ForsideRebildOptakt til Klima Rebild 2025

Optakt til Klima Rebild 2025

Optakt til Klima Rebild 2025Artikel fra derudad nr. 1/2025

Hele april måned 2025 står i Klima Rebilds tegn og i det kommende derudad, der udkommer i slutningen af februar, kan du glæde dig til det store Klima Rebild-program fyldt med spændende aktiviteter. Vi løfter dog allerede nu sløret for et af de arrangementer, som Naturstyrelsen Himmerland står for.

Den største forandring af det danske landskab i over 100 år

– Naturstyrelsen har i disse år stor fokus på skovrejsning. Vi får efter den indgåede  Grønne Trepartsaftale betydeligt mere skov. Der skal plantes hele 250.000 hektar ny skov, hvilket svarer til arealet af Lolland, Falster og Bornholm tilsammen, fortæller Karen Poulsen, chefkonsulent i Naturstyrelsen Himmerland. Den statslige skovrejsning er på 20.000 hektar frem til 2045. 

Den Grønne Trepartsaftale er en aftale indgået mellem regeringen og bl.a. organisationerne Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF og Kommunernes Landsforening. Aftalen, der bakkes op af et bredt flertal af Folketingets partier, vil forandre det danske landskab markant og skabe mere natur. Med aftalen afsættes der ca. 43 milliarder til omlægningen. En del af det areal, som i dag bruges til landbrugsproduktion, skal i fremtiden bruges til noget andet. Det gælder bl.a. enge, heder, ådale og moser.  

– Skovrejsning er et sikkert redskab til at nedbringe udledningen af CO2 til atmosfæren. Skov optager og binder CO2 (kulstof). En kubikmeter træ absorberer lige under ét ton CO2, fortæller Karen Poulsen. Skovrejsning er til gavn for klimaet, men den sikrer også øget biodiversitet dvs. en større mangfoldighed af dyr, insekter og planter i de danske skove. Her i området er vi i gang med flere skovrejsningsprojekter bl.a. ved Skørping Vandværks boring ved Fræer, hvor der skal plantes skov på 32 hektar for at beskytte grundvandet. Også ved Støvring Vandværk har vi lavet aftale om skovrejsning.

Naturstyrelsen arbejder også med klima-lavbundsprojekter, hvor man stopper med at dyrke tørveholdige arealer. Her genskabes de naturlige vådområder ved at lukke dræn og grøfter, så vandstanden stiger. Det sker f.eks. i Store og Lille Vildmose.   

– Nedbrydningen af tørvelaget, der består af gamle planterester, standses ved at oversvømme lavbundsjordene og dermed ophører også frigivelsen af CO2 til atmosfæren. Der er afsat otte milliarder til klima-lavbundsprojekter. Reetableringen af vådområder er ligeledes en effektiv og naturlig metode til at fjerne kvælstof fra det vand, der løber videre ud i åer, søer, fjorde og til sidst i havet. Det er projekter, som tager lang tid at gennemføre, da det foregår af frivillighedens vej.  

I 2021 vedtog et bredt flertal i Folketinget det ambitiøse mål, at der i 2030 skal være taget 100.000 hektar kulstofrige, klimabelastende lavbundsjorder ud af drift for at nedbringe landbrugets udledninger af drivhusgasser. 

– Jeg og mine kollegaer i Naturstyrelsen er i gang med mange spændende klimaprojekter, som vil forandre Danmark, fortæller Karen Poulsen. Det vil vi gerne fortælle meget mere om, hvorfor det også er naturligt, at vi bidrager med et arrangement i forbindelse med Klima Rebild 2025. Her har vi planer om at invitere folk til Juelstrup Sø  ved Støvring, hvor vi har gennemført et skovrejsningsprojekt.      

Find flere informationer om Klima Rebild på www.klimarebild.dk

Foto: Naturstyrelsen



Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler