ForsideRebildBoligudvikling og fertilitet påvirker børnetallet: Ny prognose for Rebild

Boligudvikling og fertilitet påvirker børnetallet: Ny prognose for Rebild

Boligudvikling og fertilitet påvirker børnetallet: Ny prognose for Rebild

Børne- og Familieudvalget behandler på udvalgsmøde den 15. maj 2025 en orienteringssag: Prognose for børnetal på dagtilbudsområdet

Ny befolkningsprognose viser, at antallet af 0-5 årige vil stige svagt fra omkring 2400 børn til 2500 frem til 2050. Sammenlignet med prognosen fra sidste år ligger det samlede børnetal på et lidt lavere niveau som følge af udskydelse i forventet antal nye boliger og laver fertilitetsniveau i Rebild Kommune og på landsplan.

Med baggrund i den nye prognose og nuværende antal dagplejere og private tilbud forventes først behov for udvidelse af antallet af kommunale dagtilbudspladser i Støvring om ca. 10 år. Øvrige steder i kommunen forventes enten passende kapacitet eller ledig kapacitet.

BILAG: Befolkningsprognose 0-5 årige

Text: Børne- og Familieudvalget

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager orienteringen til efterretning og medtager behovet for ny institution i Støvring om ca. 10 år til budgetdrøftelserne.

Sagsfremstilling
Rebild Kommune har fået udarbejdet en ny befolkningsprognose for årene 2025-2051. Befolkningsprognosen bygger på en række forudsætninger i forhold til nybyggeri, fertilitet, dødelighed og generelle flyttemønstre både internt i kommunen samt til- og fraflytning fra kommunen. Rebild Kommune ligger som en af de kommuner med højst fertilitet og dette er også forudsat fremadrettet i prognosen. I dette års prognose er forventningen til antallet af nye boliger tidsforskudt lidt i de kommende år. På lang sigt ender prognosen for antal nye boliger stort set med samme tilgang af boliger som ved sidste års prognose.

Udvikling i fødsler
På landsplan har der de senest to år været et fald i fertiliteten (antal fødsler pr. kvinde i alderen 15-49 år). I Rebild Kommune har der været samme tendens. I den nye prognose er der taget højde for tendensen ved, at fertilitetsniveauet bygger på de seneste fem års historik. Der er dermed stadig indregnet, at Rebild Kommune ligger som en af de kommuner i landet med højst fertilitet, niveauet er blot nedsat i henhold til tendensen på landsplan og derfor ligger forventet antal fødsler i den nye befolkningsprognose på et lavere niveau sammenlignet med sidste års prognose. Forskydninger i forventet antal nye boliger og ændringer i boligsammensætningen har også en effekt på forventet antal fødsler, idet de nye boligområder typisk tiltrækker yngre borgere, der flytter ind og stifter familie. Grafen over udviklingen i antal 0-årige viser hvordan antallet af fødsler svinger meget år for år. Der vil også fremover komme enkelte år med ”babyboom” og dermed større forskelle på de enkelte årgange, hvilket prognosen ikke kan forudsige.

Udvikling i antal 0-5 årige
Antallet af 0-5 årige forventes at ligge mellem 2400 børn og 2500 børn samlet i kommunen. Sammenlignet med sidste års prognoser forventes det samlede antal børn i alderen 0-5 år i årene frem til 2050 at ligge på et lavere niveau. Årsagen hertil skal primært findes i forskydninger i forventet antal nye boliger og udviklingen i fertiliteten. Antallet af 0-5 årige forventes at ligge mellem 2400 børn og 2500 børn samlet i Kommunen.

Den nye prognose viser fortsat at børnetallet er stigende i Støvring, Skørping, Terndrup og samlet i Bælum/Blenstrup. Øvrige steder i kommunen forventes børnetallet at være uændret eller faldende. Se bilag med prognose for udvikling i børnetal i de enkelte distrikter.

Status på kapacitetsbehov på dagtilbud
Prognosen over befolkningsudviklingen bruges til at give et estimat på behovet for kommunale pladser på længere sigt. For at tage højde for andelen af børn fordelt på private og kommunale tilbud, ganges befolkningstallet med en gennemsnitlig pasningsprocent. Pasningsprocenten er udtryk for hvor mange børn i en aldersgruppe, der har været indmeldt i kommunalt dagtilbud.

Forudsætninger der indgår i beregning af forventet antal børn i kommunale dagtilbud:

• Forventet antal børn i kommunale tilbud er beregnet med baggrund befolkningsprognosen ganget med gennemsnitlig pasningsprocent i de kommunale til bud de seneste 3 år. Dog er der foretaget manuel tilpasning de steder, hvor der er sket en væsentlig ændring i udbuddet af private pladser.

• Senere overgang til børnehave som følge af lovbundne minimumsnormering senest fra 01.08.25

• Ingen sæsonudsving i fødsler, fordi der ikke indgår ”babyboom” i prognosen

• Der kigges på gennemsnitligt børnetal for de enkelte år. Det vil sige, at der i løbet af året specielt i børnehaverne vil være perioder med både flere og færre børn i forhold til antallet af pladser. Hovedsageligt omkring marts/april hvor de ældste børn overgår til mini-sfo.

Forudsætning i forhold til antal pladser:

• Uændret antal dagplejere

• Uændret antal pladser i private tilbud

• Nuværende antal kommunale pladser i kommunale tilbud tillagt ny institution i Støvring og ny institution i Skørping samt omlægning af nuværende børnehavepladser til vuggestuepladser i Bavnebakken Støvring.

Udvikling i dagplejepladser
Udviklingen i antallet af dagplejere og private børnepassere er en usikkerhedsfaktor for kapacitetsbehovet. Det har flere steder været svært at rekruttere nye dagplejere og derfor har vi set en udvidelse af antallet af vuggestuepladser. Vi har tidligere set et stort fald i antallet af dagplejere i Støvring som har udfordret 0-2 års området her, f.eks. faldt antallet af dagplejere i Støvring i perioden 2019-2024 med 13 dagplejere svarende til 52 pladser.

Senere overgang til børnehave som følge af lovbundne minimumsnormeringer
Med indførelsen af lovbundne minimumsnormeringer følger, at normeringen skal følge barnets alder, sådan at børn under 3 år skal sikres en normering som et vuggestuebarn frem til den 1. i måneden efter barnet er fyldt 3 år.

I Rebild Kommune starter et barn i børnehave i den måned, hvor barnet fylder 2 år og 11 mdr. Rebild Kommune er som følge af Velfærdsaftalen på dagtilbudsområdet frisat fra loven om minimumsnormeringer. Velfærdsaftalen udløber 1. august 2025, hvor Rebild Kommune senest skal have ændret reglerne for overgang til børnehave til 3,1 år. Der er i vurderingen af kapacitetsbehovet fremadrettet forudsat at børnene starter 2 måneder senere i børnehave og dermed vil der alt andet lige være flere børn i dagpleje og vuggestue og færre børn i børnehaverne sammenlignet med nuværende børnetal.

Dagtilbud Støvring
Antallet af pladser i de kommunale dagtilbud i Støvring forventes at matche antallet af børn de næste 10 år med det nuværende antal dagplejere og de tiltag der allerede ligger i forhold til omlægning af børnehaven Bavnebakken til vuggestue og bygning af ny institution til erstatning af de nuværende pavilloner som rummer Børnehuset Fuglsang. I den nye institution er medregnet en nednormering af vuggestuepladser fra 40 til 30, da det nuværende dagtilbud på Læringscenter Himmerland flytter ind i den nye institution. Større ændringer i antallet af dagplejere eller private pasningsordninger har betydning for behovet for antal vuggestuepladser. Vi har tidligere set et fald i antallet af dagplejere, som har udfordret 0-2 års området i Støvring.

Med baggrund i befolkningsprognosen og det nuværende antal dagplejere og private pasningsordninger, vil der være behov for udvidelse af antallet af vuggestuepladser og børnehavepladser om ca 10 år. Større ændringer i antallet af dagplejere eller private pasningsordninger kan ændre behovet for vuggestuepladser.

Dagtilbud Skørping
Antallet af 0-2 årige i Skørping forventes at være svagt stigende de næste 10 år. Afhængig af antallet af dagplejepladser og private pasningsordninger vil der kunne blive behov for at kigge på konvertering af børnehavepladser til vuggestuepladser på kort og lang sigt. Der kan kigges på mulighed for opnormering af antallet af pladser i den midlertidig børnehave Skovhaven i Hellum og når den nye institution står klar, forventes overskud på børnehavepladser.

Dagtilbud i Suldrup, Dagtilbud Øster Hornum, Dagtilbud Nørager/Rørbæk og Dagtilbud Haverslev/Ravnkilde

I disse tre områder forventes på sigt ledig kapacitet i dagtilbuddene med de pladser og private tilbud, der er lige nu.

Dagtilbud Kilden og Terndrup

Samlet er der i de nuværende dagtilbud i Kilden og Terndrup ikke kapacitetsproblemer, dog er der behov for at udvide antallet af 0-2 års tilbud enten ved rekruttering af dagplejere eller ved konvertering af børnehavepladser til vuggestuepladser.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler