Økonomiudvalget skal tage stilling til faglaboratorie på Gundestrupgaard
Arbejdet med den grønne omstilling på Gundestrupgaard skal stå på to ben; formidling gennem et grønt faglaboratorie samt test og demonstration af teknologier og løsninger i maskinhallen og på gårdens marker. Projektet Faglaboratorie Grøn på Gundestrupgaard skal sikre opstarten af det grønne faglaboratorie i hal 3. Dette med et 1-årigt tilskud til laboratoriets andel af hallens drift samt et tilskud til at etableringen og opbygningen af laboratoriet kan igangsættes.
Baggrund
Gundestrupgaard skal være et knudepunkt, hvor virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner, borgere samt kommunen kan mødes, blive klogere sammen og supplere hinandens styrker og samarbejde på tværs. Med andre ord en dynamisk platform for vidensdeling, læring, innovation og udvikling, der skaber værdi – både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Det er netop dette unikke sammenspil blandt forskellige nøgleaktører, der kan inspirere til innovative løsninger, fremme bæredygtighed og styrke det lokale erhvervsliv og samfund.
Som beskrevet i Udviklingsplanen for Gundestrupgaard skal denne udvikling primært have fokus på velfærdsteknologi og grøn omstilling med basis i hal 3. Arbejdet med den grønne omstilling på Gundestrupgaard skal stå på to ben:
- Formidling gennem et grønt faglaboratorie (hal 3).
- Test og demonstration af teknologier og løsninger i maskinhallen (hal 1) og på gårdens marker.
Projektet Faglaboratorie Grøn på Gundestrupgaard skal sikre opstarten af det grønne faglaboratorie i hal 3 gennem et 1-årigt tilskud til laboratoriets andel af hallens drift samt et tilskud til at etableringen og opbygningen af laboratoriet kan igangsættes.
Forventet konsekvens
Den grønne omstilling er i dag et centralt emne, der berører både politik, erhvervsliv og samfundet som helhed. I Danmark har regeringen bl.a. sat ambitiøse mål for at reducere CO2-udledningen og fremme bæredygtige løsninger. Men selvom den grønne omstilling er et vigtigt samfundsemne, er det ofte præget af tekniske begreber og komplekse løsninger, som kan gøre det svært for mange at relatere til.
Dette understreger behovet for en mere inkluderende og dialogbaseret tilgang til kommunikation om den grønne omstilling. Det handler om at møde borgere og virksomheder ”hvor de er”, og formidle løsninger og muligheder på en måde, der skaber forståelse, engagement og relevans i deres hverdag.
Det kalder på en ny kommunal tilgang til formidling og inddragelse, der samler borgere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner om kommunens grønne omstilling. Hvor man kan se, føle og forstå løsningerne i en lokal kontekst, og hvor viden og fakta formidles levende og meningsfuldt i form af oplevelser, der skaber engagement, styrker ejerskab og accelererer handling for en bæredygtig fremtid. Dette skal ske på Gundestrupgaard i Faglaboratorie Grøn.
Organisering og kommunikation
Projektet forankres i den administrative innovationsstyregruppe for Gundestrupgaard, og projektledelsen forankres i Team projekt under Politik, Strategi og IT.
Klimaudvalget inddrages tæt i projektets gennemførelse.
Lovgrundlag Ingen aktuel lovgivning.
Økonomi
Der søges om et driftstilskud på 125.000 kr. samt et anlægstilskud på 300.000 kr. fra Klimapuljen.
I alt: 425.000 kr., som kan afholdes inden for den eksisterende budgetramme.
Se vedhæftede projektoplæg for uddybet budget.
Procesplan
Den 17. december 2024: Behandling i Klimaudvalget med anbefaling til Økonomiudvalget.
Den 15. januar 2025: Behandling i Økonomiudvalget.
Januar 2025: Opstart af projektet.
April/maj 2025: Faglaboratorie Grøn åbner.
Sagen afgøres i Økonomiudvalget med anbefaling fra Klimaudvalget.
Indstilling at projektet godkendes, og at der ydes et driftstilskud på 125.000 kr. samt et anlægstilskud på 300.000 kr. fra Klimapuljen til projektet.
Beslutning fra Klimaudvalget (§17 stk. 4 udvalg), den 17. december 2024, punkt 5:
Fraværende: Ingen
Jakob Vium Dyrman, Benny Hansen og Erik Stagsted anbefaler Administrationens indstilling.
Jane Bonnerup anbefaler at bevillige driftstilskuddet og anlægstilskuddet til projektet, forudsat at projektet fokuserer på grøn erhvervsudvikling, støtte til virksomheder, klimaanalyse og klimamål samt mindre på formidling til folkeskoler.
Jimmy Støttrup Jensen påpeger, at driftsomkostninger skulle have været indregnet i budget 2025 samt at fokus bør være på iværksætteri og understøttelse af erhvervslivet fremfor formidling.
Signe Nøhr og Henrik Dalgaard kan ikke anbefale Administrationens indstilling, da de ikke kan støtte, at driftsbudgettet går til formidling og projektoplæggets fokus på formidling. Desuden mener de, at driften af hallen hører til et andet budget.