ForsideHimmerlandNy udstilling om usædvanlig nordjysk jernalderboplads

Ny udstilling om usædvanlig nordjysk jernalderboplads

Ny udstilling om usædvanlig nordjysk jernalderboplads

Den mobile udstilling Den Korte Historie fortæller om særligt jernalderfund ved Ellidshøj

Nordjyske Museers udstilling Den Korte Historie var sidste sommer rundt forskellige steder i det nordjyske, hvor lokalhistorien blev fortalt præcis der, hvor den fandt sted. Igen i år er den mobile udstillingscontainer på turné i det nordjyske, og netop nu kan den opleves ved kirken i Ellidshøj.

I sommeren 2023 dukkede der spændende lokalhistorie op, da arkæologer fra Nordjyske Museer udgravede en boplads fra jernalderen lidt nordvest for Ellidshøj – mellem Svenstrup og Støvring. Pladsen kan dateres til ca. 300-0 f.Kr., og den er usædvanlig, fordi der var spor efter flere indhegnede gårde. Netop hegn var ikke almindeligt i Nordjylland i denne periode af oldtiden, og derfor er jernalderbopladsen ved Ellidshøj noget lidt særligt.

I forbindelse med grusgravning har der siden 2009 været flere arkæologiske udgravninger i området nordvest for Ellidshøj mellem motorvejen og Hobrovej. Her er fundet bebyggelse fra især jernalderen, som har strakt sig over hele bakken med udsigt over Østerådalen.

I 2014 blev udgravet endnu et område, hvor der også lå jernaldergårde, men disse gårde skilte sig ud fra de øvrige, fordi de var omgivet af hegn. Det er usædvanligt – ikke blot i Ellidshøj, men i hele det nordjyske område, hvor hegn var sjældne i jernalderen. I 2023 blev nabogårdene så udgravet, og her var flere af gårdene også omgivet af hegn. Indhegnede gårde har altså været et særtræk ved jernalderbebyggelsen ved Ellidshøj.

Kan ses frem til 29. april

Andre steder i Jylland opstod et øget behov for at markere gårde og landsbyer med hegn, i takt med at egentlige landsbyer opstår i løbet af ældre jernalder (ca. 500-0 f.Kr.), men hegn har ikke samme udbredelse i Nordjylland, selvom der er flere eksempler på landsbyer i ældre jernalder. Det kan selvfølgelig skyldes, at man har markeret gårde og landsbyer på andre måder, som ikke kan ses arkæologisk. Spørgsmålet er så hvorfor man netop har hegn i Ellidshøj?

Det kan man måske blive lidt klogere på ved at se den mobile containerudstilling Den Korte Historie, som netop nu omhandler denne særlige jernalderboplads. Det er gratis at besøge udstillingen, og den kan opleves ved Ellidshøj Kirke hver dag frem til 29. april i tidsrummet 8.00-21.00, hvorefter den flytter til et nyt sted med en ny lokalhistorisk udstilling.

Historie på farten

Historien om jernalderbebyggelsen er som nævnt en del af Nordjyske Museers koncept Den Korte Historie.

Udover fysisk at flytte den lokale historie tættere på borgerne, så bliver den formidlet på en lettilgængelige måde med korte tekster og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet, og den kan opleves på ganske kort tid – deraf navnet Den Korte Historie. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum, men som i stedet gerne vil have ”lidt historie med på farten”.

Den Korte Historie er indrettet i en specialdesignet container, som i løbet 2024 kommer rundt i forskellige afkroge af Nordjylland. Senere på året kan den blandt andet opleves i Støvring, Hadsund, Hou og Aalborg.

Projektet har modtaget støtte fra KulturKANten – Nordjyske Fortællinger, Den store kulturpulje Region Nordjylland, Sparekassen Nordjyllands fond af 1976, Spar Nord Fonden, Sparekassen Danmark, Nordea-fonden og Nordland Automatic.

Sådan ser en jernalderboplads ud, når den udgraves af arkæologer efter 2000 år. Foto: Nordjyske Museer
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler