Aftale om faste læger på botilbud i Vesthimmerland
Orientering – Aftale om faste læger på botilbud i Vesthimmerland er på dagsordenen når Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune holder møde den 29. januar 2025.
Uligheden i sundhed er i dag markant for socialt udsatte borgere og borgere med handicap og psykiske lidelser, der bor på bosteder. På den baggrund har PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) indgået en ny etårig overenskomst for 2025 om almen praksis, som blandt andet indebærer fast tilknytning af læger på botilbud. Med denne aftale og et fokus på ulighed i sundhed ønskes i Nordjylland også et særligt fokus på sundhedstjek for borgere i botilbud.
Baggrund
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har den 10. september 2024 indgået en ny etårig overenskomst om almen praksis, som trådte i kraft den 1. januar 2025.
Faste læger på bosteder
Som en del af aftalen indgår fasttilknytning af praktiserende læger på bosteder. Ordningen skal supplere den allerede aftalte indsats med sundhedstjek på botilbud, og yderligere styrke kompetenceudviklingen på bosteder gennem sundhedsfaglig rådgivning til medarbejdere. Uligheden i sundhed er i dag markant for socialt udsatte borgere og borgere med handicap og psykiske lidelser, der bor på bosteder. Ordningen om fasttilknytning skal medvirke til at øge kvaliteten og reducere omfanget af uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser blandt målgruppen gennem både rådgivning, styrket kommunikation og samarbejde mellem bostedspersonale og borgers læge.
Implementering af botilbudslæger
Med den nye ordning fokuseres på botilbud efter Servicelovens § 108 og Almenboliglovens § 105 med hjælp efter SEL §85 før der sker en videre udbredelse af ordningen til øvrige botilbud.
Sagen har været drøftet på det Kommunal lægelige udvalg den 3. december 2024, hvor der foreligger følgende beslutning:
“På mødet drøftes hvorledes man har tænkt sig at implementere den nye aftale om faste læge på botilbuddene i Vesthimmerlands Kommune. På baggrund af drøftelsen aftales, at der er behov for at afvente nærmere information, og at forvaltningen retter henvendelse til det Fælles Kommunale Sundhedssekretariat for at følge op herpå.”
Som supplerende kan oplyses, at der er modtaget svar fra det Fælles Kommunale Sundhedssekretariat, som oplyser, at Det fælleskommunale Sundhedssekretariat og Sekretariat for Nordjysk Socialaftale er i dialog med Region Nordjylland og PLO-Nordjylland om implementering af ordningen. Det drejer sig bl.a. om:
- at sikre et overblik over relevante tilbud på tværs af kommunale, regionale og private tilbud så de praktiserende læger ved, hvor de kan byde ind
- rekruttering/afdækning af interesserede praktiserende læger
- at afklare involvering af og kommunikation til private botilbud
- at sikre at ordningen ikke implementeres efter et ”først til mølle-princip”, da det må forventes, at botilbuddenes efterspørgsel overstiger udbuddet af interesserede læger
Dette indledende arbejde er i fuld gang og med opmærksomhed på, at ordningen gerne skal igangsættes og implementeres hurtigst muligt. Det anbefales, at det lokale arbejde (f.eks. med kontakt til praktiserende læger) i første omgang afventer det indledende arbejde.
Sundhedstjek til borgere i botilbud
Som det også fremgår af ovenstående har ordningen med fast tilknyttede læger til hensigt at styrke indsatsen med sundhedstjek på botilbud. Region Nordjylland har undersøgt forbruget af sundhedstjek på botilbud fordelt på de nordjyske kommuner i perioden fra den 1. januar 2022, hvor ordningen trådte i kraft, til og med den 25. oktober 2024. Opgørelsen viser, at der fortsat er stor variation i implementeringen af sundhedstjek på botilbud på tværs af de nordjyske kommuner. Dog viser data fra området, at der i 2024 er sket en markant stigning i antallet af gennemførte sundhedstjek. Hvor der i hele 2022 og 2023 blev gennemført henholdsvis 381 og 458 sundhedstjek, blev der i perioden januar-oktober 2024 gennemført 602 sundhedstjek i Nordjylland heraf 124 i Vesthimmerlands Kommune. I Vesthimmerlands Kommune har der over årene også været en stigning fra 37 gennemførte sundhedstjek i 2022 til 55 gennemførte sundhedstjek i 2024. Kommunen har i alt 113 botilbudspladser, hvor der løbende er tomme pladser. En samlet oversigt over de nordjyske kommunernes anvendelse af sundhedstjek fremgår af bilag “Sundhedstjek på botilbud”.
På baggrund af ovenstående status har Den administrative styregruppe på socialområdet i Nordjylland (DAS) besluttet fortsat at have fokus på sundhedstjek på botilbud i forbindelse med den kommende implementering af fasttilknyttede læger på botilbud. Det bemærkes dog, at det ikke er en målsætning at alle modtager sundhedstjek. Det skyldes blandt andet at nogle beboere ikke ønsker det ligesom nogle beboere opsøger det eller får det tilbudt ved egen læge i anden sammenhæng.
Forventet konsekvens Ingen bemærkninger.
Organisering og kommunikation Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag Ingen relevant lovgivning.
Økonomi Udgiftsneutralt.
Procesplan Handicaprådet orienteres på kommende møde.
Sagen afgøres i Sundhedsudvalget.
Indstilling at orienteringen tages til efterretning.
Bilag Sundhedstjek på botilbud