ForsideHimmerlandRegionsrådet i Nordjylland styrker arbejdet med bæredygtighed og grønne hospitaler

Regionsrådet i Nordjylland styrker arbejdet med bæredygtighed og grønne hospitaler

Regionsrådet i Nordjylland styrker arbejdet med bæredygtighed og grønne hospitaler

En samlet investering på 4,2 mio. kr. skyder gang i 21 nye initiativer, som bl.a. skal være med til at nedbringe Regionens klimaaftryk fra anæstesi, udfase engangsprodukter og understøtte grøn transport. Initiativerne bidrager på hver deres måde til en ny, ambitiøs fællesregional strategi for Grønne Hospitaler.

Stort potentiale i grønne tiltag på hospitaler

Regionsrådets udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling har besluttet at investere 4,2 mio. kr. fra sin Klimapulje i 21 nye, bæredygtige projekter.

Klimapuljen udbydes til alle interne afdelinger i Region Nordjylland for at understøtte projekter, der bidrager til øget bæredygtighed og grøn omstilling i Regionens drift og services til patienter, pårørende og borgere i Nordjylland.

I år har de regionale politikere lagt særlig vægt på projekter, som kan skaleres, så nye løsninger kan bredes ud i Regionen og være med til at sikre mere bæredygtige og grønne hospitaler.

– Det er godt at se den store interesse for Klimapuljen blandt både medarbejdere og ledelse i hele organisationen. Det viser, at der er gode muligheder for at skalere mange af de bæredygtige tiltag, som allerede er i gang. Opbakningen er helt afgørende for, at vi kan indfri vores ambitioner i den fællesregionale strategi om mere grønne hospitaler, siger Lauge Larsen (S), formand for Regionsrådets Udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling.

Mindre bedøvelsesgas gavner klimaet
Et af de støttede projekter drejer sig om at nedbringe udledning af anæstesigassen Sevofluran, som både i produktion og brug har et væsentligt klimaaftryk. Gassen anvendes til bedøvelse ved operationer, og Aalborg Universitetshospital vil undersøge, om det er muligt at nedbringe udledningen af denne gas, ved brug af såkaldt lowflow teknik.

Forhåbningen er, at man kan bruge teknikken som gængs praksis på flere af de store anæstesispecialer. Resultater andre steder har vist, at der er besparelser på helt op til 50-70 pct. på Sevofluran ved anvendelse af lowflow teknikken. Dermed har projektet et godt skaleringspotentiale, og det kan være med til at nedbringe forbruget af en vigtig ressource i sundhedsvæsnet.

Fokus på flergangsbrug og digitalisering
Et andet støttet projekt er Det Grønne Børne- og Ungeunivers, som er et initiativ på Børn- og Ungeafdelingen, hvor man vil styrke flergangsbrugen af de materialer, som anvendes dagligt i afdelingen. Her er der allerede gode erfaringer at trække på fra andre steder i Regionen.

I projektet vil man desuden involvere afdelingens Ungepanel i snakken om mere bæredygtighed og de konkrete initiativer, som sættes i søen. Et af dem bliver virtuelle ambulatorier, sådan at børn, unge og deres familier kan opnå en større frihed i stedet for at skulle møde fysisk frem til regelmæssige kontroller.

Initiativet er i god tråd med Region Nordjyllands rolle som national frontløber på Digitaliseringsområdet i Danske Regioners strategi for Grønne Hospitaler.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler