ForsideRebildVisionsprogram for livs- og læringsmiljøet i Støvring

Visionsprogram for livs- og læringsmiljøet i Støvring

Visionsprogram for livs- og læringsmiljøet i Støvring

Byrådet i Rebild Kommune skal på byrådsmødet den 10. oktober 2024 bl.a. behandle en beslutningssag: Visionsprogram for livs- og læringsmiljøet i Støvring

Der skal opføres en ny skole i den sydlige del af Støvring. Visionsprogrammet beskriver og sætter retning for ambitionerne og visionerne for den nye skole og det samlede Livs- og læringsmiljø i og omkring skolen. Visionen er funderet i en bred og omfattende inddragelsesproces. Visionsprogrammet vil efter endelig godkendelse danne rammen om fremtidige beslutninger om den nye skole – det nye livs- og læringsmiljø.

Bilag 1 Procesplan
Bilag 2 Visionsprogram

Text: Økonomiudvalget, byrådet

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor byrådet anbefaler, at: Visionsprogrammet for det kommende livs- og læringsmiljø godkendes

Beslutning fra Økonomiudvalget, 2. oktober 2024, pkt. 181:
Indstilles godkendt.

Sagsfremstilling
Byrådet har i marts 2023 besluttet, at der skal opføres en ny skole i den sydlige del af Støvring. Den politiske ambition er, at projektet med en ny skole også skal rumme by, kultur- og fritidsliv.

Tilblivelsen af en ny skole som et livs- og læringsmiljø strækker sig over flere år, og derfor består projektet også af flere faser. Se bilag 1. Visionsprogrammet markerer afslutningen af ”visionsfasen”, som er den første fase i realisering af livs- og læringsmiljøet. Visionsprogrammet skal være tydeligt og retningsgivende og er derfor et vigtigt dokument i det videre arbejde med livs- og læringsmiljøet. Visionsprogrammet skal sikre, at visionen for livs- og læringsmiljøet videreføres i de kommende faser, hvor projektet konkretiseres i byggeprogram, bruger- og interessentinddragelse og projektering.

I visionsfasen har der været fokus på en bred og ambitiøs inddragelse af repræsentanter for lærere, pædagoger, politikere, skoleledere, ungdomsskole, kulturskole, foreninger, erhvervsliv samt børn og unge. Der har været et stort engagement fra de mange inddragede repræsentanter, borgere, børn og unge, og visionsprogrammet afspejler derfor også i høj grad dette.

Den politisk nedsatte følgegruppe har ligeledes fulgt visionsfasen tæt, og visionsprogrammet blev den 2. september 2024 forelagt for følgegruppen. Visionsprogrammet er herefter tilrettet og fremlægges i denne sag til politisk godkendelse.

Visionsprogrammet rummer både en pædagogisk vision for skolen samt en vision for livs- og læringsmiljøet som et samlingspunkt for byen og kommunen. Se bilag 2.

Visionen for livs- og læringsmiljøet (forkortet version)

Visionen for livs-og læringsmiljøet er at skabe et dynamisk samlingspunkt for børn, unge og voksne, hvor skole, fritid og lokalsamfund smelter sammen til en levende helhed 24/7.

Den nye skole er ikke blot en skole – det er et folkets hus og byens hjerte. Støvring og hele Rebild Kommune får et nyt, levende hus, som bliver en ramme for både læring og udviklende fællesskaber og

hvor rum, fællesskaber og udvikling hænger uløseligt sammen.

Her er plads til alle, og man deles om faciliteterne, og fællesskab, sammenhængskraft og børns trivsel, læring og udvikling er kerneværdier.

I livs- og læringsmiljøet skal skoledagen give mening og inspirere til nysgerrighed. Eleverne arbejder undersøgende og projektorienteret og oplever, hvordan alt, hvad de lærer, har en klar mening og relevans.

Natur, bevægelse, kreativitet og faglig motivation går hånd i hånd, og det er et legende sted, hvor miljøer og aktiviteter inde og ude hænger naturligt sammen.

Den fulde version af visionen kan læses i visionsprogrammet. Se bilag 2.

I visionsprogrammet er det beskrevet, at livs- og læringsmiljøet først og fremmest skal fungere som skole og skolefritid, og at det samtidig også skal danne ramme om en lang række tilbud inden for blandt andet kultur- og fritidsområdet.

Visionsprogrammets elementer

Livs- og læringsmiljøet bliver en del af det nye byudviklingsområde Støvring Syd, hvor det skal fungere som katalysator for udviklingen i området og være et samlingspunkt for både lokalområdet, byen og kommunen. Det vil være placeret syd for Nibevej i et område til offentligt formål, som skal binde byen sammen. Intentionerne med Støvring Syd og ambitionerne for livs- og læringsmiljøet er samstemmende med fokus på fællesskab, natur og et godt hverdagsliv.

I visionsprogrammet beskrives livs- og læringsmiljøet med fire dimensioner:

  • Undervisnings- og skolefritidsmiljø
  • Natur- og madskolemiljø
  • Kultur- og fritidsmiljø
  • Værksteds- og inkubationsmiljø

Undervisning-og skolefritidsmiljøet er hjertet af dette miljø, hvor børn og unge indgår i undersøgende og meningsskabende undervisningsforløb i et kreativt, inkluderende og stimulerende miljø.

Natur-og madskolemiljøet understreger en praktisk og klimafokuseret dimension til læringen, og gennem madlavning og fællesspisning skabes der et stærkt fællesskab, hvor mennesker mødes og deler oplevelser over et måltid.

Kultur- og fritidsmiljøet udvider læringsmiljøet yderligere ved også at rumme lokale klubber, kulturforeninger og fritidsaktiviteter. Stedet understøtter både eksisterende foreninger og nye initiativer, der bidrager til en mangfoldig og levende lokal kultur.

Værksteds-og inkubationsmiljøet er stedet, hvor iværksætteri og innovation blomstrer. Her får entreprenante børn, unge, voksne og kreative sjæle adgang til ressourcer, faglig viden og netværk, der hjælper dem med at udvikle og realisere deres idéer.

Hverdagen i livs- og læringsmiljøet er kendetegnet ved en dynamisk, engagerende og varieret hverdag for børn, unge og voksne. De fysiske rammer skal danne grundlag og mulighed for anderledes skemaer, forskellige holdsammensætninger og mere fleksible daglige strukturer, der kan tilpasses aktuelle emner og aktiviteter.

Livs- og læringsmiljøet er ét hus og et samlet sted for både skoleliv, fritidsliv og byliv. Det betyder, at værksteder, møde- og konferencefaciliteter, køkkener, bevægelsesrum mm. kan anvendes af alle brugere af stedet og så vidt muligt hele døgnet.

Udearealerne skal opleves som en integreret del af indendørsmiljøerne, og de skal give let adgang og mulighed for at deltage i udendørs aktiviteter og fællesskaber.

Den videre proces

Med afslutningen af visionsfasen går projektet videre til næste fase, som er programfasen. Her vil livs- og læringsmiljøet blive yderligere konkretiseret, og de konkrete elementer i visionsprogrammet kan op- og nedjusteres, som projektet udvikler sig. Der arbejdes fortsat videre på at skabe stærke partnerskaber med lokalsamfundets mange aktører som f.eks. foreningsliv, institutioner og erhverv.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler