Status og tidsplan for udarbejdelse af revideret miljøvurdering og ny udledningstilladelse – Udbygning af Himmerlands Renseanlæg
Orientering om status og tidsplan for udarbejdelse af revideret miljøvurdering og ny udledningstilladelse – Udbygning af Himmerlands Renseanlæg
Administrationerne i Vesthimmerlands-, Rebild- og Mariagerfjord kommuner ønsker at orientere om status for udarbejdelse af ny miljøvurdering af projektet med at samle spildevand fra de tre kommuner til fælles rensning på Himmerlands Renseanlæg, beliggende i Mariagerfjord kommune.
Samtidig orienteres også om de udfordringer, som skal håndteres, frem til en ny miljøgodkendelse foreligger. Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune får orienteringen på møde den 27. januar 2025.
Baggrund
Vesthimmerlands Kommune, Rebild Kommune og Mariagerfjord Kommune er inddraget i sagen, da spildevand fra de 3 kommuner ledes til Himmerlands Renseanlæg (tidligere Mariagerfjord Renseanlæg) og renses her før udledning til Kattegat (Aalborg Bugt).
En enslydende orientering gives de respektive politiske udvalg i Vesthimmerlands, Rebild og Mariagerfjord kommuner henholdsvis den 27. januar, den 4. februar og den 5. februar 2025.
Vesthimmerlands Vand, Rebild Forsyning og Mariagerfjord Vand, som har indgået aftale om fælles rensning af spildevand på Himmerlands Renseanlæg, er involveret og derfor inddraget i sagen.
I 2017 blev der indgået aftaler mellem Mariagerfjord Vand (MFV), Rebild Forsyning (RVS) og Vesthimmerlands Vand (VHV) om at tilslutte spildevand fra dele af Rebild Kommune og Vesthimmerlands kommune til Mariagerfjord Renseanlæg med henblik på i fællesskab at udbygge renseanlægget til et moderne og effektivt anlæg til gavn for miljøet og de mange borgere og virksomheder, som tilkobles anlægget. Mariagerfjord Renseanlæg blev planlagt udbygget fra 75.000 PE til 225.000 PE (fase 1) og 275.000 PE (fase 2 – tilledning af alt spildevand fra Vesthimmerlands Kommune).
I 2018 ansøgte de 3 forsyninger om VVM-godkendelse af ovenstående projekt, og Mariagerfjord Vand ansøgte om en revideret udledningstilladelse til Mariagerfjord Renseanlæg.
I 2019 blev Mariagerfjord Renseanlæg udbygget til en kapacitet på 110.000 PE i overensstemmelse med den oprindelige tilladelse fra 2012.
I 2020 meddelte de tre kommuner afgørelse efter miljøvurderingslovens § 25 til udbygning af Mariagerfjord Renseanlæg. Samme år meddelte Mariagerfjord Kommune en revideret udledningstilladelse til Mariagerfjord Renseanlæg.
Begge tilladelser blev påklaget – uden opsættende virkning. Arbejdet med at gennemføre projektet fortsatte i de 4 år, hvor sagen har været under behandling i klagenævnet.
I 2024 skiftede Mariagerfjord Renseanlæg navn til Himmerlands Renseanlæg, som følge af aftalen om fælles ejerskab mellem de 3 forsyninger.
Udbygningen af Himmerlands Renseanlæg til 225.000 PE blev afsluttet i foråret 2024, og spildevand fra Rebild og Vesthimmerland blev derpå tilkoblet.
I juli 2024 blev § 25 tilladelsen og udledningstilladelsen tilbagesendt fra klagenævnet til fornyet behandling.
I august 2024 gav politikerne i de tre kommuner grønt lys til, at fagenhederne i de tre kommuner kunne påbegynde arbejdet med en revideret tilladelse efter miljøvurderingsloven af projektet med at samle og rense spildevandet på Himmerlands Renseanlæg.
