Præsentation af akutsygepleje i Vesthimmerlands Kommune
Med udgangspunkt i den kommende sundhedsreform fra 2024, hvor regionerne fra 1. januar 2027 overtager ansvaret for den specialiserede del af den kommunale akutsygepleje, gives Sundhedsudvalget på møde den 7. maj 2025 en samlet præsentation af, hvordan akutsygeplejen aktuelt er organiseret i Vesthimmerlands Kommune, hvilke opgaver der løses, samt hvilke perspektiver og mulige konsekvenser den forestående reform medfører.
Baggrund
Sundhedsstyrelsen udgav i 2014 et sæt af anbefalinger til akutfunktioner i hjemmesygeplejen, som siden 2018 er blevet ændret til bindende kvalitetsstandarder. Kvalitetsstandarden blev senest revideret i 2023, hvori det præciseres, at det nu er et krav, at alle kommuner har en akutfunktion.
I Vesthimmerlands Kommune har vi arbejdet med at etablere en akutfunktion, som lever op til de nationale standarder for akutfunktioner. Funktionen er forankret i den kommunale sygepleje og varetager en bred vifte af opgaver – herunder behandling med væske, medicin eller ernæring i blodårerne, prøvetagning samt vurdering og monitorering af komplekse forløb. Akutfunktionen er døgnbemandet og tilgængelig hele året rundt med adgang til lægefaglig sparring, særligt fra almen praksis.
Akutfunktionen er målrettet borgere med akutte eller komplekse behov, som ikke kræver hospitalsindlæggelse og har til formål at sikre rettidig og fagligt kvalificeret sygeplejeindsats i borgerens eget hjem. Indsatserne organiseres som akutte (indenfor få timer) og subakutte (indenfor et døgn), og kan iværksættes hele døgnet, afhængigt af en konkret vurdering i det enkelte forløb. Et vigtigt formål er desuden at forebygge unødvendige indlæggelser og genindlæggelser.
Der er i kommunen valgt en model, hvor alle sygeplejersker enten har gennemført eller forventes at gennemføre et tre dages kursus i akutsygepleje. Denne tilgang muliggør, at akutsygepleje integreres i det samlede borgerforløb og er tilgængelig i alle distrikter, frem for at være forankret i et særskilt akutteam. Det styrker fleksibiliteten og bidrager til en høj grad af kontinuitet i borgerforløbene.
En opgørelse fra Løgstør distriktet fra perioden 1.–19. januar 2025 viser, at sygeplejerskerne i denne periode leverede over 460 arbejdstimer fordelt på hverdage, weekender og aftenvagter. Opgørelserne viser, at der ydes betydelige mængder akutte indsatser både som respons på henvendelser fra plejen, borgere, pårørende og sundhedsfaglige samarbejdspartnere. Kontakterne resulterer i såvel telefonisk sparring som egentlige besøg.
Eksempelvis:
- Henvendelser fra plejen alene resulterede i besøg svarende til ca. 3–10 % af den samlede arbejdstid, afhængigt af vagtlag.
- Også henvendelser fra borgere og pårørende resulterede i en væsentlig del af de akutte besøg – op mod 9 % af aftenvagternes samlede tid.
- Dertil kommer uregistrerede opgaver såsom koordination, triagering og daglig sparring, som varetages af bl.a. koordinator og sygeplejersker i morgenmøder og gruppefællesskaber, og som udgør en væsentlig – men ikke systematisk registreret – del af funktionens aktivitet.
Dataene bekræfter, at akutfunktionen i praksis varetager en meget bred kontaktflade og spiller en central rolle som faglig sparringspartner for plejepersonalet. Den hyppige kontakt til både almen praksis og vagtlægefunktioner understreger desuden den centrale placering i det nære sundhedsvæsen. I denne sammenhæng skal det nævnes, at regionen har indført 72 timers lægefagligt behandlingsansvar. Det udvidede behandlingsansvar ses som en styrkelse af det tværsektorielle samarbejde og betyder, at sygeplejerskerne kan henvende sig direkte til sygehuset med opfølgende spørgsmål 72 timer efter udskrivelse af en borger. Behandlingsansvaret vil som en del af sundhedsreformen blive udvidet til 96 timer.
Med Aftale om sundhedsreform 2024 er det besluttet, at regionerne fra 1. januar 2027 overtager ansvaret for den specialiserede del af den kommunale sygepleje – herunder akutsygeplejen. Sundhedsstyrelsen har i marts 2025 udsendt et fagligt notat, der beskriver en ny ansvarsfordeling og faglige afgrænsning mellem kommunal og regional sygepleje. Fremover vil regionerne få ansvar for akutsygeplejeopgaver, der kræver særlige kompetencer og kapacitet, mens kommunerne fortsat vil varetage almen sygepleje – bl.a. som en del af helhedsplejen under ældreloven.
Det fremgår af sundhedsreformen, at regionerne kan indgå samarbejdsaftaler med kommuner om drift af hele eller dele af akutfunktionerne, forudsat at der lokalt er grundlag for faglig og organisatorisk bæredygtighed. Denne mulighed er relevant i Vesthimmerlands Kommune, hvor der allerede er opbygget en velfungerende og sammenhængende akutsygepleje.
Sagen forelægges Sundhedsudvalget til orientering og drøftelse med henblik på at give indsigt i sygeplejen som grundlag for den videre proces frem mod 2027.
I forbindelse med behandlingen af punktet deltager sygeplejekoordinatorerne Maria Hammer fra Løgstør og Maja Pape Borup fra Aalestrup.
Forventet konsekvens
Den kommende overdragelse til regionerne kan få betydning for kommunens organisering, ressourcer og kompetencebehov. Der kan blive behov for forhandling af fremtidige samarbejdsaftaler, eksempelvis om fælles drift. På kort sigt forventes ingen ændringer i serviceniveauet for borgerne, men der kan opstå behov for tilpasninger frem mod 2027.
Lovgrundlag
Sundhedsloven, §§ 138-139.
Notat om ændret ansvar for akutsygeplejen, Sundhedsstyrelsen, 12. marts 2025.
Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner, Sundhedsstyrelsen, 2023.
Økonomi
I regnskabsåret 2023 var der afsat 4,85 årsværk til at varetage akutsygeplejen i kommunen. Funktionen er organisatorisk en del af den samlede udekørende hjemmesygepleje, som i alt beskæftigede 30,343 årsværk.
De samlede driftsudgifter til akutsygeplejen i 2023 udgjorde 3.697.830 kr. Disse omfatter alle relevante udgiftsposter, herunder løn til medarbejdere og ledelse, vikarer, administration, biler, medicinsk udstyr, uniformer, IT/telefoni samt udgifter til bygninger.
Til sammenligning udgjorde de samlede driftsudgifter for hele den samlede udekørende hjemmesygepleje inkl. akutfunktionen 67.093.590 kr. i 2023.
Fra januar 2027 finansieres akutsygepleje af Sundhedsråd Limfjorden.
Procesplan: Der afventes en nærmere proces frem mod 2027.
Sagen afgøres i: Sundhedsudvalget.
Indstilling: at orienteringen om den kommunale akutsygepleje og de forventede ændringer i ansvarsfordelingen tages til efterretning.