ForsideVesthimmerlandPraktisk undervisning i Vesthimmerland løfter elever i 5.-7. klasse

Praktisk undervisning i Vesthimmerland løfter elever i 5.-7. klasse


Praktisk undervisning i Vesthimmerland løfter elever i 5.-7. klasse

Vesthimmerlands Kommunes folkeskoler har i skoleåret 2024-2025 gennemført et nyt initiativ, der sætter fokus på praktisk undervisning og fællesskab. Under navnet EUD light – eller “værkstedsundervisning” som nogle skoler foretrækker at kalde det – har alle ni kommunale folkeskoler afprøvet holddannelse for elever i 5.-7. klasse.

En anderledes skolehverdag med plads til alle

Tiltaget er en del af kommunens vision om stærke og inkluderende fællesskaber, som blev godkendt af Byrådet den 25. april 2024. Formålet er at give elever, som har brug for en mere praktisk tilgang til læring, et pusterum fra den traditionelle undervisning – og samtidig styrke deres selvtillid, trivsel og lyst til at deltage aktivt i skolelivet.

Skolerne har udvalgt elever, der f.eks. kæmper med koncentrationen, mangler motivation eller blot har brug for et andet læringsmiljø. Mange af eleverne blomstrer op i de nye rammer og møder glade i skole – især på dage med værkstedsundervisning.
Eleverne udtaler, at de oplever, at i værkstedsundervisningen har de mulighed for at fordybe sig i opgaver, de har en stor interesse for. En elev udtaler, at det er super godt at være med til at lave noget praktisk, som kan bruges af børnene i SFO’en, vi ser, at det vi laver kan bruges til noget. ”Jeg føler, at det jeg gør, gør en forskel for andre”.
Andre elever giver udtryk for, at de oplever, at der kommer ro på, når de arbejder med blandt andet træ i sløjdlokalet. ”Det er godt at vide, at hvis jeg har behov for en pause, kan jeg komme ned i værkstedet.” En elev udtaler: ”Jeg glæder mig altid til torsdag, for da har vi Kloge Hænder samt Natur og Teknologi, det er den bedste dag.”

Fra sløjdlokale til skolehaver og samarbejde med lokalsamfundet

Indholdet i forløbene har varieret fra skole til skole og spænder bredt: træværksteder med møbelbygning til SFO’en, samarbejde med Park og Vej om vedligeholdelse af grønne arealer, konstruktion af rullebrætter til idræt, syning og broderi, indkøb og materialeberegning, brug af makerspaces både på skolen og det kommunale bibliotek, etablering af skolehaver og kreative samarbejder med lokale museer og foreninger.

På flere skoler er der gennemført fire forskellige forløb med løbende evaluering. Andre har afviklet ét samlet forløb. Holdstørrelserne har typisk været mellem 4 og 10 elever og tilrettelæggelsen har taget højde for både lokale forhold og medarbejderressourcer.

Forældreopbakning og glæde blandt elever

Forældrene er blevet informeret om initiativet og har givet samtykke til deres børns deltagelse. Evalueringer – både skriftlige og gennem interviews – viser stor opbakning fra forældre, ledere og lærere. Mange peger på, at børnene trives bedre og i højere grad føler sig set og anerkendt.

En ordning med fremtidsperspektiv

På Børne- og Familieudvalgets møde i maj 2025 blev det besluttet, at gøre den anderledes skoledag obligatorisk fra skoleåret 2025-2026 på alle folkeskoler i Vesthimmerlands Kommune.

”Dette tilbud gør en stor forskel for mange elever på skolerne, og jeg er meget stolt af skolernes engagement i arbejdet med at afprøve nye undervisningsformer”, udtaler formand for Børne- og Familieudvalget Inger Nielsen. ”Jeg håber, at dette tilbud kan få flere elever til at få motivationen til skolegang tilbage og blive tættere integreret i det lokale fællesskab. Jeg glæder mig til at følge dette tilbud i de kommende år,” slutter Inger Nielsen.

“Jeg glæder mig altid til torsdag!” – En elev fortæller om sin yndlingsdag med Kloge Hænder og Natur og Teknologi. Foto: Vesthimmerlands Kommune
Elever i 6. klasse arbejder koncentreret med træ i sløjdlokalet – en del af EUD light-forløbet, der giver ro, fokus og praktisk læring i hverdagen. Foto: Vesthimmerlands Kommune
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler