ForsideMariagerfjordTre år med frisættelse: Højere faglighed og større trivsel i Rebilds dagtilbud

Tre år med frisættelse: Højere faglighed og større trivsel i Rebilds dagtilbud

Tre år med frisættelse: Højere faglighed og større trivsel i Rebilds dagtilbud

Siden 15. maj 2021 har regeringen indgået velfærdsaftale med dagtilbudsområdet i Rebild og Helsingør Kommuner. Med velfærdsaftalen har dagtilbuddene i mere end tre år været frisat fra en række statslige og kommunale regler – og nu ligger slutevalueringen klar.

Forbedret mulighed for at levere høj faglig kvalitet
Blandt de adspurgte medarbejdere, som aktivt har arbejdet med frisættelsen, oplever 73 %, at frihedsforsøget ‘i meget høj grad’ eller ‘i høj grad’ har forbedret deres muligheder for at levere en høj faglig kvalitet i deres arbejde. Medarbejderne oplever et større fagligt råderum, og 80 % oplever ‘i meget høj grad’ eller ‘i høj grad’, at børnenes situation og behov er kommet mere i fokus i det daglige arbejde. Pernille Hanghøj Pedersen og Doris Højer Thomsen, pædagoger i Børnehaven Tuen i Haverslev fortæller:

Pernille:
– Under frisættelsen har vi haft bedre mulighed for selv at bidrage til pædagogisk udvikling, dykke ned i vores faglighed og tage afsæt i fællesskabet og børnenes aktuelle behov. Det har for mig betydet mere arbejdsro og fordybelse – en gevinst for vores arbejdsmiljø, den pædagogiske praksis og børnene.

Doris:
– Fisættelsen har givet plads til at tænke nyt og udvikle os sammen. Det har gjort os vedholdende ift. at fortsætte med at prøve af og gøre det, vi oplever, giver kvalitet for børnene. Vi prioriterer tid til forberedelse og at træffe bevidste valg ift. kerneopgaven. Det giver energi og overskud.

Forældre oplever positive medarbejdere
Rapporten viser også, at 73 % af medarbejderne, som har arbejdet aktivt med frisættelsen ‘i meget høj grad’ eller ‘høj grad’ vurderer, at frihedsforsøget har forbedret deres trivsel. Det perspektiv følges op af interviewede forældre, som oplever, at velfærdsaftalerne bidrager til større engagement, motivation og arbejdsglæde blandt personalet. Kristinna Kragelund, forælder i Skovbørnehaven Skovhuset og bestyrelsesmedlem i Dagtilbudsområde Nord fortæller:

– Jeg oplever medarbejdere med større overskud til at spørge os forældre, hvad vi har af input til den pædagogiske praksis, og hvilke behov vi fx har til kommunikation. Vi oplever stor tillid og åbenhed, og at vi er fælles om at løse tingene. Institutionerne er forskellige, men vi oplever, at fundamentet er på plads. Forskelligheden giver fleksibilitet og muligheder for børn og forældre.

Over halvdelen af de adspurgte ledere vurderer, at forsøget tilsvarende har øget deres trivsel. Ledelsesopgaven under velfærdsaftalen vurderes både spændende og motiverende, men også vanskelig og mere kompleks. Der ses samtidig en markant stigning i andelen af ledere, som oplever at have fået et styrket samarbejde med deres lederkollegaer.

En tillidsbaseret form for styring og ledelse
Rapporten fremhæver, at frisættelse har udviklet en mere tillidsbaseret form for styring og ledelse – en ny kultur og et andet mindset, der generelt opleves positivt og som en ændring, kommunerne ønsker at fastholde. 60 % af lederne i dagtilbud angiver, at de ‘i meget høj grad’ eller ‘høj grad’ vurderer, at der er skabt en anden og mere tillidsbaseret samarbejdskultur på tværs af dagtilbud, forvaltning og politikere.

Jesper Greth, borgmester og formand for politisk følgegruppe for velfærdsaftalen har fulgt frisættelsen ganske tæt og genkender dette:

– Velfærdsaftalen har været vores anledning til at tænke os om på ny – ikke kun i de enkelte dagtilbud, men også på vores andre velfærdsområder. Frisættelsen har vist betydningen af en formålsdrevet og tillidsbaseret ledelse – og at vi kan løfte kvaliteten af velfærden for borgeren ved at sætte fagligheden og den professionelle dømmekraft fri. Vores byråd har stor tillid til, at arbejdet med frisættelse og afbureaukratisering har et værdifuldt potentiale for velfærdsopgaven, og derfor har vi også valgt at fortsætte arbejdet med kommunal frisættelse i Rebild Kommune.

Frisættelsen skærmer ikke mod virkelighedens udfordringer
Slutevalueringen fremhæver også udfordringer i perioden, såsom leder- og personaleskift, at kunne lykkes med børn i udsatte positioner, udfordringer i rekruttering af uddannede medarbejdere og den pressede kommunale økonomi.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler