ForsideVesthimmerlandToppendalskolen blev til 4.450 ton nedbrydningsmateriel

Toppendalskolen blev til 4.450 ton nedbrydningsmateriel

Toppendalskolen blev til 4.450 ton nedbrydningsmateriel

Den tidligere Toppendalskolen i Salling er nu jævnet med jorden og de sidste rester er snart kørt væk. Nedrivningsarbejdet som blev påbegyndt i august måned  2024 forventes at være afsluttet i marts måned i år.

Nedbrydningen har været et stort arbejde,  hvilket ikke mindst skyldes meget asbest og de skrappe regler der er for håndtering af det. I alt 200 tons asbestberørte materialer er demonteret og kørt væk. Et stort arbejde med krævende arbejdsgange grundet de nye regler for asbestområdet.

Det sidste af bygningerne, der skal fjernes, er en betonbygning, som er opført af betonelemen-ter og som skal genopstilles som kontorbygning på Reno Vest, Oudrup. En flytning der kræver et stort arbejde, da alt er armeringer,  der skal brydes i samlingerne. Hertil kommer at vi har haft dårlige erfaringer med tidligere betonvægge på skolen. De er simpelthen sprængt ved demonteringen. Det gør, at de ikke kan genanvendes som hele moduler, siger pladsansvarlig Henrik Dahl, renoveringsfirmaet Jatob, Bjerringbro.

-Vi gør alt hvad vi kan for at få det optimale resultat af nedtagning og genopstilling. Genbrug er en af de ting, som går igen med hele renoveringsarbejdet. Mit gæt er, at 94 % af de materialer der fjernes, bliver genbrugt understreger pladsansvarlige Henrik Dahl.

Nedbrydningen har været et intenst arbejde, hvor der er brugt 3.000 mandetimer. I alt er der fjernet 250 tusinde tons affald, 4.000 tons beton og 200 tons asbestberørt materiale. Det fjernede nedbrydningsmateriel er herefter kommet igennem en betydelig efterbehandling. En proces som gør, at 94 % af materialerne kan genbruges.

Da nedbrydningsarbejdet var højest, var der 12 – 15 medarbejdere på pladsen. Nu er der kun 3 personer tilbage samt kranbiler og andet transportmateriel tilkaldes, når betonvæggene skal tages ned, køres væk og genopstilles på Reno Vest, Oudrup.

-Hele nedtagningsarbejde har følelsesmæssigt været svingende. Vi renovatører har set udfordringen i at få rengørings-og afmonteringsarbejdet til at køre så smertefrit som mulig. Men mange berørte personer har været forbi med et smil på læberne eller tårer i øjnene. Mange har haft følelser i klemme i form af, at nu er deres skole og grundfundament på vej væk. Andre har fortalt om, hvordan de har haft nederlag på nederlag i deres skoletid, og glæder sig over, at skolen nu er væk. 

-Nogle har som souvenirs fået et betonstykke med sig hjem til minde om deres barndoms skole. Tidligere lærere og personale på skolen har fortalt positive historier om de mange oplevelser, de har haft på skolen. Spændende at lytte til men fra slutningen af marts måned er vi væk igen. Så efterlader vi os et markareal, hvor planen er at så græs. Når det er sket,  er der kun minderne tilbage, slutter pladsformand Henrik Dahl, renoveringsfirmaet Jatob, Bjerringbro, som har været underentreprenør for det lokale Løgstør firma Virenfeldt & Nielsen.

Denne betonknuser ses her i gang med at ”gnave” sig igennem betonen, der engang udgjorde skolens beskyttelsesrum. Foto: Heine Pedersen
I slutningen af marts forventes alt på arealet fjernet og pladsen lavet til en græsmark. Foto: Heine Pedersen
Bygningen her fjernes om muligt i hele elementer og genopbygges som kontor ved Reno Vest, Oudrup. Foto: Heine Pedersen
Pladsformand Henrik Dahl har både oplevet smil og tårer i forbindelse med fjernelse af Toppedelskolen. Foto: Heine Pedersen
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler