Ny forældreforening i Rebild vil være vagthund for børn med særlige behov
BHOV Rebild skal give forældre en fælles stemme og styrke dialogen med kommunen
En ny forældreforening har set dagens lys i Rebild Kommune. Under navnet BHOV Rebild – Børn og Unge med Særlige Behov – ønsker foreningen at samle og styrke forældre til børn og unge med udfordringer, samtidig med at den vil arbejde for et tættere og mere konstruktivt samarbejde med kommunen.
Bag foreningen står blandt andre Gitte Ingeborg Mikkelsen, der er valgt som forperson.
– Vi har startet BHOV Rebild, fordi vi oplever et udtalt behov for en fælles stemme og en slags vagthund for familier, som ofte står helt alene med deres udfordringer i hverdagen, siger hun.
Foreningen er inspireret af det lignende initiativ BHOV Aalborg og bygger på ønsket om en åben og kritisk dialog med kommunen. Ifølge Gitte Ingeborg Mikkelsen er det nødvendigt at gøre op med det, hun betegner som manglende handling bag kommunens visioner og strategier.
– Vi ser fine hensigter i både børne- og ungepolitikken og handicapstrategien i Rebild Kommune, men som forældre oplever vi desværre, at det oftere bliver ved de fine ord på papiret. Det skal vi have lavet om på, siger hun.
Et system uden stress
BHOV Rebilds kerneopgave er at arbejde for bedre vilkår for børn og unge mellem 0 og 18 år med særlige behov – hvad enten det handler om sygdom, handicap, diagnose eller sociale udfordringer.
– Den bedste støtte er den forebyggende. Kommunen skal sætte ind med den rette indsats, på det rette sted og på det rette tidspunkt – og det skal ske uden det, vi kalder systemstress, siger Gitte Ingeborg Mikkelsen med henvisning til den belastning, mange forældre oplever i kontakten med det kommunale system.
Foreningen ønsker også at styrke både almen- og specialområdet med høj kvalitet, så alle børn har mulighed for at trives og udvikle sig fagligt, socialt og personligt – uanset om de er i en almindelig folkeskole, en specialskole eller et specialtilbud.
– Inklusion handler ikke kun om at være fysisk til stede – det handler om at være en del af et udviklende fællesskab. Og det kræver, at der bliver taget hånd om børnenes konkrete behov, understreger hun.
Søger dialog og sparring
BHOV Rebild understreger, at de ikke ønsker at være en modspiller til kommunen, men derimod en medspiller med kritisk blik.
– Vi vil gerne være en konstruktiv sparringspartner. Det betyder, at vi både vil anerkende det, der fungerer, men også stille spørgsmålstegn ved beslutninger, der kan få konsekvenser for børns og familiers trivsel, siger Gitte Ingeborg Mikkelsen.
I forbindelse med stiftelsen har foreningen oprettet en Facebook-side, hvor forældre kan dele erfaringer, tanker og bekymringer – samt søge inspiration og støtte hos hinanden.
– Vi håber, at mange vil være med til at løfte det her fællesskab. Sammen kan vi skabe en stærkere stemme for vores børn og familier, afslutter hun.