Mellemmåltider på ældrecentre er en succes i Rebild Kommune
Ældre-, Pleje- og Omsorgsudvalget godkendte den 14. november 2023, at biretten på kommunens ældrecentre blev skiftet ud med mellemmåltider. Ændringen trådte i kraft 1. marts 2024, og evalueringen efter et år viser, at beboerne spiser mere af hovedretten til dagens måltid, og at deres spisemønstre imødekommes ved lettilgængelige mellemmåltider.
Produktionskøkkenet har reduceret madspild og optimeret ressourceforbruget, og har fokus på at skabe de bedste rammer omkring lettilgængelige mellemmåltider på alle ældrecentrene.
Ældre-, Pleje- og Omsorgsudvalget vil på møde den 8. april 2025 behandle punktet: Evaluering af mellemmåltider på ældrecentre
Text: Ældre-, Pleje- og Omsorgsudvalget
Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Ældre-, Pleje- og Omsorgsudvalget tager evaluering af mellemmåltider på ældrecentrene til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 14. november 2023 godkendte Ældre-, Pleje- og Omsorgsudvalget (pkt. 101, Beslutningssag: Anden anvendelse af biretter på ældrecentrene), at biretten på kommunens ældrecentre blev skiftet ud med mellemmåltider og evt. en kræsevogn. Ændringen trådte i kraft 1. marts 2024, og udvalget får hermed en evaluering af indsatsen.
En anden anvendelse af biretten på ældrecentrene, er et af de tiltag Produktionskøkkenet har fokus på, for at udvikle og optimere maden og måltiderne til ældrecentrenes beboere.
Biretten blev skiftet ud med mellemmåltider, som er tilgængelige for beboerne hele dagen, for at imødekomme beboernes forskellige måltidsmønstre. Herudover skulle mellemmåltiderne være lette for beboerne selv at tage og spise, i form af forskellige små mundrette måltider. Det kan f.eks. være frugt samt søde og salte ting. Herudover var det vigtigt, at mellemmåltiderne skulle laves fra bunden og jævnligt fornyes.
Beboernes brug af mellemmåltider
Efter dialog og planlægning med hvert ældrecenter, blev det i opstarten klart, at for bedst brug af medarbejdernes ressourcer, bliver mellemmåltiderne ikke serveret på en kræsevogn, men i stedet i et lettilgængeligt køleskab eller kølerum.
Produktionskøkkenet har haft et særligt fokus på at forny mellemmåltiderne, samt at det meste bliver tilberedt fra bunden.
Efter at der ikke længere serveres en biret til hovedmåltidet, kan det ses, at beboerne spiser mere af hovedretten til måltiderne. Det betyder, at beboerne spiser mere af de fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, end tidligere, og som bidrager positivt til deres ernæring.
Af mellemmåltiderne kan det ses, at beboerne vælger de søde mellemmåltider over de mere salte.
Der opleves at være forskel på beboernes brug af mellemmåltiderne alt efter hvor tilgængelig maden er. På de ældrecentre, hvor rammerne gør, at der ikke kan stå et synligt køleskab tæt på hvor beboerne opholder sig, bliver mellemmåltiderne ikke brugt optimalt, eller som det er ønsket. Disse steder er det nødvendigt, at medarbejderne henter og serverer mellemmåltiderne for beboerne, og på den måde bliver beboerne ikke motiveret eller inspireret til at tage maden. Her bliver mellemmåltiderne i stedet serveret på faste tidspunkter i løbet af dagen.
På de ældrecentre hvor der er placeret små køleskabe med glaslåger ude i boenhederne, opleves det, at beboerne bliver motiveret og inspireret til at tage et mellemmåltid på forskellige tidspunkter af dagen. Beboerne går selv forbi køleskabet og lader sig friste af det, der er i køleskabet.
Det vil sige, at disse steder imødekommes beboernes forskellige spisevaner, især også de småtspisende.
Personalet på ældrecentrene oplever, at beboerne spiser mere.
Beboernes pårørende har mulighed for at købe mellemmåltiderne, når de er på besøg.
Beboernes oplevelse
Beboerne er glade for, at der stadig serveres en biret i weekenderne. Der må gerne være forskel på weekend og hverdag.
Beboerne synes, at mellemmåltiderne ser lækre ud, og at det er positivt, at de kan tage lidt lækkert med sig ind i egen bolig f.eks. til senere på dagen. Det opleves også, at der især om aftenen efter aftensmaden, er en del beboere, der tager mellemmåltider med sig, når de skal se TV.
En særlig historie er blevet fortalt i forbindelse med evalueringen:
En beboer er nu begyndt at gå forbi køleskabet med mellemmåltider og tage to stykker kage med ind i egen bolig – et stykke til sig selv og et stykke til ægtefællen.
Ægtefællen siger, „at det er, som da vi boede hjemme‟.
Køkkenets ressourcer
Produktionskøkkenet har et mindre madspild pga. forskelle i produktionsformen for biretter og mellemmåltider. Der laves mindre portionsstørrelser af mellemmåltiderne, og det betyder, at der ikke bliver smidt lige så store mængder ud, som ved biretten.
Nogle mellemmåltider laves i Produktionskøkkenet og nogle mellemmåltider laves ude på hvert ældrecenter. Det betyder, at produktionen af mad kan planlægges bedre, og derved er der opnået en optimering i ressourceforbruget. Herudover bruges der også mindre plastik til emballage, hvilket også har givet en besparelse.
Besparelser i forbindelse med ændringerne bruges lokalt på centrene til f.eks. indkøb af fødevarer.
Opsummering
På baggrund af evalueringen ser forvaltningen tiltaget med mellemmåltider i stedet for biretten som en succes. Ændringen har opnået sin hensigt ved at skabe bedre grundlag for beboernes ernæring, deres forskellige spisemønstre, optimere ressourceforbruget i køkkenet og reducere madspild. Tiltaget ses som en effektiv og bæredygtig løsning for mellemmåltider på kommunens ældrecentre, og forvaltningen anbefaler, at der fortsættes med at servere mellemmåltider i stedet for biretter.
Produktionskøkkenet har fokus på at få skabt bedre rammer omkring lettilgængelige mellemmåltider på alle ældrecentrene.