ForsideMariagerfjordEt nyt skibsrat på haven i Hobro fortæller den gamle havns industrihistorie

Et nyt skibsrat på haven i Hobro fortæller den gamle havns industrihistorie

Et nyt skibsrat på haven i Hobro fortæller den gamle havns industrihistorie

Oplev havnens historie på to minutter

Et nyt skibsrat på haven fortæller den gamle havns industrihistorie

Et samarbejde mellem skuespiller Ronny Sterlø fra Himmerlands Teater og Nordjyske Museer er mundet ud i formidling af Hobro Havns historie til både lokale og turister. En nyopsat såkaldt Story Teller på havnen fortæller med lyd havnens mangeårige industrihistorie på to minutter til forbipasserende.

I dag forbinder de fleste nok Hobro Havn med hyggelige gåture om sommeren med en is i hånden, men engang var det en lille, pulserende industrihavn med store kraner, og hvor havnearbejdere knoklede med at bære sække på 100 kilo fra skibene og ind i pakhusene dagen lang.

Selvom pakhusene stadig ligger på haven, er historien om industrihavnen og arbejderne i dag kun et svagt minde. Men historien skal ikke glemmes, mener Nordjyske Museer, og derfor er det nu muligt for forbipasserende på haven at opleve dens historie med ørene.

”Vi har sat en såkaldt Story Teller op på havnen på kajkanten overfor Café K. Det er et lille apparat med et skibsrat, og når du drejer på rattet, afspiller det et lydklip med en kort fortælling om havnens historie tilsat et lydtæppe af havnelyde,” fortæller museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyske Museer.

Historien om havnen i Hobro tager sin begyndelsen i 1834, hvor der blev anlagt en skibsbro og et bolværk. I årene derefter blev fjordens lavvandede indløb, sejlrenden og området ved byen uddybet. Mange købmænd og virksomheder slog sig efterhånden ned i byen, da den nu havde fået en større havn, og der kom ligeledes flere skibe til. Det fortsatte op gennem 1900-tallet, men omkring 1970 døde det meste af erhvervslivet på havnen ud.

”Museet har udarbejdet en kort fortælling om havnen, som skuespiller Ronny Sterlø fra Himmerlands Teater har indtalt. Forbipasserende får derfor en levende fortælling om havnen fra den spæde begyndelse i 1830’erne og frem til 1970’erne,” fortæller Lykke Olsen.

Nordjyske Museer håber, at både lokale og turister benytter sig af Story Teller’en, og som dermed forhåbentligt gør deres besøg på havnen endnu bedre.

Projektet er blandt andet støttet af Mariagerfjord Kommunes fjordpulje, som er en del af Fjordstrategien ‘Fortællingernes Fjord’.

Borgmester Mogens Jespersen glæder sig over, at en Story Teller på Hobro Havn, som formidler lokalhistorie og styrker tilknytningen til fjorden, er blevet realiseret gennem puljen. 

”Det er fantastisk at se, hvordan midlerne fra vores fjordpulje kan bruges til at skabe noget, der styrker både vores fællesskab og tilgængeligheden til fjorden. Med den nye Story Teller på Hobro Havn får vi ikke bare mulighed for at formidle havnens historie. Vi giver også alle, der besøger fjorden, en oplevelse, der knytter dem tættere til stedet. Vi er glade for, at Nordjyske Museer har gjort det muligt, og vi håber, at endnu flere vil få glæde af fjordens mange unikke oplevelser, siger Mogens Jespersen. 

Story Teller´en på Hobro Havn er en af mange brikker i at udmønte Byrådets fælles strategi for fjorden.

Foruden Mariagerfjord Kommune, er den nye Story Teller også blevet en realitet med støtte fra Sparekassen Danmark Fonden Hobro. Begge har støttet projektet med godt 35.000 kr.

Engang var havnen i Hobro en travl industriarbejdsplads med mange arbejdere og store kraner. I 1937 indviede Hobro Kul og Koks Import en ny kran. I dag er industrien forsvundet fra havnen, og de svedige arbejdere og store kraner er afløst af et mere stille, hyggeligt og idyllisk havnemiljø. Foto: Skovdals Ateiler
Hobro Havn var tidligere fuld af industri og handel, hvilket man stadig kan se tydelige spor efter. Blandt andet ligger de idylliske pakhuse af træ stadig på havnefronten. Pakhuse, som ellers er forsvundet fra de fleste andre danske havne. Foto: Henrik Bjerregrav
Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler