ForsideRebildGebyr på lån af kommunale lokaler i Rebild træder i kraft: Hvad...

Gebyr på lån af kommunale lokaler i Rebild træder i kraft: Hvad det betyder for dig

Gebyr på lån af kommunale lokaler i Rebild træder i kraft: Hvad det betyder for dig

Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalget i Rebild Kommune holder møde den 6. marts 2024, hvor der på dagsordenen bl.a. er en orienteringssag: Status på indførsel af gebyr på kommunale lokaler

Fra 1. januar 2024 er der indført gebyr på lån af kommunale lokaler, svarende til 1/4 del af KL’s takst (i 2024 36,78 kr.).

Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalget får på mødet en orientering om indførsel af gebyr på kommunale lokaler.

Bilag 1 – Regler for booking

Forvaltningen indstiller, at Kultur-, Fritids- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I forbindelse med godkendelse af budget 2023 blev det besluttet at indføre et gebyr på lån af kommunale lokaler. Forvaltningen har som forberedelse holdt møde med servicemedarbejderne/lederne ude på skolerne, som sidder med lokalebooking. Desuden har der været dialog med foreninger, aftenskoler, frivillige sociale foreninger og andre brugere, som har mulighed for at booke kommunale lokaler via foreningsportalen, som er Rebild Kommunes bookingsystem.

Forvaltningen har i efteråret/vinteren 2023 fået de første erfaringer med online sæsonbooking af de kommunale lokaler for 1. halvår 2024.

Testperioden er gået planmæssigt. Arbejdet med gebyret har medført følgende opmærksomhedspunkter:

  • Der er blevet adgang til overblik over hvilke godkendte folkeoplysende foreninger/aftenskoler osv., som anvender lokaler på skolerne og hvilke andre foreningstyper, brugere og kommunalt ansatte, der også booker lokaler på den enkelte skole. Dette overblik styrker indsigt og viden om anvendelse af de kommunle lokaler. Der har ikke tidligere været et system, der indeholder disse oplysninger, da brugerne har været vant til at aftale deres bookinger direkte med den enkelte servicemedarbejder/leder på skolen.
  • Overblikket over brugere viser, at andre foreningstyper også booker kommunale lokaler. Skolerne er ikke forpligtet til at låne lokaler ud til brugere, der ikke er godkendt som folkeoplysende forening jf. folkeoplysningsloven, som beskrives i bilag 1.
  • Registrering af de kommunale lokaler og anvendelse af dem har betydet, at nogle foreninger/aftenskoler begynder at afmelde de tider, som de ikke bruger (Afmeldes tiderne IKKE indenfor frist, så opkræves de et gebyr for leje). Dette giver et forbedret og reelt billede af hvilke lokaler, der bliver brugt.
  • Der er kommet kendskab til foreninger/aftenskoler, som har indrettet egne rum eller lignende. F.eks. Skørping Klatreklub, Skørping Skytteforening og Dannelund Gymnastikforening. Denne viden har betydet, at forvaltningen kan støtte disse foreninger i forhold til spørgsmål om forsikring, faldulykker, rengøring, særligt udstyr og behov, som skal tages højde for. Brugsretsaftaler kan være en hjælp til at løse ovenstående forhold for foreningerne.
  • Forvaltningen er bevidst om, at konsekvensen for udvidet opmærksomhed om lokalebooking vil komme flere brugere til gode og dermed også vil kunne medføre flere bookinger på samme tidspunkt. Hvis det bliver tilfældet, så skal der ske en fordeling af lokalerne efter principperne i folkeoplysningsloven. Dette vil kunne få betydning for foreninger/aftenskoler, som har haft det samme lokale i mange år.
  • Bookingsystemet Winkas og Rebild Kommunes foreningsportal kræver en opgradering i forhold brugervenlighed og funktionalitet i blandt andet kalenderoversigten og bookingsystemet.

I maj 2024 vil der blive åbnet for den online sæsonbooking af lokalerne for sæsonen 2024/2025 for foreninger og aftenskoler, herefter vil lokalerne fordeles efter principperne i folkeoplysningsloven.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler