Tid til at dyrke køkkenhave – uden sved på panden
Tusindvis af danskere gør netop nu klar til en ny sæson i køkkenhaven, og mange gør, som de altid har gjort: Knokler med at vende jorden først. Men det kan de med fordel droppe, siger Haveselskabet i en pressemeddelelse, som slår et slag for den gravefri køkkenhave ved at invitere en den engelske ’no dig’-haveguru Charles Dowding til landet for at inspirere flere til en nemmere køkkenhave.
For mange af os ligger det på rygraden: Når foråret kommer, går køkkenhavesæsonen i gang – og så skal vi have gravet jorden igennem og vendt den. Sådan har vi tænkt og gjort gennem generationer. Men det bør vi holde op med, lyder det fra Haveselskabet.
”Vi skal vænne os af med at tænke køkkenhaven i sæson og vænne os af med at grave den igennem hvert år, som vi har haft tradition for at gøre,” siger Haveselskabets køkkenhaveekspert Anja Kelvin og tilføjer:
”Et mildere klima betyder, at vi kan holde gang i køkkenhaven hele året. Jeg har været i gang siden januar med at lægge kompost, luge og så. Det milde forårsvejr, vi har haft, betyder, at vi kan få puttet det i jorden, som vi historisk set har ventet med til april, så det er allerede nu, vi får dejlig mange ting at lave derude.”
At gå i køkkenhaven i foråret betyder i dag ikke helt det samme, som det gjorde tidligere.
”Vi skal i hvert fald ikke ud og grave og vende det hele. Jeg har selv været sådan en, der gik ud med greben og startede tidligt i foråret med at vende jorden fra ende til anden. Men gør man det, slår man meget af jordens mikroliv ihjel,” siger Anja Kelvin.
Mikrolivet er med til at gøre jorden god og give planterne næring. Skal vi bevare den gode jord og den porøsitet, der giver luft mellem rødderne og gør det muligt for vandet at bevæge sig videre ned gennem lagene, skal vi lade være med at grave det hele igennem.
”Vi gør både mikrolivet og os selv en tjeneste ved at lade være med at grave. Vi bevarer livet i jorden og mindsker dermed også behovet for at gøde køkkenhaven, og vi skåner vores ryg og led, for det er vanvittig hårdt at grave jorden igennem. Vi skal også vande meget mindre, hvis jorden bevarer sin balance, så ud over tid og ryg kan vi også spare penge ved den gravefri køkkenhave. Og så slipper vi også for at skulle luge helt så meget, for når vi graver, får vi blotlagt mange flere ukrudtsfrø,” siger Anja Kelvin.
Den gravefri køkkenhave-guru kommer til Danmark
En af fortalerne for den gravefri metode er den engelske gartner Charles Dowding. Han anses for at være en pioner inden for moderne, bæredygtigt havebrug og har revolutioneret, hvordan vi dyrker grøntsager uden at grave og dermed passer bedre på jordens sundhed. Haveselskabet har inviteret ham til Danmark for at fortælle om sin ’no dig’-metode, og til april besøger Charles Dowding derfor Danmark med foredrag og workshops.

Ifølge Dowding er der ikke kun havefaglige grunde til at dyrke gravefri køkkenhave.
”Der er også en psykologisk fordel, idet haven ser smukkere ud, når der er mindre ukrudt, og hos mine studerende har jeg bemærket, at det sætter gang i en positiv spiral, for hvis haven ser godt ud, så får man det selv godt, og man får lyst til at gå ud og arbejde i haven i stedet for at føle sig nedtrykt og umotiveret ved synet af en have, der er ved at kvæles i ukrudt,” siger han til Haveselskabets magasin HAVEN.
Han afviser det, når nogen kalder det en doven metode. Det samme gør Anja Kelvin.
”Det handler ikke om, at vi ikke gider ordne vores jord, men om at vi har fundet ud af, at det skader jorden at fræse, vende og piske den. Dengang jeg gravede køkkenhave hvert år, kunne jeg se, hvordan vandet af og til løb af, fordi jorden var så komprimeret. Når jeg vander nu, siver det ned, fordi jorden er mere svampet og luftig. Så man sparer også på vandingen,” siger hun.