Event med Fyrkat som udgangspunkt – Formålet med eventet er at samle og at synliggøre
Event med Fyrkat som udgangspunkt er på dagsordenen når Udvalget for Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune holder møde den 11. september 2024.
Som led i arbejdet med Fyrkat som UNESCO verdensarv er der i styregruppen arbejdet med en idé om et årligt event i Mariagerfjord Kommune med Fyrkat som omdrejningspunkt. Et event kan være med til at understøtte udviklingen af Fyrkat på flere parametre, særligt i forhold til engagement, stolthed og inddragelse af interessenter og det omgivende lokalsamfund.
Fagenheden for Kultur og Fritid ansøger om 100.000 kr. til at opstarte arbejdet med det første event i 2025.
Indstilling: Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Udvalget for Kultur og Fritid: At ansøgningen godkendes.
Sagsfremstilling
Med optagelsen af Fyrkat og de fire andre danske ringborge – Aggersborg, Nonnebakken, Borgring og Trelleborg – på UNESCO’s Verdensarvsliste i september 2023, er der opstået en unik lokal mulighed for at udvikle Fyrkat som attraktion og turismedestination. Erfaringsmæssigt giver dette udviklingsmuligheder i forhold til museumsformidlingen, erhvervslivet og turismen samt engagement og stolthed fra borgerne.
Nordjyske Museer, Destination Himmerland og Mariagerfjord Kommune har organiseret sig med en styregruppe med ledelsesrepræsentation fra alle tre parter. Herudover er der etableret en koordineringsgruppe med repræsentation fra de tre parter, som står for den løbende koordinering og udmøntning af projektmål.
Som et led til indfrielsen af visionen for samarbejdet omkring Fyrkat, er der arbejdet med en idé i styregruppen om et årligt event i Hobro med Fyrkat som omdrejningspunkt.
Formålet med eventet er at samle og at synliggøre.
Styregruppen ønsker at samle forskellige interessenter til at være med til at udvikle eventet her og nu, men også over tid. Samtidig skal eventet bruges til at samle borgere i og omkring Hobro og give blik for, hvilken rolle Fyrkat og verdensarven betyder for byen, kommunen og samfundet.
På sigt kan eventet måske også samle og tiltrække turister og andre interesserede længere fra.
Eventet skal være med til at synliggøre Fyrkat som verdensarvssted såvel lokalt som nationalt og internationalt. I første omgang vil fokus særligt være på det lokale, men ønsket er, at det kan føre til en bredere synliggørelse af Fyrkat og arbejdet med at udvikle stedet og lokalområdet omkring og derved potentielt tiltrække såvel turister som nye borgere.
Eventet skal være et samskabelsesprojekt med deltagelse af et bredt udsnit af interessenter fra bl.a. erhvervslivet og frivillige foreninger, og der skal derfor nedsættes en tværgående projektgruppe. Nordjyske Museer og Destination Himmerland bidrager ikke direkte ind i event-projektgruppen, men er repræsenterede i både Fyrkat koordinerings- og styregruppe med mulighed for at give input og kvalificere eventet.
Styregruppen for Fyrkat udviklingsprojekt vil være overordnet beslutningstager i forhold til spørgsmål om mål og retning for eventet. Dog med hensyntagen til, at eventet skal være et samskabelsesprojekt, og at det derfor er vigtigt, at interessenter i projektgruppen for eventet har en vid udstrækning af beslutningskompetence og/eller indvirkning på beslutningerne.
I bilaget er en beskrivelse af fremgangsmåden. Selve eventet skal udvikles sammen med andre aktører, fx erhvervs- og handelslivet, Hobro Byforum, turismeaktører, kultur- og fritidslivet, borgere med flere.
Fagenheden for Kultur og Fritid ansøger om at reservere 100.000 kr. af de frie midler, til at udvikle en første udgave af eventet, med afholdelse i 1. kvartal 2025. Der arbejdes med en tidshorisont på 3-5 år ift. at realisere eventets fulde potentiale. Kommunens fremadrettede økonomiske engagement vil derfor forsøges yderligere afstemt efter første udgave af eventet.
Økonomi
Ansøgningen kan bevilges fra puljen med frie midler.