Stigende tilgang til STU: Mariagerfjord Kommune forventer flere visiterede i 2025
Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse orienteres på møde den 8. maj 2025 om udviklingen på STU-området siden seneste status i december 2024. Der forventes en stigning i antallet af visiterede til uddannelsen i 2025.
Indstilling
Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse:
1. At orienteringen tages til efterretning.
2. At udvalget godkender, at der foretages en ekstern analyse af STU-området.
Sagsfremstilling
Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse orienteres to gange årligt om status på STU-området for at følge udviklingen i visitationer og omkostninger. Udvalget blev senest orienteret på udvalgsmødet i december 2024.
Børne- og Undervisningsministeriet udarbejder statistik om STU-området. Den seneste opgørelse er udarbejdet i marts 2025 og viser udviklingen fra 2019 til og med den 30. september 2024.
2019 (antal) 30. sept. 2024 (antal)
Elever i gang med STU: 5.843 5.966
Tilgang af elever: 2.071 2.234
Elever, der har gennemført STU: 1.665 2.072
Landstallene viser en stigning på både tilgang, gennemførelse og antallet af elever, som er i gang med en STU-uddannelse.
I Mariagerfjord Kommune faldt antallet af elever i perioden fra 2020 til 2022, men fra 2023 og fremefter er tilgangen til uddannelsen steget.
Udviklingen i Mariagerfjord Kommune
Tabellen nedenfor viser udviklingen på STU-området fra 2019 til april 2025.
Det forventes, at omkostningerne i 2025 overstiger budgettet med cirka 300.000 kr. og at antallet af helårselever vil ligge på mindst 53 helårselever.
Tallene for 2025 er beregnet ud fra en forventet tilgang på minimum 19 elever fra andet halvår af 2025 og med en forventet årspris på 250.000 kr. pr. elev.

Den forventede stigning i antallet af STU-visitationer hænger sammen med, at stadig flere børn og unge visiteres til specialtilbud og specialklasser.
Det forventes, at cirka 44 elever afslutter specialundervisning i sommeren 2025 og cirka 31 elever i sommeren 2026. Ikke alle vil blive visiteret til STU, men det forventes, at cirka 19 unge, som afsluttede deres tilbud i 2024, vil blive visiteret til STU med start i andet halvår af 2025.
Udviklingen inden for specialområdet følges løbende for at give et bedre grundlag for at vurdere omkostningerne til STU-området.
Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse blev i december 2024 orienteret om de korrigerende handlinger, som er iværksat på tværs af fagområderne for at imødegå udviklingen og som samtidig holder sig inden for rammerne af udvalgets beslutninger i 2019. Initiativerne fastholdes i 2025.
Screening og vejledning
Samarbejdet på tværs af Familie, Social, PPR og Arbejdsmarked om screeningen til STU og alternative veje for de unge fortsætter. Der er fokus på at understøtte en god overgang til voksenlivet og at hjælpe de unge i ordinær uddannelse eller arbejde.
Der gives fortsat vejledning tidligt i grundskolen om hele viften af muligheder for de unge, så de og deres forældre får et godt grundlag for at vælge fremtidig uddannelse eller indsats.
Visitation
Der arbejdes stadig efter den skærpede visitationspraksis, som i nogle tilfælde kan pege den unge i retning af alternativer til en STU.
Takster
Der indgås løbende nye aftaler med de STU-udbydere, som får elever fra Mariagerfjord Kommune. Udbydernes takster er de seneste år steget med tre til fem procent, derfor bliver der gennemført forhandling af priser, når der indgås nye kontrakter. Dette har i flere tilfælde bevirket reduktioner i taksterne.
Alternative tilbud
Visitationen til særligt tilrettelagte indsatser fortsætter ligeledes i 2025. Der visiteres for eksempel til vejlednings- og opkvalificeringstilbud, særligt tilrettelagte tilbud som autismetilbud, virksomhedsrettet indsats eller FGU – Forberedende Grunduddannelse.
Det har endnu ikke været muligt sammen med FGU Himmerland at udvikle et særligt tilrettelagt undervisningstilbud for de unge, som ligger mellem en STU- og en FGU-uddannelse.
Analyse af STU-området
Da antallet af unge på STU stiger og der fortsat forventes et øget antal unge, der afslutter specialtilbud og specialklasser, anbefaler administrationen, at der igangsættes en ekstern analyse af STU området. Analysen skal svare på, om bevillingsniveauet er det rette og om der kan igangsættes andre alternative tilbud for målgruppen. Formålet er at hjælpe så mange unge som muligt til at lykkes i en ordinær uddannelse eller på det ordinære arbejdsmarked.
Udviklingen indenfor STU-området følges tæt og udvalget vil løbende blive orienteret om status og eventuelle behov for justeringer.