ForsideMariagerfjordPanoramaruten er nu helt åben igen for vandrefolket

Panoramaruten er nu helt åben igen for vandrefolket

Panoramaruten er nu helt åben igen for vandrefolket

Midt i august måtte Mariagerfjord Kommune afspærre dele af den super populære Panoramarute ved Hobro, der hvert år tiltrækker mellem 30.000 og 35.000 gæster.

Vandreruten, som ellers er en rigtig lækkerbisken for vandrerglade folk fra både ind- og udland, var plaget af ærgerlige episoder, hvor gæster og de kreaturer, der græsser i det fredede område, kom i karambolage. Kreaturerne var stressede og enkelte beskyttede deres kalve så meget, at det gik ud over tilfældigt forbipasserende. Derfor besluttede kommunen at lukke en del af Panoramaruten indtil der igen var sikkert at gå. 

I de sidste par uger har kommunens naturforvaltere og ejeren af dyrene og det fredede naturområde, arbejdet intenst på at få dyr og rute adskilt. Først og fremmest er de stressramte drøvtyggere nu samlet i en indhegning, mens ejeren tygger på, hvilken slags græssende dyr, der i en nær fremtid skal holde vegetationen nede i det naturskønne område.

LÆS OGSÅ: Panoramaruten ved Mariager Fjord fortsat lukket efter kvægangreb – Genåbning i sigte

– Det har ikke været en nem opgave for dyreholder at få indfanget kreaturerne, men nu er alle dyr samlet i en indhegning væk fra ruten. Det tog længere tid end hvad vi havde håbet på og derfor er vi også enormt glade for, at vi endelig kan invitere vandrerne inden for på hele Panoramaruten igen, siger biolog Mette Vesterhaab Nielsen fra Mariagerfjord Kommune.

Lys til sarte arter
Skønt dyrene, der skabte utryghed, nu er bag hegn, går der ikke længe før andre dyr bydes velkomne i det bakkede landskab mellem Hobro og Bramslev bakker. De spiller nemlig ifølge biologen en vigtig rolle i naturplejen af det gudesmukke område, der blev fredet helt tilbage i 1970’erne.

– De græssende dyr holder vegetationen nede ved bid og tråd, så der bliver lys og luft til sarte arter, som savner levesteder i den danske natur. Selve deres tilstedeværelse, især om vinteren, holder selvfølgelig græsset nede, men deres efterladenskaber er levested og mad for en myriade af fluer, larver og biller, som igen er guf for fuglelivet. Deres pels fungerer som frøspredningsmotorveje for en del urter og ved at bevæge sig rundt på de omkring 50 hektar, skaber de en variation i vegetationen, som igen giver muligheder for de sarte urter, forklarer Mette Vesterhaab Nielsen. 

 – De græssende dyr spiller således en hovedrolle i den naturpleje, der gør området til et af Danmarks allersmukkeste steder, siger Mette Vesterhaab Nielsen. 

Der er endnu ikke taget stilling til, hvilke dyr der i fremtiden skal græsse i bakkerne. Dog ligger det fast fra dyreholders side, at de kommende beboere vil være af en anden race. Ikke desto mindre tilrettes ruten, så man mindsker risikoen betydeligt for at ende i en ærgerlig situation.

– Vi har på baggrund af de ærgerlige episoder kunne identificere enkelte steder på ruten, hvor man uforvarende kan komme meget tæt på dyrene, fordi de skjules af bevoksningen. Her har vi nogle steder beskåret bevoksningen, mens vi to andre steder har forlænget eller lavet korridorer med hegn, der holder mennesker og dyr adskilt, siger Mette Vesterhaab Nielsen.  

Appel til hundeejerne

Fra biologen lyder en indtrængende appel til alle hundeejere. 

– Vi har gennem årene øget antallet at skilte med “hund i snor”, da vi oplever en stigende tendens til at vandrere møder gående med løse hunde. Husk nu, at man ifølge hundeloven altid skal holde sin hund i snor, når man går ind i indhegninger med græssende dyr. Hold din hund i snor på hele Panoramaruten. Så tager du hensyn til de græssende dyr, passer godt på dig selv, din hund og alle os andre, der vandrer i Bramslev Bakker, siger Mette Vesterhaab Nielsen.

– Vi ved, at hunde stresser dyrene, så vil du være så sikker og tryg som overhovedet mulig, så lader du din firbenede ven blive hjemme i hundekurven eller finder én af de mange andre smukke ruter i og omkring Mariager Fjord, slutter biologen.  

Forbuddet mod løsgående hunde er grundigt skiltet og Mariagerfjord Kommune vil i den kommende tid intensivere bestræbelserne på at trænge igennem med budskabet om, at hunde skal holdes i kort snor på Panoramaruten. Det samme gælder formidlingen af god og sikker adfærd blandt græssende dyr. 

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler