ForsideHimmerlandFritidsjob giver unge lyst til at gå i lære

Fritidsjob giver unge lyst til at gå i lære

Fritidsjob giver unge lyst til at gå i lære

En ny medlemsundersøgelse fra erhvervsorganisationen TEKNIQ viser, at knap halvdelen af de unge, der har haft et fritidsjob i en virksomhed, vælger at gå i lære efterfølgende. Håbet er, at nye regler, der gør op med upræcise og rigide arbejdsmiljøregler, kan få endnu flere til at tage et fritidsjob i en virksomhed, lyder det fra TEKNIQ.

Når en ung pige eller dreng træder ind i en virksomhed for at tjene lidt ekstra penge efter skoletid, så øger det også chancen for, at de senere vælger et liv som faglært.  

Sådan lyder det i en ny medlemsundersøgelse fra erhvervsorganisationen TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.   

48 procent – eller knap halvdelen – af de virksomheder, der har haft unge ansat i fritidsjob, oplever, at de vender tilbage for at gå i lære.  

– Når vi ved, at der kommer til at mangle faglærte til den bæredygtige omstilling, så er det meget vigtigt at se på, hvordan vi kan få flest mulige til at få øjnene op for de gode karrieremuligheder, der ligger i livet som faglært. Her er fritidsjob en rigtig god måde at teste af, hvad et arbejde i det tekniske erhvervsliv kunne byde på, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ. 

Stopklods ryddet af vejen  

Selvom fritidsjob er en god måde at få nye fremtidige medarbejdere på, så har mange virksomheder stødt panden mod en mur af arbejdsmiljøregler, hvor unge eksempelvis ikke har måttet bruge en skruemaskine.  

De største udfordringer er arbejdstid og regler for, hvad de unge må arbejde med. Særligt fordi reglerne er upræcise i forhold, hvad de unge må lave – eller decideret ulogiske, hvilket får virksomhederne til at tøve med at ansætte unge i fritidsjob.  

En ny bekendtgørelse fra januar i år har dog gjort reglerne mere klare og fleksible uden at gå på kompromis med de unges sikkerhed. Håbet er derfor, at det kan fjerne en stopklods for at endnu flere søger i retning af et liv som faglært. 

– Unge skal selvfølgelig ikke komme til skade på deres fritidsjob efter skoletid. Det er selvsagt. Det kræver så også bare, at reglerne er så præcise og brugbare, at de ikke kommer til at spænde ben, når vi samtidig ved, at fritidsjobbene kan være en god indgang til at få flere til at vælge erhvervsuddannelserne til senere i livet, siger Maria Schougaard Berntsen.    

I alt har 1.229 medlemsvirksomheder besvaret spørgeskemaundersøgelsen

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler