Hotel Hadsund: Stedet, hvor folk mødtes – Se den mobile udstilling på havnen
Udstillingen Den Korte Historie fortæller i juli måned om byens gamle samlingspunkt
Nordjyske Museers mobile udstilling Den Korte Historie rejser denne sommer rundt til forskellige steder i det nordjyske, hvor den fortæller lokalhistorien præcis der, hvor den fandt sted. Fra tirsdag 2. juli og fire uger frem kan den opleves på havnen i Hadsund ved restaurant Da Vinci, hvor der er fokus på byens gamle samlingspunkt og feststed – Hotel Hadsund – som ikke lå langt derfra.
Det tidligere Hotel Hadsund er en af de ældste stadig eksisterende bygninger i Hadsund by. Hotellet lukkede i 2009, men gennem mere end 100 år var det her, man holdt familiefester, gik til foreningsbal, stemte til valg, afholdt generalforsamlinger og meget, meget andet. Mange har som barn været til juletræsfest her. Det vækker derfor nostalgiske minder hos de fleste borgere i byen, når de i dag passerer forbi den gamle hotelbygning på Vestergade 4.
Hotellet er en af de meget få bygninger fra Hadsunds barndom i 1850’erne, som stadig står. På det tidspunkt var der ingen by på stedet, men blot et færgested, nogle gårde og en kro, men i 1854 fik byen visse handelsrettigheder. Driftige købmænd flyttede deres handel til området, og købmand Søren Sørensen fra Hobro så en mulighed for at tjene penge på overnattende handelsrejsende. Han opførte derfor det imponerende hotel i 1855.
Det var begyndelsen på det Hotel Hadsund, som var en stor del af Hadsundborgernes liv i årtier, og hvor alle de store – private såvel som officielle – begivenheder blev fejret. Blandt andet da Hadsund fik sin længeventede bro i 1904. Hotel Hadsund var kort sagt byens omdrejningspunkt i det 20. århundrede.
På Hadsund Havn, nærmere bestemt Havnevej 7, kan man frem til 29. juli få hele historien om hotellet – og måske endda blive en smule nostalgisk. Det er ganske gratis at besøge Nordjyske Museers udstilling, som er åben hver dag i tidsrummet 8.00-21.00.
En historie-to-go, tak
Historien om Hotel Hadsund er som nævnt en del af Nordjyske Museers udstillingskoncept Den Korte Historie, som i løbet 2024 kommer rundt i forskellige afkroge af Nordjylland.
Udover fysisk at flytte den lokale historie fra støvede museumsbygninger langt væk og tættere på borgerne, så bliver den formidlet på en lettilgængelige måde med korte tekster og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet, og den kan opleves på ganske kort tid – deraf navnet Den Korte Historie. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum, men som i stedet bare gerne vil have lidt historie med på farten.
Projektet har modtaget støtte fra KulturKANten – Nordjyske Fortællinger, Den store kulturpulje Region Nordjylland, Sparekassen Nordjyllands fond af 1976, Spar Nord Fonden, Sparekassen Danmark, Nordea-fonden og Nordland Automatic.