ForsideMariagerfjordGrundlovsfesten 2024 i Vive Præstegårdshave - Festen for Folkekirkens demokrati

Grundlovsfesten 2024 i Vive Præstegårdshave – Festen for Folkekirkens demokrati

Grundlovsfesten 2024 i Vive Præstegårdshave – Festen for Folkekirkens demokrati

”Festen for Folkekirkens demokrati”. For 35. år i træk fejrer Vive-Hadsund pastorat den traditionsrige grundlovsfest i Vive præstegårdshave, og de åbner igen den gamle og smukke have i samarbejde med de lokale foreninger. Vive præstegård er kåret af ”Bygningskulturen i Danmark” som Danmarks 3. smukkeste og Jyllands smukkeste præstegård, og de glæder sig til at byde dig velkommen i skønne omgivelser til et program, som dækker fra de yngste til de ældste.

Traditionen tro vil Hadsund Skoleorkester marchere op gennem Vive bys flagallé til præstegårdshaven. Dannebrog går til tops under ”Der er et yndigt land”, inden skoleorkestret giver koncert i haven.

”Kaptajn Rødskæg og Enøjede Nick” har i år nye spændende opgaver for alle havens børn, som sendes ud på skattejagt og eventyr lige inden grundlovstalen.

Foto: Kaptajn Rødskæg og Enøjede Nick

Den 17. september skal der vælges/genvælges nye personer til Danmarks mindste demokratiske enheder, nemlig menighedsrådene.

Grundlovstalerstolen er derfor i år givet til Danmarks førstemand, når det gælder Folkekirkens ”ikke-gejstlige top”, nemlig formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Anton Pihl.

Landsforeningen af Menighedsråd er interesseorganisation for landets ca. 1.700 menighedsråd med ca. 12.000 demokratisk valgte medlemmer. Menighedsrådene er arbejdsgivere for folkekirkens ca. 100.000 ansatte – ekskl. præsterne, som har kirkeministeriet som arbejdsgiver. Menighedsrådene forvalter hovedparten af folkekirkens økonomi og bestyrer kirkens bygninger – og ikke mindst er det de valgte menighedsrådsmedlemmer, der i samvirke med sognepræsterne har ansvaret for kirkens liv og vækst. Så ingen tvivl om, at vi med Anton Pihl har en af Folkekirkens mest indflydelsesrige personer på talerstolen og det bliver spændende at høre hvad han har at sige på folkekirkens fødselsdag – festdagen for demokrati, folkestyre og folkekirke.

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Anton Pihl. Foto: Henrik Petit

Anton Pihl har tidligere udtalt:
Det er vigtigt at bevare det nære forhold mellem folk og kirke i Danmark og mellem stat og kirke. Staten har et særligt ansvar over for folkekirken og de mange repræsentanter for folkekirkens medlemmer, som løfter en væsentlig opgave i menighedsrådene.

Folkekirkens medlemmer finansierer gennem kirkeskatten en række opgaver, som er til gavn for samfundet som helhed. Jeg tænker her ikke mindst på menighedsrådenes indsats for kirkegårde og kulturarv, sang og musik og det lokale kulturliv.

Folkekirkens tilstedeværelse betyder, at der overalt i landet er adgang til gudstjenester, kirkelige handlinger og muligheden for at tale med en præst. Vi skal tage hånd om de fysiske rammer, kirkebygningerne og kirkegårdene, samtidig med, at vi bliver gode til at være til stede på nettet og på de sociale medier.

Landsforeningen skal være med til at finde gode løsninger på, at der er en stigende ulighed mellem menighedsrådenes økonomiske råderum, at der opleves præstemangel flere steder, og at flere og flere opgaver overskrider sognegrænserne.

Efter Grundlovstalen er der lagt op til en stor musikalsk oplevelse i haven med Sofie Trolle, som bliver omtalt som troubadour af en ny generation. 

Sofie Trolle er et produkt af pop og Højskolesangbogen, et kærlighedsbarn af sin fortid i Berlins undergrund og øko-kollektivet i Rold skov, som hun nu kalder hjem. 

Sofie leverer sine sange med en intens blanding af vildskab og sårbarhed båret af en udtryksfuld stemme, der sender kærlige vink til Annisette. Sofie Trolles danske tekster zoomer ind på hverdagen, indtil de universelle temaer, der forbinder os alle, træder frem i deres overvældende smertefulde skønhed, og ofte fremkalder tårer hos publikum.

Anmelderne siger om Sofie Trolle: ”Trolle er en dygtig sangerinde og hendes stemme, der rummer både kæmpe kraft og skrøbelig skønhed, leder tankerne i retning af islandske Björk.” Gaffa

”Trolle evnede effektivt at skifte mellem det intents inderlige og det eksplosive udtryksfulde, der berettiger sammenligningerne med f.eks. Björk og Annisette.” Mads Kornum


”især Sofie Trolle formåede at komme ind under huden på publikum.” Soundvenue

Foto: Sofie Trolle

Gå ikke glip af denne oplevelse, der inden længe vil være på de store scener.

Hvordan præsterne vil afslutte festdagen i år, står hen i det uvisse, men kedeligt plejer det ikke at være!

Som de tidligere år omdannes hele haven til en stor ”markedsplads” for hele familien med salg af is, pølser, fadøl, vand, kaffe og æbleskiver. Salget støtter de lokale foreninger i Vive.

To store hoppeborge står til fri afbenyttelse for alle børnene.

Folkekirkens Familiestøtte har en stand i haven med info om tilbud om hjælp til familier med trængt hverdag.

I præstegårdens konfirmandstue er der information om arbejdet i folkekirkens demokratiske fundament, nemlig menighedsrådene, ligesom der vil være materiale om det kommende valg til menighedsråd.

Vi har samlet alle ledige borde og stole i hele sognet, men man er selvfølgelig velkommen til at medbringe egne campingstole og mindre borde – eller et tæppe til græsset. Så er man da sikker på at få en plads, enten i det store kaffetelt eller et andet sted i haven.

Huskede vi at nævne, at der er gratis entre!

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler