ForsideRebildNyt vingårdshotel i Guldbæk: Offentlig høring om kommuneplantillæg på vej

Nyt vingårdshotel i Guldbæk: Offentlig høring om kommuneplantillæg på vej

Nyt vingårdshotel i Guldbæk: Offentlig høring om kommuneplantillæg på vej

Når Teknik og Miljøudvalget i Rebild Kommune holder møde den 24. september 2024 vil de bl.a. behandle en beslutningssag: Forslag til kommuneplantillæg nr. 21 for Guldbæk vingård

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg nr. 21, og der skal tages stilling til, om planforslaget skal sendes i offentlig høring. Tillægget omhandler planlægning for et vingårdshotel ved Guldbæk. Med tillægget udlægges en ny erhvervsramme og rekreativ ramme, som kan anvendes til vingårdshotel bestående af 11 hytter, restaurant og vineri. Der har i udarbejdelsen af kommuneplantillægget været særligt fokus på varetagelsen af de landskabelige hensyn. Realisering af kommuneplantillæggets muligheder forudsætter, at der efterfølgende udarbejdes en lokalplan.

Bilag 1 – Oversigtskort

Bilag 2 – Forslag til kommuneplantillæg nr. 21

Bilag 3 – Nye og gældende kommuneplanrammer

Bilag 4 – Høringsområde

Bilag 5 – Høringssvar fra foroffentlighed

Text: Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og byrådet  

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalg og byråd anbefaler: At forslag til tillæg nr. 21 til kommuneplan 2017 sendes i offentlig høring i 8 uger.

Sagsfremstilling
Planområdet er beliggende i den nordlige del af landsbyen Guldbæk. Området grænser op til den eksisterende vingård og store naturgrundsparceller mod øst, åbne marker og ridebaneanlæg med gård mod vest, skovbeplantning mod syd og et mindre skovbælte og tennisanlæg mod nord. Planområdet er et markareal, der fremstår som græsareal med enkelte beplantningsbælter i kanten af arealet, og der er plantet vinstokke på en del af arealet. Området fremgår af oversigtskort i bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på møde d. 9. september 2022, pkt. 187, at planarbejdet for vingårdshotel ved Guldbæk Vingård kunne prioriteres til udarbejdelse. Forvaltningen har på denne baggrund lavet et udkast til kommuneplantillæg nr. 21, som kan ses i bilag 2. Planen kan også findes i digital version via link nedenfor:

Udkast til forslag til kommuneplantillæg nr. 21

https://rebild.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?TillaegId=82

Beskrivelse af kommuneplantillægget

Med forslag til kommuneplantillæg nr. 21 udlægges to nye kommuneplanrammer:

  • 14.E590 til erhvervsområde
  • 14.R590 til rekreativt område

På bilag 3 vises kommuneplanrammerne, som fastlægges med forslaget til kommuneplantillæg nr. 21 samt den nuværende kommuneplanramme 14.LB590, der er udlagt til blandet bolig og erhverv.

Kommuneplantillægget omfatter delvist matr. 6al, Guldbæk By, Ø. Hornum og dækker således ca. 6,1 ha. Området ligger i landzone og forbliver med kommuneplantillægget i landzone. Området er landbrugsjord, som fortsat dyrkes eller ligger brak efter kommuneplantillægget.

Kommuneplanramme 14.E590 giver mulighed for etablering af højst 11 hytter og én bygning med restaurant og vineri. Hytterne indbygges i bakkerne i området, og bygningshøjden må ikke være højere end 2 m over naturligt terræn. Terrænbearbejdning i forbindelse med byggeri skal følge og understøtte naturligt terræn. Der må ikke ske udstykning indenfor rammen.

Indenfor kommuneplanramme 14.R590 må der ikke opføres bebyggelse af hensyn til det landskabelige kig fra Ærtebjergvej mod vest. Der må ikke ske udstykning indenfor rammen.

Landskabsudpegninger i planområdet
Hele området er i Kommuneplan 2021 udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab. Hele området er udpeget som potentielt naturområde, og en mindre del er udpeget som økologisk forbindelse. Disse udpegninger er nationale interesser, hvor Miljøstyrelsen har mulighed for at gøre indsigelse overfor planer indenfor udpegningerne.

Forvaltningen vurderer, at kommuneplantillægget ikke vil medføre en forringelse eller forstyrrelse af landskabets karakter og oplevelsesværdi, og at det ikke vil forringe muligheden for at forbedre naturkvaliteten for områdets naturtyper.

Fødevarevirksomhed med besøgsfaciliteter
Som hovedregel skal byudvikling ske inde fra byerne og ud, så der sikres klare grænser mellem by og land. Derfor er planlovens bestemmelser om opførelse af bebyggelse i det åbne land relativt restriktive, da landzonen som udgangspunkt skal friholdes for anden (uplanlagt) bebyggelse m.v. Planloven åbner dog mulighed for, at der kan fastsættes rammer for fødevarevirksomheder med besøgsfaciliteter, der bidrager til områdets turisme.

Vingårdshotel understøtter og bygger videre på den eksisterende virksomhed og dets eksisterende funktioner og besøgsfaciliteter. Med vingårdshotellet vil det blive muligt at kunne tilbyde overnatning i vinmarken, og der vil være bedre mulighed for at afholde f.eks. vinsmagning og besøg i vineri. Dermed vil vingårdshotellet være med til yderligere at promovere de lokale råvarer, som produktionen udspringer af.

Lokalplanlægning
Kommuneplantillæg nr. 21 skal følges op af udarbejdelse af en lokalplan, der blandt andet skal sikre den overordnede udformning og disponering, materialevalg og mindst mulig belysning og terrænregulering af hensyn til landskab og det åbne land. Kommuneplantillægget medfører således ikke en byggeret.

Miljøvurdering
Planen er omfattet af Miljøvurderingsloven. Der er foretaget en screening af planforslagets mulige indvirkning på miljøet. På den baggrund vurderer forvaltningen, at der ikke skal laves en miljøvurdering.

Beskrivelse af projektet
Guldbæk Vingård ønsker at opføre et vingårdshotel på en mark i tilknytning til den fungerende vingård. Målet er et projekt, hvor æstetik, arkitektur og bæredygtighed vægtes højt. Vingårdshotellet består af 11 hytter fordelt i tre grupper samt en bygning med både vineri og restaurant. Bygningerne placeres på bakkeskråninger og enkelte på bakketoppe, hvor de integreres i landskabet. Nogle af hytterne vil have fritliggende terrasser. Hytterne er beregnet til 2-4 personer. Parkeringsområder og kørearealer vil blive anlagt med materialer, der harmonerer med omgivelserne, som grus eller permeable belægninger, mens stier udføres som trampede spor.

Inddragelse i planlægningen
I forbindelse med udarbejdelse af planforslag sker der inddragelse af borgere og foreninger.

Foroffentlighed
Projektet er ikke i overensstemmelse med Kommuneplan 2021, og der er derfor gennemført en forudgående offentlighed. Der indkom to høringssvar i høringsperioden. Se bilag 5. Det ene høringssvar omhandler projektets nødvendighed ift. kommunens budget. Vi vurderer ikke, at kommunens budget er relevant for en privat bygherres projekt. Det andet høringssvar omhandler uoverensstemmelse mellem projektet og områdets landskabelige og naturmæssige udpegninger i kommuneplanen samt virksomhedens placering i et boligområde med store naturgrunde. De hensyn er varetaget i projektet med bl.a. fastlæggelse af bygningshøjde og grøn kile til sikring af landskabeligt kig, og hensynene varetages yderligere i den følgende lokalplanlægning.

Høring af planforslag
Planforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger. Der udsendes høringsbreve til:

  • Borgere og organisationer, der har indsendt bemærkninger i foroffentligheden
  • Landsbyråd
  • Høringsområde

Økonomi: Ingen bemærkninger.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler