Jordhotellet Aalestrup. Orientering om underskriftindsamling mv
Administrationen orienterer på møde den 8. april 2024 i Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune om status for Himmerlands Jordhotel, herunder underskriftindsamling, og der lægges op til at udvalget drøfter sagen.
Baggrund
Der er fortsat stor opmærksomhed og bekymring omkring Himmerlands Jordhotel i Aalestrup efter, at anlægget har modtaget jord fra Nordic Waste i Randers. Der har således været stor pressedækning i både lokale ugeaviser og Nordjyske.
Derudover har kommunen modtaget ca. 180 underskrifter fra bekymrede borgere, som bl.a. ønsker, at der udtages ekstra prøver af den jord, som er modtaget fra Nordic Waste i Randers Kommune. Administrationen har vurderet, at underskrifterne med tilhørende bemærkninger ikke må vedlægges som bilag.
Forvaltningen konstaterer, at der hidtil er modtaget 18.000 tons jord fra Nordic Waste. Forud for dette havde nuværende driftsherre modtaget ca. 20.000 tons jord ud af de 170.000 tons jord, som den nuværende driftsherre må modtage og nyttiggøre i henhold til den gældende miljøgodkendelse. Der har været jordhotel på pladsen i Aalestrup siden 2011.
I tidligere driftherrers tid er der nyttiggjort ca. 180.000 tons jord, som har levet op til kravene i de miljøgodkendelser, som var gældende på dette tidspunkt. I forhold til prøveantal og grænseværdier var disse tidligere miljøgodkendelser næsten identiske med den nuværende.
Det gælder både for jorden, som stammer fra Nordic Waste, og for jorden, som kommer andre steder fra, at der er udtaget det antal jordprøver, som skal udtages efter reglerne i Jordflytningsbekendtgørelsen og gældende miljøgodkendelse. Det gælder for alle analyser, at grænseværdierne, som fremgår af miljøgodkendelserne har været overholdt. Grænseværdierne er fastsat ud fra risikovurderinger, som bl.a. er udført med Miljøstyrelsens risikovurderingsværktøj, JAG-modellen.
Der er allerede udtaget flere prøver af jorden fra Nordic Waste end krævet i Jordflytningsbekendtgørelsen, idet jorden er analyseret både før den blev ført til Nordic Waste og igen efter, at den blev kørt fra Nordic Waste (via lagerpladsen ved Tirstrup på Djursland) til Himmerlands Jordhotel. I sidste omgang var det Randers Kommune, som bestilte jordprøverne. Vesthimmerlands Kommune har løbende været orienteret om og været enig i Randers Kommunes vurdering af antallet af prøver og bestemmelse af hvilke stoffer, der skal analyseres for.
Der udføres årligt grundvandsovervågning af pladsen i Aalestrup, som hidtil ikke har vist forurening, som stammer fra jordhotellet, den seneste moniteringsundersøgelse er udført i september 2023.
Det er kendt fra medierne, at Silkeborg Kommune har udtaget et supplerende antal prøver af den jord, som er flyttet fra Nordic Waste til et støjvoldsanlæg Ved Silkeborg. Disse supplerende prøver har vist, at jorden har samme forureningsniveau, som analyserne tidligere udtaget af Randers Kommune. Der er således ikke et sagligt belæg for at stille spørgsmålstegn ved de analyser, som Randers Kommune har fået udtaget.
Administrationen vurderer ikke, at der med gældende lovgivning, miljøgodkendelse samt de foreliggende analyseresultater på jorden fra Nordic Waste, kan kræves af virksomheden, at der udtages flere prøver af jorden fra Nordic Waste, en eventuel udgift hertil, vil skulle dækkes af kommunekassen.
Det er administrationens vurdering på baggrund af overstående, herunder resultaterne af de allerede udtagne prøver samt resultaterne fra de ekstra prøvetagninger i Silkeborg, at det ikke er nødvendigt i forhold til gældende lovgivning, miljøgodkendelse eller risikoen for grundvandet at udtage flere prøver til analyse af jorden fra Nordic Waste.
Lovgrundlag:
Miljøbeskyttelsesloven
Godkendelsesbekendtgørelsen
Jordflytningsbekendtgørelsen.
Økonomi: Udtagning af ekstra prøver vil være forbundet med udgifter for kommune eller virksomheden.
Procesplan: Administrationen indstiller at forvaltningens orientering tages til efterretning og at udvalget drøfter problemstillingerne