Jul uden gaver og arrangementer: Børn i udsatte familier er bekymrede for, om deres forældre har råd til julen
”Børnene tager et enormt ansvar for, at deres forældre ikke skal bekymre sig”, fortæller Røde Kors generalsekretær Anders Ladekarl om en ny undersøgelse fra Røde Kors om afsavn og bekymringer i julen blandt mere end 3400 økonomisk trængte børnefamilier
At julen er forbundet med meget store forventninger, mærker de fleste. For rigtig mange forældre i udsatte positioner er den også forbundet med bekymringer, ondt i maven og tristhed. Det viser en ny, stor undersøgelse, som Røde Kors har foretaget blandt økonomisk trængte familier.
I den svarer mere end fire ud af fem (82%), at de må spare kraftigt eller helt undlade at købe julegaver til deres børn, fordi der ikke er råd. Næsten lige så mange (78%) svarer, at der ikke er råd til, at børnene kan deltage i sociale aktiviteter i forbindelse med julen, som nissevenner, pakkeleg og udflugter.
Og det går ud over trivslen – både hos forældre og børn.
”Det er en højtid, som i udsatte familier er præget af det helt modsatte af, hvad julen ellers er med glæde og hygge. Forældrene er kede af, at de ikke kan give deres børn den jul, de ville ønske, de kunne, og de mærker, at børnene også bliver påvirket af deres stress og bekymringer. Det er ulykkeligt for alle parter”, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.
Koster dyrt på fællesskabet
I undersøgelsen beretter flere forældre om, hvordan de oplever, at deres børn tager hensyn til den pressede økonomi ved bl.a. ikke at have forventninger til gaver. Faktisk vurderer to ud af tre i undersøgelsen (63%), at deres børn bekymrer sig om, hvorvidt familien har råd til at holde jul. Så mens de fleste børn glæder sig til juletiden, føles højtiden helt anderledes for udsatte børn.
”En mor har observeret, at børnene bliver stille og trækker sig, når talen falder på jul. En anden fortæller, at børnene taler om, hvad de ønsker sig, men så siger, at det er alt for dyrt og at de selv bare kan købe det, når de bliver voksne. De forsøger at være stærke på deres forældres vegne”, fortæller Anders Ladekarl.
Konsekvensen er for mange en følelse af ensomhed og en yderligere isolering, fordi manglen på julegaver og -oplevelser vokser sig stor. En mor fortæller, at et af hendes børn slet ikke vil i skole efter juleferien, fordi han bliver trist, når han hører om sine kammeraters jul.
”Det er en meget høj pris at betale for både børn og forældre og ikke noget, som nogen bør opleve i Danmark. Alle fortjener en jul, der spreder den magi, som lige præcis julen kan. Det handler ikke så meget om størrelsen på eller antallet af gaver men om samvær, om glæde, om tryghed. Og det er desværre ikke alle børn i Danmark forundt”, siger Anders Ladekarl.
Stor efterspørgsel på julehjælp
Røde Kors uddeler julehjælp til økonomisk trængte familier bestående hovedsageligt af et gavekort til COOP på en værdi af 900 kr. eller en julekurv med julevarer. Julehjælpen er først og fremmest et middel til at begrænse social eksklusion. Sidste år modtog 21.000 familier Røde Kors’ julehjælp, og det forventes, at behovet for julehjælp bliver mindst lige så stort i år.
UDVALGTE TAL
82 pct. af forældrene (2023: 82 pct.) må spare kraftigt eller helt undlade at købe julegaver til deres børn, fordi der ikke er råd. (33 pct. må helt undlade/49 pct. må spare kraftigt)
78 pct. af familierne (2023: 76 pct.) må spare kraftigt eller helt undlade at børnene kan deltage i sociale aktiviteter i forbindelse med julen, fordi der ikke er råd. (45 pct. må helt undlade/33 pct. må spare kraftigt)
71 pct. (2023: 70 pct.) må undlade at rejse hjem til familie og venner i julen, eller de må spare kraftigt på rejseudgifterne. (56 pct. må helt undlade/15 pct. må spare kraftigt)
92 pct. af forældrene (2023: 90 pct.) er bekymrede for, om de af økonomiske årsager kan give deres børn den juletid, de gerne vil. (70 pct. i høj grad/22 pct. i nogen grad)
63 pct. af forældrene (2023: 68 pct.) vurderer, at deres børn (6-17 år) i høj grad eller i nogen grad bekymrer sig, om hvorvidt familien har råd til at holde jul. (31 pct. i høj grad/32 pct. i nogen grad)
OM UNDERSØGELSEN
I december 2023 uddelte Røde Kors julehjælp til 21.000 økonomisk trængte børnefamilier. Spørgeskemaundersøgelsen er baseret på svar fra 3415 af disse forældre. Forældrene har alle et begrænset økonomisk råderum. Formålet med denne undersøgelse er at belyse materielle og sociale afsavn (særligt i julen) samt ensomhed blandt økonomisk trængte børnefamilier. Der er foretaget en bortfaldsanalyse, som viser, at stikprøven er repræsentativ for populationen af julehjælpsmodtagere i Røde Kors.