Hvidstengruppens Tulle Fiil i ny bog ‘Tre modstandskvinder i Gestapos Kløer‘
Tre modstandsivrige kvinder bliver på hver deres måde involveret i frihedskampen i begyndelsen af 1943. De tre kvinder bliver efterfølgende fanget af Gestapo, dømt ved krigsretten på Dagmarhus og sendt i tysk tugthus. Her ender de i samme celle i et særligt skæbnefællesskab.
Tulle Fiil, Pie Baastrup Thomsen og Monica Wichfeld deler en bemærkelsesværdig historie. De har alle et stort ønske om at bekæmpe den tyske besættelse af Danmark, men det er svært for alvor at komme til at gøre en forskel i besættelsestidens første år. Frem til foråret 1943 er der en ret sporadisk modstandskamp i Danmark. Det er først, da de danskfødte, men britisk uddannede faldskærmsagenter fra SOE får fodfæste i landet, at modstandskampen for alvor kommer op i gear.
Det er her, at SOE-agenterne Flemming Muus og Ole Geisler kommer til Danmark. Sammen med netværket af britisk uddannede faldskærmsagenter får de skabt en stærk organisation på tværs af landet. De får uddannet sabotører og knyttet kontakter mellem de allerede dannede modstandsgrupper. Og ikke mindst lykkes de med at planlægge, modtage og videredistribuere våben- og sprængstofleverancer fra England, som er en forudsætning for slagkraftige sabotager mod besættelsesmagten.
Pie Baastrup Thomsen fra Djursland er ved at uddanne sig til bibliotekar. Sammen med hendes to brødre kommer hun i kontakt med Ole Geisler kort efter, at han er kommet til Danmark, og de tre søskende kommer til at arbejde særdeles tæt med den karismatiske faldskærmsagent. De er blandt andet med til at rekruttere medlemmer til modtage- og sabotagegruppe. Og de deltager i kurertjeneste, radiosending, våbennedkastninger og planlægning af forskellige aktioner.
Tulle Fiil er datter af kromanden Marius Fiil. Hun oplever på nærmeste hold de mange nedkastninger ved Hvidsten Kro, og hun er med til at tage imod rigtig mange af de faldskærmsagenter, som bliver landsat ved modtagepladsen, Mustard Point. Hun er blevet mor til datteren Gulle, umiddelbart inden hun og resten af Hvidstengruppen bliver arresteret. Hendes mand, hendes bror og hendes far bliver henrettet af tyskerne, umiddelbart inden hun selv bliver deporteret til Tyskland.
Monica Wichfeld er britisk født, men er dansk gift. Hun bor sammen med sin familie på Engestofte Gods på Lolland. En af hendes brødre er blevet dræbt i 1. verdenskrig, hvorfor hun nærer et stort had til alt tysk. Hun kommer i foråret 1943 i kontakt med Flemming Muus, som beder hende om hjælp til at opbygge en modstandsbevægelse på Lolland og Falster.
Tre modstandskvinder i Gestapos Kløer fortæller de tre kvinders historie. Om deres opvækst, deres vej ind i modstandskampen, tiden i fangenskab og de konsekvenser, der følger med – ikke kun for dem selv, men også for deres familier. Bogen indeholder interviews med Lise Baastrup fra Randers og Gulle Fiil Paetch fra Mariager, som er døtre af henholdsvis Pie Baastrup Thomsen og Tulle Fiil.
Pie og Tulles breve fra tiden i tysk fangenskab er også indeholdt i bogens appendiks.
Det er i år 80 år siden, at Europa blev frit. I en ustabil verden er det imidlertid stadig højaktuelt at beskæftige sig med besættelsestidens historie og dens konsekvenser.
Bogens forfatter er den journalistuddannede Kim Lykke Jensen, der tidligere har skrevet en række bøger om besættelsestiden og andre historiske emner.