ForsideMariagerfjordByrådet i Mariagerfjord giver tommelfinger op til statslig energipark ved Buddum

Byrådet i Mariagerfjord giver tommelfinger op til statslig energipark ved Buddum

Byrådet i Mariagerfjord giver tommelfinger op til statslig energipark ved Buddum

Der er udsigt til masser af grøn energi fra vindmøller, solceller og brint, samt fjernvarme til Hadsundområdet, hvis Eurowind Energy A/S får held med planerne om at opføre en energipark ved Buddum. Det ønske kom et stort skridt nærmere onsdag aften, hvor et flertal i Mariagerfjord Kommunes byråd stemte for, at et areal ved Buddum udpeges som statslig energipark. 22 af byrådets 29 medlemmer stemte for indstillingen.

Eurowind ønsker at opstille 11-12 vindmøller og solceller på mindst 300 hektar. Hertil kommer en varmepumpe og et såkaldt power-to-x-anlæg, der kan producere brint eller ammoniak.

Godt nyt for klimaet
Bliver energiparken en realitet vil den nordjyske fjordkommune tage et syvmileskridt i retning af at nå kommunens ambitiøse klimamål. Den vil nemlig spare atmosfæren for ikke mindre end 71.000 tons CO2, hvilket svarer til 1,7 tons for hver af kommunens 41.746 indbyggere.

Energiparken ligger i et pandekagefladt område, som Mariagerfjord Kommune allerede har udpeget som særligt velegnet til grøn energi. Det glæder borgmester Mogens Jespersen, at et flertal i byrådet nu tager et medansvar for, at kommunen som helhed kan reducere CO2-udledningen.

– De fleste kan blive enige om, at vi står over for en kolossal udfordring, nær det gælder om at fjerne fossile brændstoffer til fordel for klima- og miljøvenlige alternativer. Det er straks meget vanskeligere, at blive enige om den konkret placering af grønne energianlæg. Derfor er jeg glad for, at et flertal har nikket til, at man kan gå videre med planerne om en energipark i Buddum og dermed tager et medansvar for den grønne omstilling, siger borgmester Mogens Jespersen.

– Det skylder vi simpelthen os selv og vores børn, børnebørn og de kommende generationer, tilføjer han.

Ud over klimaet ligger Byrådets beslutning også i tråd med den nye Erhvervspolitik, som Byrådet har godkendt. Politikken sender et tydeligt signal om, at Byrådet vil bidrage til erhvervslivets mulighed for adgang til grøn energi, men i høj grad også som en del af den forsyningssikkerhed, der er afgørende for store arbejdspladser i området.

Millioner til lokalområdet
Planerne om energiparken er ikke kun godt nyt for klimaet. De lokale på Buddum-egnen har nemlig udsigt til en kontant gevinst i millionklassen. Eurowind skal nemlig bidrage med godt 50 millioner kroner til en grøn pulje, hvor godt og vel 30 millioner kroner direkte kommer lokalrådet til gode. De udmøntes nemlig til projekter, der blandt andet gavner miljøet, klimaet, naturen, som støtter etableringen af grønne områder, styrker det lokale sammenhold og det gode liv på landet.

– Energiparken kan naturligvis være en ulempe for folk, der bor i nærheden af anlægget. Derfor er det kun fair, at de får del i den grønne pulje, som initiativtagerne bidrager til, siger borgmester Mogens Jespersen.

Ud over de 30 millioner til de lokale i Buddum er yderligere 16 millioner øremærket projekter i kommunens øvrige landdistrikter.

Det er ikke tilfældigt, at netop en statslig energipark er på tegnebrættet. Her er det nemlig staten, som har ansvaret for og bekoster den omfattende planlægning, der altid skal være på plads, inden der kan tages endelig beslutning om etablering af en energipark. Det gælder blandt andet kommuneplanlægning, lokalplanlægning og miljøkonsekvensvurdering. Der gælder også lempeligere regler for statslige energiparker, og det giver mulighed for, at myndighederne kan speede processen op, så den grønne energiproduktion kan komme hurtigere i gang til gavn for klimaet og miljøet.

Husk dialogen
Selvom staten nu får ansvaret for den fysiske del af energiparken, appellerer borgmesteren til, at alle lokale interessenter får mulighed for at komme til orde. 

– Vi har tilkendegivet over for Staten, at vi ønsker, at alle lokale kræfter bliver inddraget i processen. Vi skal huske dialogen, så flest mulig bliver set og hørt, slutter Mogens Jespersen.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler