ForsideRebildOpretholdelse af trafiksikkerhedstiltag på Røde Møllevej og Kridtbakken

Opretholdelse af trafiksikkerhedstiltag på Røde Møllevej og Kridtbakken

Opretholdelse af trafiksikkerhedstiltag på Røde Møllevej og Kridtbakken

Når Teknik og Miljøudvalget i Rebild Kommune holder møde den 6. maj, skal udvalget bl.a. behandle en Beslutningssag: Opretholdelse af trafiksikkerhedstiltag på Røde Møllevej og Kridtbakken, Oplev

Forvaltningen har, i forlængelse af trafikale bekymringer fra både Rebildcentret og borgere i Oplev, etableret et gennemkørselsforbud på Kridtbakken for at øge trafiksikkerheden og trygheden i området. Efter åbningen af REGAN Vest opleves trafikken i Oplev at være steget, og især pendlertrafik opleves som utryghedsskabende for bløde trafikanter. Forbuddet har medført delte borgerreaktioner – nogle udtrykker stor tilfredshed, mens andre, organiseret i en såkaldt Styregruppe, ønsker skiltningen fjernet.

På baggrund af de indkomne henvendelser besluttede Teknik- og Miljøudvalget i januar 2025, at der skulle udarbejdes en beslutningssag med redegørelse for sagen og forløbet. Udvalget forelægges tre scenarier for den videre håndtering, hvoraf forvaltningen anbefaler Scenarie 3, hvor gennemkørselsforbuddet på Kridtbakken ophæves, og der i stedet etableres en lokal hastighedsbegrænsning på 40 km/t og hastighedsdæmpende foranstaltninger gennem Oplev.

Bilag 1 – Indlæg fra Styregruppen
Bilag 2 – Indlæg fra Styregruppen

Text: Teknik- og Miljøudvalget

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter ét af følgende scenarier vedrørende den trafikale regulering af Kridtbakken, Oplev:

Scenarie 1: Opretholdelse af gennemkørselsforbud
Gennemkørselsforbuddet fra Haverslevvej til Røde Møllevej via Kridtbakken opretholdes med henblik på at sikre trafiksikkerhed og tryghed for bløde trafikanter i og omkring Oplev.

Scenarie 2: Ophævelse af gennemkørselsforbud
Gennemkørsel via Kridtbakken tillades igen ved at fjerne den eksisterende skiltning. Dette scenarie tilgodeser gennemkørende bilister, men vurderes at forringe trafiksikkerheden og øge utrygheden blandt beboerne i Oplev.

Scenarie 3: Trafikdæmpning ved hjælp af hastighedsbegrænsning
Der arbejdes videre med en alternativ løsning, hvor gennemkørselsforbuddet fjernes, og den gennemkørende trafik i stedet forsøges begrænset og hastigheden sænket ved at etablere en lokal hastighedsbegrænsning og hastighedsdæmpende foranstaltninger gennem Oplev. Dette forudsætter politisk prioritering og bevilling af anlægsmidler. Forvaltningen foreslår at midlerne prioriteres fra trafiksikkerhedspuljen for 2026.

Sagsfremstilling
Baggrund og forløb
I 2021 indledte forvaltningen en dialog med Rebildcentret og borgere i Oplev om trafiksikkerheden på Røde Møllevej og Kridtbakken. Rebildcentret ønskede bedre trafiksikkerhed ved krydsningen af Røde Møllevej fra parkeringspladsen, og borgerne i Oplev udtrykte bekymring for øget trafik og utryghed i forbindelse med åbningen af REGAN Vest.

På Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 14. april 2021 blev 600.000 kr. afsat til trafiksikkerhedstiltag, herunder en analyse og mulige forbedringer af trafikforholdene på Røde Møllevej og Kridtbakken. I 2022 udarbejdede forvaltningen et projektforslag, som blandt andet omfattede udvidelse af Røde Møllevej, trafiksanering ved Rebildcentret, gennemkørselsforbud fra Haverslevvej til Røde Møllevej, spærring af den sydvestlige indkørsel til Oplev, samt justering af vejen under broen på Røde Møllevej for at sikre passage af større køretøjer.

Projektet viste sig dog økonomisk urealiserbart, og på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 30. november 2022 blev det besluttet, at der i 2023 skulle afsættes 600.000 kr. til trafiksikring med fokus på Oplev. Projektet blev herefter reduceret og fagligt udmøntet i to tiltag: Etablering af et gennemkørselsforbud fra Haverslevvej til Røde Møllevej og en lokal hastighedsbegrænsning på 40 km/t samt etablering af vejbump på Røde Møllevej.

Projektet blev sendt i høring i maj 2023 til borgere i Oplev, Gårdbutikken på Røde Møllevej, lodsejere, Rebildcentret og REGAN Vest. Byrådet besluttede i maj 2023 et anlægsstop, men gennemkørselsforbuddet kunne stadig gennemføres med kommunale driftsmidler. I juni 2024 blev gennemkørselsforbuddet derfor implementeret ved opsætning af skilte på Røde Møllevej og Kridtbakken, så kun køretøjer med en højde over 3,9 meter, som ikke kan passere under broen på Røde Møllevej, må køre gennem Oplev.

Forvaltningen har modtaget både positive og negative henvendelser fra borgere, der reagerer forskelligt på gennemkørselsforbuddet. Nogle er tilfredse med de trafiksikkerhedsmæssige gevinster, mens andre finder det en ulempe.

Dialogmøder
I marts 2025 afholdte forvaltningen to dialogmøder om gennemkørselsforbuddet på Kridtbakken. Det første møde var med en borgergruppe, der betegner sig selv som Styregruppen, og som har taget initiativ til en underskriftsindsamling mod forbuddet. Det andet møde blev afholdt med repræsentanter for beboerne i Oplev, der generelt er positive over for den nuværende skiltning.

På begge møder præsenterede forvaltningen det trafiksikkerhedsmæssige grundlag for etableringen af gennemkørselsforbuddet. Herefter fik begge parter mulighed for at fremlægge deres synspunkter og erfaringer.

Beboerne i Oplev tilkendegav, at de støtter forbuddet og oplever en mærkbar forbedring i trafiksikkerheden, især efter åbningen af REGAN Vest. De understreger dog, at forbuddet ikke altid bliver respekteret, og at den daglige pendlertrafik – særligt i morgen- og eftermiddagstimerne – fortsat skaber utryghed. Det er især situationer med cyklister, som presses ud mod rabatten på den smalle og kuperede vej, der skaber farlige episoder. Flere beboere har desuden rapporteret om hensynsløs kørsel og chikanøs adfærd fra bilister, herunder tæt forbikørsel og truende gestikulation.

Styregruppen stiller sig derimod uforstående over for behovet for gennemkørselsforbuddet. Gruppen vurderer, at trafikmængden på Kridtbakken ikke er problematisk, og at skiltningen er indført uden tilstrækkelig borgerinddragelse. De ønsker, at forbudsskiltene fjernes og erstattes med vejvisningstavler til REGAN Vest, hvilket de mener vil kunne lede turister ad en alternativ rute. Samtidig fremfører de, at flere veje i kommunen har tilsvarende fysiske forhold, og derfor også burde omfattes af trafiksikkerhedstiltag, hvis man skal følge samme argumentation. Styregruppen har fremsendt forskellige forslag til trafikregulering af Kridtbakken, som er vedlagt i bilag 1 og 2.

Det trafiksikkerhedsmæssige behov
Kridtbakken er en smal og snoet vej med begrænset oversigt og uden cykelsti eller fortov. Fodgængere og cyklister må færdes i vejkant eller den relativt brede græsrabat. Trafikmålinger efter åbningen af REGAN Vest i februar 2023 viser, at Kridtbakken i gennemsnit har 407 køretøjer per døgn, med en gennemsnitshastighed på 42,9 km/t, og 10 cyklister per døgn i gennemsnit. Antal cyklister må forventes at være årstidsbestemt, hvorfor antallet forventeligt vil være højere i sommerhalvåret.

Forvaltningens trafikfaglige vurdering tilsiger, at gennemkørselsforbuddet ikke medfører væsentlige gener for trafikanterne, idet den alternative rute via Haverslevvej og Hobrovej medfører en relativ lille øgning i køretiden (2 km og 1 minut). Gennemkørselsforbuddet fordrer nye vaner og hindrer kørsel ad en for nogen foretrukken rute, og kan derfor opleves som en stor ændring uanset dette. Gennemkørselsforbuddet har de trafiksikkerhedsmæssige fordele, da det reducerer trafikken gennem Oplev, og dermed forbedrer forholdene for fodgængere og cyklister på Kridtbakken.

Lovgivningen muliggør ikke de af Styregruppen ønskede vejvisningstavler til REGAN Vest udenom Kridtbakken. Forvaltningen vurderer ydermere, at vejvisning ikke vil have den ønskede effekt på trafikken, da det kun vil påvirke besøgende til REGAN Vest og ikke den øvrige trafik til Rebildcentret eller pendlertrafikken. Et alternativ kunne være at etablere en lokal hastighedsbegrænsning på Kridtbakken igennem Oplev på 40 km/t. For at kunne etablere en lokal hastighedsbegrænsning kræves det af politiet, at der samtidig anlægges hastighedsdæmpende foranstaltninger. Etablering af vejbump som hastighedsdæmpende foranstaltninger vil kræve politisk prioritering og bevilling af anlægsmidler på overslagsmæssigt ca. 200.000 kr. Forvaltningen foreslår at midlerne prioriteres til etablering af vejbump fra trafiksikkerhedspuljen 2026.

Foreslåede beslutningsscenarier:

  • Scenarie 1: Opretholdelse af gennemkørselsforbud
    Gennemkørselsforbuddet fastholdes for at prioritere trafiksikkerhed og tryghed for fodgængere og cyklister i Oplev og på Kridtbakken.
  • Scenarie 2: Ophævelse af gennemkørselsforbud
    Skiltningen fjernes, så gennemkørsel via Kridtbakken igen tillades, med henblik på at tilgodese den gennemkørende trafik mellem Haverslevvej og Røde Møllevej.
  • Scenarie 3: Trafikdæmpning vha. hastighedsbegrænsningDer arbejdes videre med en alternativ løsning, hvor gennemkørselsforbuddet fjernes, og den gennemkørende trafik i stedet forsøges begrænset og hastigheden sænket ved at etablere en lokal hastighedsbegrænsning og hastighedsdæmpende foranstaltninger gennem Oplev. Dette forudsætter politisk prioritering og bevilling af anlægsmidler. Forvaltningen foreslår at midlerne prioriteres fra trafiksikkerhedspuljen for 2026.

Forvaltningens anbefaling
På baggrund af den trafiksikkerhedsmæssige vurdering og de indkomne henvendelser og dialogmøder anbefaler forvaltningen, at der arbejdes med en alternativ løsning, hvor der etableres en lokal hastighedsbegrænsning gennem Oplev (Scenarie 3), som tilgodeser både beboerne i Oplev samt den gennemkørende trafik på Kridtbakken. Forvaltningen har erfaret ved dialog med Nordjyllands Politi, at gennemkørselsforbuddet er besværligt for dem at håndhæve, da det er udført over en længere strækning, og det kan være vanskeligt at afgøre, om trafikanter har et ærinde eller er gennemkørende. På den baggrund anbefales det at arbejde videre med en alternativ løsning, som vil være lettere for politiet at håndhæve. Ligeledes anbefales det at fjerne nuværende skiltning med gennemkørselsforbud indtil der er midler til udførelse af den alternative løsning.

Økonomi
Scenarie 1 og 2 kan gennemføres inden for eksisterende driftsmidler, da de alene omfatter opretholdelse eller fjernelse af eksisterende skiltning.

Scenarie 3 forudsætter derimod, at der prioriteres yderligere finansiering på overslagsmæssigt ca. 200.000 kr., da etablering af lokal hastighedsbegrænsning nødvendiggør, at der samtidig etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger, som kræver anlægsmidler til en fysisk ombygning. Midler hertil er ikke afsat på nuværende tidspunkt, men foreslås prioriteret fra trafiksikkerhedspuljen 2026.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler