Ny kompetenceplan for Børne- og Familierådgivningen på dagsordenen: Styrket ledelsesredskab med politisk forankring
Godkendelse af kompetenceplan for Børne-og Familierådgivningen er på dagsordenen når økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune holder møde den 11. december 2024.
Administrationen har revideret den nuværende kompetenceplan for Børne- og Familierådgivningen.
Kompetenceplanen er primært et ledelsesredskab. Der fremgår dog enkelte steder serviceniveau, som er politisk vedtaget.
Baggrund
Udvalget sendte den 4. juni 2024 kompetenceplanen i høring i Handicaprådet med høringsfrist den 23. august 2024. Handicaprådet har behandlet punktet på deres møde den 21. august 2024. Handicaprådet ønsker ikke at afgive høringssvar, idet kompetenceplanen er et ledelsesredskab. Kompetenceplanen fremlægges derfor nu for Børne- og Familieudvalget.
Vesthimmerlandsmodellen giver sammen med kompetenceplanen et godt afsæt for arbejdet på børne- og ungeområdet i Vesthimmerlands Kommune. Lovgivningen, de dertilhørende bemærkninger og vejledninger, samt kompetenceplanen er den absolut primære ramme for arbejdet i Børne- og Familierådgivningen. Kompetenceplanen er suppleret med politisk vedtagne serviceniveauer, hvor det er relevant. Udmåling af omfang i en indsats er dog altid baseret på individuelt skøn sammenholdt med det vejledende serviceniveau.
Forventet konsekvens
På baggrund af implementering af ny lovgivning, barnets lov, er kompetenceplanen for Børne- og Familierådgivningen revideret.
I forhold til den tidligere kompetenceplan er der nu beskrevet et serviceniveau for;
- praktisk pædagogisk eller anden støtte i hjemmet (barnets lov § 32, stk. 1 nr. 2),
- kontaktperson til barnet / den unge eller hele familien (barnets lov § 32, stk. 1 nr. 3),
- familiebehandling (barnets lov § 32 stk. 1, nr. 5).
Desuden er der beskrevet et serviceniveau for;
- ungestøtte (barnets lov § 114, stk. 1, nr. 4) for så vidt angår betaling af udgifter i forbindelse med at unge opnår egen forsørgelse, for eksempel udgifter til forsikring og lign.
Hensigten med de nye indsatsbeskrivelser er at sikre mere komprimerede indsatser, hvormed effekten også forventes at være større. Ligeledes er det hensigten at skabe større flow i mængden af indsatser i Familiehuset og derigennem minimere risiko for ventelister.
Der er desuden foretaget enkelte ændringer i kompetencefordelingen mellem medarbejdere og ledere, hvilket er afdelingens interne nøgle til ansvarsdelegering.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at afgørelser om sociale indsatser hovedsageligt er baseret på socialfagligt skøn, hvorfor udmålingen af en indsats er individuelt vurderet og udmålt i forhold til det enkelte barn eller den enkelte unges behov for særlig støtte.
Alle ændringer/tilføjelser er i kompetenceplanen markeret med gult (kolonnen yderst til højre).
Lovgrundlag: Vesthimmerlands Kommunes kompetencefordelingsplan.
Økonomi: Udgiftsneutralt.
Procesplan: Høring i Handicaprådet.
Handicaprådets opmærksomhed henledes særligt på barnets lov § 85 (hjemmetræning), barnets lov § 86 (merudgifter) samt barnets lov § 87 (tabt arbejdsfortjeneste).
Kompetenceplanen behandles i Børne- og Familieudvalget samt Økonomiudvalget, med indstilling om anbefalet godkendelse.
Kompetenceplanen behandles i Byrådet, med indstilling om godkendelse.
Sagen afgøres i Byrådet via Økonomiudvalget og Børne- og Familieudvalget.
Indstilling: at Børne-og Familieudvalget godkender Kompetenceplanen og videresender denne til behandling i Byrådet med indstilling om godkendelse af de nye serviceniveauer markeret med gult i bilaget.
Beslutning fra Børne- og Familieudvalget, den 3. december 2024, punkt 153:
Administrationens indstilling anbefales godkendt.
Fraværende: Lars Andresen
Bilag
Kompetenceplan BFR
Indsatsniveauer Praktisk pædagogisk støtte
Indsatsniveauer Kontaktperson
Indsatsniveauer Familiebehandling