ForsideHimmerlandDårlig ledelse øger sygefravær: Giv smerter en plads i trivselsmålingerne

Dårlig ledelse øger sygefravær: Giv smerter en plads i trivselsmålingerne

Dårlig ledelse øger sygefravær: Giv smerter en plads i trivselsmålingerne

Smerter er en af de primære årsager til sygefravær, men hvad arbejdspladser ikke ved er, at de har stor indflydelse på, om medarbejdernes smerter fører til sygemeldinger. Virksomheder bør derfor sætte smerter på dagsordenen for at undgå problemet.

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at 29,3 % af danske lønmodtagere har smerter, når de går på arbejde, og 11 % af dem må tage smertestillende for at komme igennem en arbejdsdag. Dette er en stigning siden undersøgelsen sidst blev foretaget i 2021.

Arbejdsrelaterede smerter er blandt den hyppigste årsag til langvarigt sygefravær og førtidspensionering eller efterløn, og dermed det store tab i arbejdskraft på samfundsplan. Det skriver Arbejdsmiljøtilsynet på deres hjemmeside.

Dårlig ledelse øger sygefravær

Forskning fra NFA peger på, at ledelsens håndtering af smerter på arbejdspladsen, har indflydelse på sygefraværet på sigt.

Dårlig ledelse og håndtering af smerter, hvor ledelsen ikke spørger ind og lytter til medarbejdernes problemstillinger, er i høj grad medvirkende til en stigning i sygefraværet.

“Mange ledere forstår ikke, at de har et stort ansvar i at håndtere medarbejdernes smerter, og det er altså fejl nummer et, “ siger direktør for Vicuras, Jakob Ørnskov.

Sæt smerter på dagsordenen

Forskning viser, at det første skridt på vejen i håndteringen af smerter og stigning i sygefraværet er at tale om smerter. Desværre er smerter for mange ledere et tys-tys emne, og ikke noget man blander sig i. Det er en problematik, der gør sig gældende på mange arbejdspladser.

En måde, hvorpå arbejdspladser kan sætte smerter på dagsordenen, er ved at bruge deres eksisterende trivselsmålinger til at få gang i dialogen om smerter. Det giver medarbejderne en mulighed for at gøre arbejdspladsen bekendt med deres smerter og få den rette hjælp, samtidig med at det åbner op for, at arbejdspladsen rent faktisk kan håndtere problemstillingen.

”Der er brug for handling, og derfor mener vi, at alle virksomheder bør skrive smerter ind i deres trivselsmålinger og aktivt sætte ind for at sikre, at medarbejdernes smerter håndteres for alles skyld”, tilføjer Jakob Ørnskov.

Manglende viden om smerter forværrer problemet

Forskning fra NFA viser også, at mange arbejdspladser mangler nødvendig viden om smerter, samt de rette kommunikationsevner til at kommunikere om forebyggelse og muligheder for håndtering af smerter – hvilket kun gør problemet værre.

Derfor må arbejdspladser sætte ind på alle fronter for at sikre sig, at de tilegner sig den fornødne viden om smerter og de rette værktøjer til at håndtere smerter, fx med hjælp fra en ergonomisk vejledning, der har fokus på at identificere faldrubber på arbejdspladser og udpege risikofaktorer, der øger risikoen for smerter som resultat af nedslidning og overbelastning.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler