Så meget koster det at lade elbilen
Diesel- eller benzinbilen er røget i svinget til fordel for en elbil, og nu kommer usikkerheden snigende omkring svingende elpriser i forbindelse med opladning. For hvad koster det egentlig om måneden at vælge en ladeløsning, hvor du kun betaler for dit forbrug?
Elmarkedet kan virke komplekst med priser, der skifter som vinden blæser – bogstaveligt talt. Så når man hopper med på elbilvognen og siger farvel til sin fossildrevne bil, er trygheden fra en forholdsvist stabil pris på benzin eller diesel pludselig væk. Eller er den?
– For fire år siden fulgte de fleste danskere ikke nær så meget med i udviklingen af strømpriser, som vi ser i dag. Der har været eksempler på høje udsving, og det kan man hurtigt hænge fast ved, når snakken falder på elpriser. Men høje prisudsving er slet ikke en reel bekymring, når du har en elbil. For du kan lade intelligent, når strømmen er billigst og grønnest, indleder Peter Resen, der arbejder med ladestanderomådet hos Energi Fyn. Han fortsætter:
– Du kan virkelig opnå meget billig opladning derhjemme. Især her i foråret, hvor vi har mange timer med negative priser. Mange elbilejere har de forgangne weekender kunnet lade 50 kWh til næsten ingen penge. Med afgiftsrefusion og en elpris, der har været helt i bund, har vi hørt fra kunder, der har givet 10 øre for at fylde bilens batteri, fortæller han.
Ifølge Peter Resen er prisudsvingene en af de helt store fordele ved en forbrugsafregnet ladeløsning. Energi Fyn tilbyder ladeløsninger supporteret af ladeplatformen Monta, og der kan kunderne sikre sig intelligente indstillinger, så bilen lader automatisk, når elprisen er allerbilligst.
400-700 kr. om måneden
Men det er ikke altid, man kan fylde batteriet op for næsten 0 kr. Derfor har Energi Fyns ladeeksperter lavet regnestykket for, hvad det generelt koster at lade elbilen, hvis du vælger en forbrugsafregnet ladeløsning derhjemme.
Prisen afhænger af, hvor meget du har brug for at lade på farten, og hvor mange kilometer du kører om året.
– Den gennemsnitlige dansker kører 16.000 km om året, og det giver en ladepris på 407 kr. om måneden, hvis man udelukkende lader derhjemme. Lader man derimod halvdelen af gangene på offentlige ladestandere ved ladestationer, vil man med 50/50 ladning hjemme og ude skulle sætte 700 kr. af til sin månedlige ladeudgift, lyder det fra Energi Fyns ladeeksperter.
100% hjemmeopladning
![]() |
80% hjemmeopladning og 20% opladning på farten
![]() |
Regnestykkets detaljer
Prisen er baseret på, at en moderne elbil ifølge FDM kører 5 km på 1 kWh. Der er anvendt en elpris på 2,20 kr./kWh for hjemmeopladning og en elpris på 3,5 kr./kWh for opladning ude. Det er realistisk at forvente, at både elpris, moms, elafgift og nettarif er inkluderet i den gennemsnitlige elpris på 2,20 kr.
I regnestykket er også medregnet prisen for en serviceaftale, der er et krav for at kunne opnå fuld refusion af elafgiften. Den danske elafgift koster 0,895 kr./kWh inkl. moms.
Det er muligt at få refusion af denne elafgift, når man lader derhjemme, hvis man har en ladeaftale og elaftale hos det samme energiselskab. Det forudsætter, at man ikke allerede har reduceret afgift på grund af elvarme, solceller eller en varmepumpe.