanlæg. Et anlæg der styres via sensorer og som strakt lyser op og giver høj sirenelyd, hvis nogen skaffer sig ulovlig adgang til renoveringspladsen, fortæller Henrik Dahl.
-Yderligere har vi fået tilknyttet et vagtfirma, så vi hurtigt får hjælp, hvis udbudte gæster bevæger sig ind på pladsen. Filmkameraer, som er blevet placeret forskellige steder på arbejdspladsen gør, at vi lynhurtigt kan se, hvor nogen bevæger sig på den afspærrede plads. Kedeligt med de gentagne indbrudsforsøg vi har oplevet men en kendsgerning de gør, at vi må tage en række forskellige foranstaltninger, understreger han.
-Vi er klar over, at der har været meget kostbart værktøj på pladsen. Det samtidig med, at der var mange forskellige materialer, som kan bruges til mange formål. Det betyder imidlertid ikke, at man må bryde ind på en nedbrydningsplads og tilrane sig det. Erkendt så er oplevelsen af indbrudsforsøg ved den tidligere Toppendalskolen atypisk i forhold til hvad vi oplever andre steder i landet. Vi har derfor henvendt os til politiet, som er opmærksomme på pladsen, siger byggepladsleder Henrik Dahl, der har arbejdet på forskellige renoveringsprojekter rundt omkring i Danmark.
Grundet de uheldige erfaringer med indbrud, så har nedbrydningsfirmaet Jatob, Bjerringbro, set sig nødsaget til i perioden fra jul og til at arbejdet blev genoptaget igen i 2025, at fjerne alt af værdi fra nedbrygningspladsen. Containere, maskiner, værktøj og alt andet af værdi blev fjernet og oplagret andet sted. Tiltag som er dyrt for renoveringsfirmaet, men en nødvendig ekstra udgift, understreger Henrik Dahl.