Fagenhederne i de tre kommuner har efterfølgende nedsat en tværkommunal organisation med styregruppe og projektgruppe til at gennemføre opgaven. Organisationen omfatter også de tre forsyningsselskaber.
Siden arbejdet og afgørelsen, som blev meddelt i 2020, er der kommet ændrede krav og ændrede domspraksis for sager med udledning af renset spildevand til havmiljøet. Dette gælder specielt i vandområder hvor vandrammedirektivets krav om god økologisk og god kemisk tilstand ikke er opfyldt. Det er tilfældet i vandområdet Aalborg Bugt.
En revideret miljøvurdering og udledningstilladelse er derfor blevet mere kompliceret og kræver yderligere undersøgelser, primært som følge af krav til udledning af miljøfremmede stoffer.
Vesthimmerlands Vand, Rebild Forsyning og Mariagerfjord Vand har den 3. december 2024 fremsendt en ny ansøgning om miljøvurdering af projektet med at samle spildevandet og rense det på Himmerlands Renseanlæg.
Fagenhederne i de tre kommuner har udarbejdet en foreløbig tidsplan med arbejdet, som stiler mod en politisk vedtagelse af projektet efter miljøvurderingsloven samt en revideret udledningstilladelse til Himmerlands Renseanlæg i oktober 2026. Tidsperspektivet i planen hænger bl.a. sammen med, at der skal indsamles natur- og miljødata over en længere periode, hvorfor det desværre ikke er muligt at forkorte tidsplanen. Den overordnede tidsplan er vedlagt som bilag.
Proceduren for udarbejdelse af en ny miljøvurdering omfatter involvering af politiske beslutninger og offentlige høringer flere gange i processen.
I samarbejde med en juridisk rådgiver arbejdes der på at udarbejde en aftale om, hvordan de tre kommuner agerer i den mellemliggende periode, frem til den nye tilladelse forventes at foreligge. I den periode er der behov for at sikre et midlertidigt administrationsgrundlag for at kunne give nye tilslutningstilladelser (fra byudvikling og virksomhedsudvikling). Der skal derfor udarbejdes en aftale mellem de tre kommuner om, hvordan dette specifikt kan håndteres.
Ovenstående må forventes at kunne afføde en række udfordringer, da kapaciteten i den oprindelig tilladelse i sagens natur er markant mindre end kapaciteten i den nye tilladelse, uagtet at Himmerlands Renseanlæg renser spildevandet særdeles effektivt.
På grund af sagens kompleksitet og forventet tidsforbrug i de tre kommuner har den tværkommunale styregruppe fundet det nødvendigt at indhente hjælp fra rådgivende firmaer dels til gennemførelse af miljøvurderingen (juridisk bistand) og dels til sikring af de faglige krav og kvalificering af forsyningernes undersøgelser til projektet (teknisk faglig bistand).
Forventet konsekvens Ingen bemærkninger
Organisering og kommunikation Ingen bemærkninger
Lovgrundlag Ingen bemærkninger
Økonomi
De fleste udgifter med tilvejebringelse af undersøgelsesdata afholdes af Himmerland Renseanlæg (de tre forsyningsselskaber), men udgifter til myndighedsrådgivning (juridisk og faglig bistand) skal afholdes af de tre kommuner. Udgifterne er ikke kendte på nuværende tidspunkt, men forventes at blive på 0,5-0,6 mio. kr. over de kommende to år.
Styregruppen har aftalt at dele udgiften ligeligt mellem de tre kommuner, og at kommunerne hver især sørger for at håndtere spørgsmålet om økonomi og bevilling, når overslagene kan indkredses mere præcist.
Procesplan Ingen bemærkninger
Sagen afgøres i Økonomiudvalget via Teknik- og Miljøudvalget.
Indstilling at orienteringen tages til efterretning.
Bilag
Tidsplan for arbejdet med ny Miljøvurdering udbygning og tilladelse Himmerlands Renseanlæg