Terndrup Fjernvarme vil elektrificere varmeforsyningen – projekt klar til godkendelse
Når Teknik og Miljøudvalget i Rebild Kommune holder møde den 4. februar 2025, skal udvalget bl.a. tage stilling til en beslutningssag: Godkendelse af varmeprojekt for varmepumpe og elkedel ved Terndrup Fjernvarme
Terndrup Fjernvarme ønsker at elektrificere varmeforsyningen og har ansøgt om godkendelse af et varmeprojekt med henblik på at etablere en varmepumpe og MW elkedel. Ved etablering af disse anlæg kan varmeværket dække hele varmebehovet i forsyningsområdet med elforbrugende varmeproduktionsanlæg.
Projektforslaget viser god samfunds-, selskabs- og brugerøkonomi og har været i høring ved berørte forsyningsselskaber. Der har ikke været nogle bemærkninger til projektforslaget. Der skal tages stilling til, om varmeprojektet skal godkendes.
Bilag 1 – Oversigtskort Terndrup Fjernvarme
Bilag 2 – Projektforslag
Text: Teknik- og Miljøudvalget
Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender varmeprojektforslaget endeligt.
Sagsfremstilling
Terndrup Fjernvarme ønsker at elektrificere varmeforsyningen og har ansøgt om godkendelse af et varmeprojekt med henblik på at etablere en 2,6 MW varmepumpe og 10 MW elkedel. Ved etablering af disse anlæg kan varmeværket dække hele varmebehovet i forsyningsområdet med elforbrugende varmeproduktionsanlæg. Varmeværket er vist på bilag 1.
Varmepumpen og elkedlen vil erstatte varmeproduktionen på de halmfyrede kedelanlæg, og derved vil Terndrup Fjernvarme få mulighed for at anvende elektricitet fra vedvarende energikilder, såsom vind og sol, til at producere varme. Med den nuværende akkumuleringskapacitet på 2.500 m3 kan Terndrup Fjernvarme anvende strøm, når elnettet er mindst belastet, f.eks. om natten og/eller når der er ”overløb” fra vindkraftproduktionen.
Projektforslaget er lavet for at belyse, om samfundsøkonomiske hensyn taler for at gennemføre anlægget, samt at projektet ikke giver negative virksomhedsøkonomiske eller brugerøkonomiske konsekvenser. Kommunen skal godkende varmeprojekter og påse, at projektet er det samfundsøkonomiske mest fordelagtige projekt jf. projektbekendtgørelsen. Se bilag 2 for varmeprojektforslaget.
I projektforslaget er samfunds-, selskabs- og forbrugerøkonomien sammenlignet med, hvis varmeproduktionen fortsætter med de eksisterende produktionsanlæg.
Samfundsøkonomi
De samfundsøkonomiske beregninger er foretaget over en 20-årig betragtningsperiode i overensstemmelse med Energistyrelsens anvisninger for evaluering af varmeforsyningsprojekter.
Projektforslaget viser en forbedret samfundsøkonomi på ca. 19 mio. kr. ekskl. moms over 20 år.
Selskabsøkonomi
Projektforslaget viser en selskabsøkonomisk besparelse på ca. 840.000 kr. pr. år ekskl. moms over en 15-årig periode ved at udføre projektet. Overskuddet tilfalder forbrugerne jf. hvile-i-sig-selv princippet.
Ud fra beregningerne skal kapitalomkostningerne stige med over 9.500.000 kr. før projektet ikke vil resultere i besparelser. Dette betyder, at projektets selskabsøkonomi er meget robust.
Forbrugerøkonomi
Terndrup Fjernvarme har ca. 636 forbrugere (målere). Den selskabsøkonomiske besparelse vil komme alle værkets forbrugere til gode.
Miljø
Varmepumpen vil fortrænge varmeproduktion på de to biomasseanlæg, som i forvejen er CO2 neutrale, hvilket vil give en lettere øget CO2 belastning ved varmepumpeprojektet.
Til gengæld vil varmepumpeprojektet reducere en række øvrige emissioner markant. På trods af, at projektet har flere CO2 emissioner, vil det samlet have de laveste samfundsøkonomiske emissioner.
Høring
Der er foretaget en høring af projektforslaget til de berørte forsyningsselskaber. Der er kommet et høringssvar fra N1, der ikke har bemærkninger til projektet.
Økonomi
Varmeværket kan søge kommunal garanti til lån til projektet.