ForsideMariagerfjordStatus på FGU 2024 i Mariagerfjord Kommune

Status på FGU 2024 i Mariagerfjord Kommune

Status på FGU 2024 i Mariagerfjord Kommune

Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) blev etableret i 2019. Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Mariagerfjord Kommune orienteres årligt om status med henblik på at fastholde og udvikle samarbejdet med FGU Himmerland. Denne orientering får udvalget den 3. oktober 2024.

Indstilling: Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse: At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

FGU-Uddannelsen
Den forberedende grunduddannelse (FGU) er for unge under 25 år, som af forskellige årsager ikke har gennemført eller ikke er klar til at gå i gang med en ungdomsuddannelse og som heller ikke er i job. Man kan tilknyttes uddannelsen i op til to år.
Uddannelsen består af et basisforløb samt tre spor: almen grunduddannelse (AGU), produktionsgrunduddannelse (PGU) og erhvervsgrunduddannelse (EGU). 

Basisforløbet er for unge, der har brug for et kortere forløb eller som er begyndt uden for de to årlige optag. Det faglige indhold tilpasses, så det lægger op til det spor, eleven efterfølgende skal optages på. Efter afsluttet FGU kan den unge fortsætte på en erhvervsuddannelse, gymnasiet eller i job.

FGU blev etableret på baggrund af den politiske aftale “Bedre veje til uddannelse og job“, som blev vedtaget i 2017. I 2019 blev der etableret 27 FGU-institutioner, som betjener i alt 85 skoler fordelt i hele Danmark.

Ny FGU-aftale 2023
FGU-institutionernes økonomi og det faglige niveau har været udfordret siden opstarten i august 2019, fordi der har været et markant lavere antal elever end forventet. 
I efteråret 2023 blev der derfor indgået en aftale, som giver et varigt økonomisk løft til FGU-institutionerne. Det udmøntes som et generelt løft af takster og et grundtilskud pr. institution. Samtidig ændres kommunernes finansiering fra cirka 65 procent af de faktiske udgifter pr. årselev til cirka 45 procent. Taksterne fastsættes af Børne- og Undervisningsministeriet. Opkrævningen sker forskudt én gang årligt i juli måned. Elevoptag i 2023 afregnes i 2024.

Aftalen omhandler blandt andet:

  • Styrket erhvervsgrunduddannelse (EGU) bl.a. gennem tilskudsløft
  • Fra 2024 øget udslusningstilskud til FGU-institutioner, som i særlig grad får de unge videre i uddannelse eller beskæftigelse
  • Styrkelse af vejledning om FGU i grundskolen
  • Styrkede overgange (mulighed for målgruppe vurdering i 9. klasse og brobygning i 9. og 10. klasse)
  • Samarbejde med kommunerne om gode overgange

Aftalen er vedlagt i bilag.

Udvikling i elevtallene
I perioden 2020 til 2023 har der på landsplan været et faldende elevtal på FGU-uddannelserne. Dette ses også på optaget af elever på FGU-Himmerland, hvor der hvert år siden etableringen er set et fald i antallet af ny-indskrevne FGU-elever.  
I skoleåret 2023-2024 er udviklingen dog vendt, hvor der er sket en moderat stigning i antallet af nyindskrevne FGU-elever fra andre kommuner.

Lige som de forrige år har FGU Himmerland fortsat en høj andel af elever med psykiske diagnoser kombineret med faglige, personlige og sociale udfordringer. FGU-eleverne afspejler den generelle udvikling, der ses blandt de unge i forhold til blandt andet trivsel.
For at hjælpe de unge godt i gang, er der udviklet et tæt samarbejde mellem FGU-Himmerland og den kommunale ungeindsats (KUI) omkring den gode opstart, opfølgning, fastholdelse og løbende tilpasning af den enkelte elevs mål.

Udslusede FGU-elever
I perioden 1/8-2023 til 31/7-2024 er der i alt udsluset 73 FGU-elever fra Mariagerfjord Kommune: 

  • 19 er udsluset til ordinær uddannelse
  • 14 er gået i beskæftigelse
  • Under 5 er skiftet til en anden uddannelse eller anden FGU-institution
  • 29 er stoppet af kendte årsager (værnepligt, graviditet, anden aktivitet på uddannelseshjælp)
  • 9 er udsluset til KUI af andre årsager

Udviklingen i elevtal og udslusede elever ses i Tabel 1-3 i det vedlagte bilag.

EGU-elever
EGU-eleverne er i et forløb, som veksler mellem praktik i en lokal virksomhed og skoleforløb på FGU Himmerland med henblik på beskæftigelse eller ordinær uddannelse. 
I skoleåret 2023/2024 er der sket en lille stigning i antallet af nyindskrevne i forhold til de øvrige år. Samlet set er der indskrevet 25 EGU-elever på FGU Himmerland, Hobro, hvoraf de 21 elever kommer fra Mariagerfjord Kommune.

Udslusede EGU-elever 
Fra 1/8-23 til 31/7-24 er der udsluset fem EGU-elever.  På grund af det lave antal afsluttede, kan det kun oplyses, at de er afsluttet til en erhvervsuddannelse, fuldtidsbeskæftigelse eller afsluttet af andre årsager. 
Udviklingen i elevtal og udslusede elever ses i Tabel 4 og 5 i vedlagte bilag.

Besøg af statens FGU-rejsehold
Rejseholdet er etableret af Børne- og Undervisningsministeriet og KL. Rejseholdet skal understøtte samarbejdet mellem FGU-institutionerne og den kommunale ungeindsats (KUI), skabe dialog om udfordringer og muligheder i det lokale samarbejde, udbrede erfaringer og bedste praksis på tværs af kommuner og FGU-institutioner og bringe viden om status på implementeringen af FGU-aftalen. Modellen afprøves i samarbejde med lærere og pædagogisk personale på udvalgte institutioner frem mod 2026 og skal understøtte løbende kompetenceudvikling.

FGU Himmerland havde i foråret 2024 besøg af rejseholdet bestående af Formand for Danske SOSU-skoler Per B. Christensen og Børne- og ungedirektør i Vejle Kommune Claus Svold.

Repræsentanter fra Mariagerfjord, Vesthimmerland og Rebild kommuner samt FGU Himmerland deltog i besøget. Besøget omhandlede dels en gennemgang af data vedr. elevtilgang og overgange, dels drøftelser omkring samarbejdet mellem FGU Himmerland og de tre kommuner. Rejseholdet roste FGU Himmerland og de samarbejdende kommuner for at det gode samarbejde på tværs af institutionerne og med det lokale arbejdsmarked – erfaringer, de ville tage videre til andre kommuner.

FGU Himmerland har i skoleåret 2022/2023 haft landets højeste andel af FGU-elever, der er overgået til beskæftigelse eller uddannelse fire måneder efter et afsluttet forløb. Andelen ligger på 61,9 procent og er næsten 16 procent højere end landsgennemsnittet, der ligger på 46,2 procent.
Se kommunernes fordeling i Tabel 6 i vedlagte bilag. 

Årsagen til de gode resultater kan sandsynligvis findes i det tætte samarbejde mellem FGU Himmerland, KUI Mariagerfjord, Rebild og Vesthimmerland og virksomhederne i lokalområderne. Samarbejdet giver viden om virksomhedernes behov og gør det muligt at matche eleverne med de rette virksomheder.

Samarbejde og fokusområder
Siden etableringen af FGU og KUI i 2019 er der etableret et samarbejde på ledelses- og vejlederniveau mellem FGU Himmerland og Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommuner.

Projekt ”Udviklingen af det tværprofessionelle samarbejde mellem FGU Himmerland og KUI Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommuner” afsluttes i 2025, men allerede nu kan det konkluderes, at samarbejdet mellem FGU og KUI Mariagerfjord er velfungerende. Projektet blev i 2023 udvidet til at omfatte en undersøgelse af, hvordan de unge oplever samarbejdet. Resultaterne af analysen foreligger nu.

Eleverne oplever, at KUI og FGU samarbejder godt omkring opstartsfasen og FGU Himmerland opleves som et godt sted at være, hvor der bliver lyttet til elevernes behov og hvor lærerne er opmærksomme på trivslen. KUI og FGU Himmerland har taget hånd om de ønsker til forbedret information, som undersøgelsen pegede på.

FGU Himmerlands fokusområder 2023/2024 

  • Øget tilgang af unge, som vurderes imellem STU- og FGU-målgrupperne
  • Alt personale er efteruddannet i forhold til unge med diagnoser og andre udfordringer
  • Styrket virksomhedssamarbejde
  • Styrket EGU-indsats

FGU Himmerlands indsatser og projekter

  • Deltagelse fra 2023 til 2026 i projektet ”Fra FGU til EUD” i samarbejde med de øvrige nordjyske FGU-institutioner og erhvervsskoler. Indsatserne i projektet skal styrke overgangen fra FGU til erhvervsuddannelse (EUD) gennem afklaring, gensidige besøg og øget støtte fra både FGU og erhvervsskole således, at de unge lykkes bedre med at blive fastholdt i erhvervsuddannelserne.
  • Fortsat udvikling af det inkluderende og ordblindevenlige undervisningsmiljø blandt andet gennem indsatser under ordblindepakke IV og V.
  • Fortsat udvikling af et tæt lokalt samarbejde med virksomheder og andre aktører med fokus på EGU, ordinær beskæftigelse eller EUD lærepladser. 
  • Opkvalificering af udvalgte værkstedslærere med særlig opmærksomhed på synlig læring, struktur og evaluering af elevernes arbejde i en hverdag med produktion.

Bilag
Data vedr. FGU og EGU-elever på FGU Himmerland, Hobro 2023-24
231121-Aftaletekst-FGU

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler